open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 526/601/21

Провадження № 2/526/316/2021

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2021 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судового засідання Павленко Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гадяч цивільну справу №526/601/21 за позовом Комунального підприємства теплового господарства «Гадячтеплоенерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання, інфляційних нарахувань та 3 % річних,

в с т а н о в и в:

18 березня 2021 року КПТГ «Гадячтеплоенерго» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання, інфляційних нарахувань та 3 % річних.

Відповідно до ч.1 ст.274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута малозначна справа.

Ухвалою суду 23 березня 2021 року відкрито провадження по справі.

Позивач - КПТГ «Гадячтеплоенерго» звернулося до суду з заявою про розгляд справ без участі представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про час і місце судового засідання повідомлені належним чином, про що свідчить оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, причину неявки відповідачі суду не повідомили.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

20 травня 2021 року винесено ухвалу про заочний розгляд справи.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 зареєстровані у багатоквартирному житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно розрахунку суми заборгованості за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води КПТГ « Гадячтеплоенерго» по особовому рахунку № НОМЕР_1 ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , які проживають за адресою: АДРЕСА_1 , борг перед КПТГ «Гадячтеплоенерго» з жовтня 2017 року по лютий 2021 року становить 65140,44 грн.

Станом на дату розгляду справи відповідачами загальний розрахунок заборгованості, наданий позивачем, не оспорено та не спростовано, також відповідачами не надано документів щодо повної чи часткової сплати заборгованості за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води КПТГ «Гадячтеплоенерго».

Відповідно до п.5 ч.3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Незважаючи на те, що між сторонами відсутній письмовий договір про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, проте КПТГ «Гадячтеплоенерго» надаються такі послуги, а відповідачі їх приймають, що відповідно до положень ст. 11 ЦК України є підставою виникнення між сторонами цивільних прав і обов`язків.

Згідно ч.1 ст.11 ЦК України цивільні права і обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до правового висновку, викладеного у постанові Верховного Суду України від 20 квітня 2016 року у справі № 6-2951 цс 15, відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі. Аналогічна правова позиція викладена у Постанові Верховного Суду від 26.03.2018 року №703/58/16-ц; від 23.05.2018 № 216/5756/15-ц.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом положень ст. 541 ЦК України, солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності зобов`язання.

Сутність його полягає в тому, що кредитор має право вимагати виконання зобов`язання у будь-якого з солідарних боржників чи від усіх них сумісно не тільки в частині боргу, але й повністю.

Таким чином, відповідачі несуть солідарний обов`язок незалежно від своєї частки у праві спільної часткової власності.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України бюожники, які прострочили виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язані сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки відповідачі взагалі не розраховувались за надані послуги з централізованого опалення, тому вони зобов`язані сплатити три відсотки річних від простроченої суми, а також відшкодувати інфляційні втрати.

Відповідно до розрахунку, який надав позивач сума 3% річних, які належить сплатити відповідачам на користь позивача складає 2172,29 грн.

Сума інфляційних втрат відповідно до розрахунку КПТГ «Гадячтеплоенерго», складає 4034,27 грн.

Враховуючи, що позивачем надано докази надання послуг відповідачам, а відповідачами не надано належних та допустимих доказів оплати заборгованості за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, які надає КПТГ «Гадячтеплоенерго» чи спростування доводів позивача, суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Враховуючи, що позивачем при подачі позовної заяви сплачено судовий збір у розмірі 2270 грн, тому згідно ст. 141 ЦПК України, сплачена позивачем сума судових витрат підлягає стягненню з відповідачів.

Керуючись ст. ст. 509, 526, 527, 530, 610 - 612 ЦК України, ст. 12, 60, 81, 263-265, 268, 273, 280-282 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позовні вимоги Комунального підприємства теплового господарства «Гадячтеплоенерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання, інфляційних нарахувань та 3 % річних - задовольнити.

Стягти солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Комунального підприємства теплового господарства «Гадячтеплоенерго» заборгованість за послуги з теплопостачання за період з жовтня 2017 року по лютий 2021 року у сумі 71347 (сімдесят одну тисячу триста сорок сім) грн. 00 коп., у тому числі 65140 (шістдесят п`ять тисяч сто сорок) грн. 44 коп. - основного боргу, 4034 ( чотири тисячі тридцять чотири) грн. 27 коп. - інфляційних втрат, 2172 (дві тисячі сто сімдесят дві) грн. 29 коп. - 3% річних.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Комунального підприємства теплового господарства «Гадячтеплоенерго» судові витрати, пов`язані зі сплатоюсудового збору по 756,67 грн. з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін:

Позивач - Комунальне підприємство теплового господарства «Гадячтеплоенерго», код ЄДРПОУ 34401528, юридична адреса: вул. Полтавська,19 А, м. Гадяч, Полтавської області.

Відповідач ОСОБА_1 , місце реєстрації АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_2 , місце реєстрації АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_3 , місце реєстрації АДРЕСА_1 .

Головуюча: Л. В. Максименко

Джерело: ЄДРСР 97042393
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку