open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 169/471/18

Провадження № 2/169/57/21

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2021 року смт Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Хвіц Г.Й.

за участю секретаря Мисюка П.З.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання справу за позовом ОСОБА_1 до Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на належне йому майно. ОСОБА_2 за життя склав заповіт, посвідчений Новодвірською сільською радою Турійського району Волинської області 25 червня 2012 року за №85, яким заповів їй дві земельні ділянки загальною площею 4.7976 га, що розташовані на території Новодвірської сільської ради (державний акт серії Р2 №120822, що виданий Турійською районною державною адміністрацією 26 березня 2002 року). Однак про наявність заповіту їй не було відомо, тому вона не звернулася до нотаріуса у визначений законом строк із заявою про прийняття спадщини. Вказуючи, що встановлений законом шестимісячний строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин, просила визначити їй додатковий строк три місяці для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Суддя Турійського районного суду Волинської області своєю ухвалою відкрив провадження у справі та призначив підготовче засідання.

Суд своєю ухвалою закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи була належним чином повідомлена, однак подала адресовану суду заяву про те, що вона позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задовольнити, а розгляд справи проводити за її відсутності.

Представник відповідача селищний голова Турійської селищної ради Турійського району Волинської області Безсмертний О.М. у судове засідання не з`явився, відзиву на позовну заяву не подав, однак, подав до суду заяву, в якій вказав, що позовні вимоги позивача визнає повністю, просить справу розглядати за відсутності представника Турійської селищної ради Турійського району Волинської області, до якої, відповідно до рішення Турійської селищної ради від 09.12.2020 № 1/17 «Про початок припинення юридичних осіб шляхом приєднання їх до Турійської селищної ради» приєднана Новодвірська сільська рада Турійського району Волинської області.

Враховуючи, що у судове засідання не з`явилися всі особи, які беруть участь у справі, то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до частини другоїстатті 247 ЦПК Українине здійснювалося.

Згідно із частинами першою, четвертоюстатті 206 ЦПК Українипозивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, дійшов висновку, що позов підставний і підлягає до задоволення.

Так, згідно із частиною першою статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дочастини першоїстатті 82ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню.

За приписами частини першої статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Так, за встановленими законом правилами здійснення права на спадкування право на спадщину виникає у день її відкриття, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина третя статті1223, частина перша статті1220, частина перша статті1270 ЦК України).

Згідно з частиною першоюстатті 1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до частини першоїстатті 1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (частина третястатті 1272 ЦК України).

За змістом наведених норм матеріального права право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття і для реалізації цього права закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини, а правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Україниможуть бути застосовані лише у випадку, якщо у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви та ці обставини визнані судом поважними.

Як установив суд, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 і після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно (а.с. 6).

Згідно з довідкою Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області від 18 червня 2018 року № 515 ОСОБА_2 був зареєстрований та до дня своєї смерті проживав один в с. Дожва Турійського району Волинської області (а.с 10).

Відповідно до заповіту, посвідченого Новодвірською сільською радою Турійського району Волинської області 25 червня 2012 року за №85, ОСОБА_2 заповів позивачу ОСОБА_1 дві земельні ділянки загальною площею 4.7976 га, що розташовані на території Новодвірської сільської ради (державний акт серії Р2 №120822, що виданий Турійською районною державною адміністрацією 26 березня 2002 року) (а. с. 7).

На час смерті спадкодавця позивач ОСОБА_1 з ним постійно не проживала, а тому для прийняття спадщини після його смерті відповідно до вимог статей1269,1270 ЦК Україниостання у шестимісячний строк зобов`язана була подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Однак, у визначений законом строк позивач до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини не зверталася.

Інформаційними довідками зі спадкового реєстру підтверджується, що після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа №37/2017 (а.с. 20, 21).

З досліджених судом матеріалів спадкової справи №37/2017 до майна померлого ОСОБА_2 видно, що спадщину після смерті останнього прийняла його двоюрідна сестра ОСОБА_3 , якій 19 вересня 2017 року видані свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки, належні померлому ОСОБА_2 на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії Р2 №120853, виданого Турійською районною державною адміністрацією 26 березня 2002 року ( а.с. 33 - 59).

Спадкове майно, яке ОСОБА_2 заповів позивачу ОСОБА_1 , а саме: дві земельні ділянки загальною площею 4.7976 га, що розташовані на території Новодвірської сільської ради (державний акт серії Р2 №120822, що виданий Турійською районною державною адміністрацією 26 березня 2002 року) ніхто не успадкував.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пункті 24постанови «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 року, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому, необхідно виходити з того, що поважними є причини, повязані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Звертаючись до суду із даним позовом позивач покликалася на те, що причиною пропуску строку для прийняття спадщини є те, що їй не було відомо про наявність заповіту, складеного на її ім`я, в зв`язку з чим з об`єктивних причин вона не подала у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини.

Аналіз наведених причин пропуску строку для прийняття спадщини та обставин справи в їх сукупності дає підстави для визнання таких причин в контексті положень частини третьої статті 1272 ЦК України поважними, оскільки вони об`єктивно унеможливили подання позивачем нотаріусу заяви про прийняття спадщини за місцем її відкриття та реалізацію нею передбаченого і гарантованого законом права на спадкування в межах встановленого шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Наведена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 26 червня 2019 року у справі № 565/1145/17.

За таких обставин справи, відповідно до зазначених норм матеріального права, виходячи із характеру спірних правовідносин, суд дійшов висновку про наявність передбачених законом правових підстав для задоволення позову і визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 тримісяці після набрання рішенням законної сили, який є достатнім для подання позивачем нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

Згідно зістаттею 141 ЦПК Українисудові витрати слід покласти на відповідача.

Однак, відповідно достатті 142 ЦПК Україниу зв`язку з визнанням позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, позивачу слід повернути з державного бюджету.

На підставі викладеного, статей1220,1223,1268-1270,1272 ЦК Українита керуючись статтями12, 13, 81, 82, 89, 141,142, 206, 263 -265,268,273 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Новодвірської сільської ради Турійського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк три місяці з дня набрання цим рішенням законної сили для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Турійської селищної ради Турійського району Волинської області на користь ОСОБА_1 352(триста п`ятдесят дві) гривні 40 (сорок) копійок судового збору.

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 352(триста п`ятдесят дві) гривні 40 (сорок) копійок судового збору, сплаченого нею згідно квитанції Волинського ОУ АТ «Ощадбанк» №10002/0131 від 22 червня 2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ім`я позивача - ОСОБА_1 , жителька: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Турійським РВ УМВС України у Волинській області 08 жовтня 2008 року.

Найменування відповідача Турійська селищна рада Турійського району Волинської області, місцезнаходження: майдан Центральний, 1, смт Турійськ, Волинська область, код ЄДРПОУ:04333052.

Повне судове рішення складено 20 травня 2021 року.

Головуючий

Джерело: ЄДРСР 97038161
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку