open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 535/153/21

Провадження № 2/535/116/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

20 травня 2021 року смтКотельва

Котелевський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Мальцева С.О.,

з секретарем судових засідань Білик Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ земельної ділянки в натурі;-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача - адвокат Сідько С.І., яка діє на підставі угоди про надання правової допомоги від 05.03.2019 року, звернулася до суду з позовом в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ земельної ділянки в натурі. В обґрунтування позову зазначено, що позивач ОСОБА_1 , є власником 5/6 частки земельної ділянки загальною площею 3,4402 га., яка розташована на території Деревківської сільської ради, Котелевського району, Полтавської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5322281300:00:005:0418, на підставі спадкування після померлого ОСОБА_3 . Свідоцтво про право на спадщину на 1/6 частину ще не видано. На теперішній час частка в майні, яка належна позивачу, не виділена в натурі, що завдає позивачу незручності у користуванні та розпорядженням своїм майном з метою отримання доходу від його використання. Вирішити питання виділу в натурі часток за домовленістю сторін не представляється можливим, так як відповідач не бажає оформити правовстановлюючі документи на спірну земельну ділянку, що також є перешкодою для укладення нотаріально посвідченого договору щодо поділу земельної ділянки та виділення часток в натурі.

Ухвалою суду від 08.02.2021 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 29.04.2021 року закрито підготовче провадження у справі та призначено судовий розгляд.

Від позивача ОСОБА_1 та її представника-адвоката Сідько С.І. надійшла письмова заява про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, просять їх задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві та не заперечуємо проти ухвалення заочного рішення по справі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про час та дату розгляду справи повідомлена своєчасно та належним чином, причини неявки суду не повідомила, відзив на позов не надано. Інших заяв та клопотань не надходило.

На підставі наявних у справі доказів, суд ухвалює рішення про заочний розгляд справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Дослідивши та вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Позивач ОСОБА_1 , є власником 5/6 частки земельної ділянки загальною площею 3,4402 га., яка розташована на території Деревківської сільської ради, Котелевського району, Полтавської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5322281300:00:005:0418, на підставі спадкування після померлого ОСОБА_3 . Свідоцтво про право на спадщину на 1/6 частину ще не видано.

Згідно рішення Котелевського районного суду Полтавської області, від 12.01.2016 року, справа №535/1079/15-ц, ОСОБА_2 , надано додатковий строк для прийняття спадщини після померлого ОСОБА_3 , тобто ОСОБА_2 є співвласником 1/6 частини земельної ділянки, яка не отримала свідоцтва про право на спадщину за законом на вказану частку нерухомого майна (а.с.15-17).

06.04.2004 року між ОСОБА_3 (спадкодавець) та ТОВ «Промінь» було укладено договір оренди земельної ділянки строком на 10 років. 06.04.2014 року закінчився строк дії договору, після реєстрації права власності на спірне нерухоме майно, позивач як новий власник земельної ділянки повідомив ТОВ «Промінь» що не бажає продовжувати орендні відносини, однак відповідач відмовився повертати землю власнику обґрунтовуючи це тим, що на даний момент у земельної ділянки два власника і для припинення орендних відносин йому необхідно повідомлення всіх власників.

Також, з метою реалізації свого права на вільне розпорядження власністю, позивач звернулася до державного реєстратора з заявою про припинення договору оренди спірної земельної ділянки, однак їй було відмовлено (а.с.18-19).

Причиною відмови є ті обставини, що відповідач не бажає оформити -правовстановлюючі документи на спірну земельні ділянку, що також є перешкодою для укладення нотаріального посвідченого договору щодо поділу емельної ділянки та виділення часток в натурі.

Позивач звернулася до спеціалістів щодо поділу земельної ділянки з відповідно до часток співвласників, згідно схеми-поділу земельної ділянки були визначені в натурі їх частки: позивачу - 2,8668 га, відповідачу - 0,5734 га.

Таким чином, сторони є співвласниками часткової спільної власності земельної ділянки, а поведінка відповідача, перешкоджає позивачу в реалізації права власника на користування та розпорядження земельною ділянкою, тому позивач вимушена була звернутись до суду з вищевказаним позовом.

Як видно із Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вказаний об`єкт нерухомого майна зареєстрований у вказаному Реєстрі, відомості щодо заборони відчуження та відомості в Державному реєстрі іпотек щодо даної земельної ділянки відсутні (а.с.9).

Згідно з ч.1 ст.86 Земельного кодексу України, земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність).

Частиною 3 ст.88 Земельного кодексу України визначено, що учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення належної йому частки із складу земельної ділянки як окремо, так і разом з іншими учасниками, які вимагають виділення, а у разі неможливості виділення частки - вимагати відповідної компенсації.

Відповідно до положень статті 356 ЦК України, власність двох чи більше осіб із зазначенням частки кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Згідно із частинами першою, третьою статті 358 ЦК України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою; кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

Частиною першою статті 364 ЦК України передбачено право співвласника на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

За змістом цієї норми виділ частки зі спільного майна - це перехід частини цього майна у власність учасника спільної власності пропорційно його частки в праві спільної власності й припинення для цієї особи права на частку у спільному майні.

Вид майна, що перебуває у спільній частковій власності, впливає на порядок виділу з нього частки.

Враховуючи, що сторонам належать певні частини земельної ділянки з кадастровим номером 5322281300:00:005:0418, та за висновком щодо технічної можливості поділу (виділу) такий виділ належної позивачу частини земельної ділянки є технічно можливим, суд приходить до висновку про законність та обґрунтованість позовних вимог.

Керуючись ст.ст.86, 88 Земельного кодексу України, ст.ст.356, 358, 364 Цивільного кодексу України, ст.ст.10,12,13,81,141,259,263,264,265,268,273,280-283,354 Цивільного процесуального кодексу України, суд;-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ земельної ділянки в натурі - задовольнити.

Виділити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНН НОМЕР_1 , в натурі, земельну ділянку згідно плану поділу, виконаного фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 , площею 2,8668 га, яка становить 5/6 частин земельної ділянки кадастровий номер 5322281300:00:005:0418, загальною площею 3,4402 га, розташованої на території Деревківської сільської ради Котелевського району Полтавської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належить їй на підставі Свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 02.03.2016 року Котелевською державною нотаріальною конторою Полтавської області.

Припинити право спільної часткової власності на земельну ділянку кадастровий номер 5322281300:00:005:0418, загальною площею 3,4402 га, розташованої на території Деревківської сільської ради Котелевського району Полтавської області, цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка складається з 5/6 частки земельної ділянки, яка належить на праві приватної власності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНН НОМЕР_1 , на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом серія та номер HAT 794894, виданий 02.03.2016 року, видавник: Котелевська державна нотаріальна контора, рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) індексний номер: 28605818 від 04.03.2016 року.

Заочне рішення може бути переглянуте Котелевським районним судом Полтавської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня отримання його копії. Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Котелевський районний суд Полтавської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: с.Деревки Полтавської області, ІНН НОМЕР_1 .

Представник позивача-адвокат: Сідько Світлана Іванівна, адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя: С.О. Мальцев

Джерело: ЄДРСР 97042586
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку