open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 159/2381/21

Провадження № 2/159/743/21

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2021 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Бойчука П.Ю.,

з участю секретаря

судового засідання Спасюк К.В.,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданнів м.Ковелі цивільнусправу запозовомОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), від іменіякого дієпредставник ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), до ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , від імені якої діє ОСОБА_2 ,звернувся всуд зпозовом до ОСОБА_3 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , яка на час смерті постійно проживала по АДРЕСА_3 .

На випадок своєї смерті ОСОБА_4 зробила заповідальне розпорядження та усе своє майно, де б воно не знаходилося і з чого б не складалося, і взагалі, все те, що буде мати на час її смерті, вона заповіла своєму синові ОСОБА_5 . Син померлої - ОСОБА_5 прийняв спадщину після своєї матері, отримав свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку (пай). На житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами свідоцтва про право на спадщину не отримував, оскільки на будинок були відсутні правовстановлюючі документи, але продовжував доглядати за будинком, обробляв огород, сад.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер. Спадщину після смерті ОСОБА_5 прийняли його син - ОСОБА_1 та дружина ОСОБА_3 , які на час смерті проживали та були зареєстровані за однією адресою з померлим.

Оскільки ОСОБА_5 постійно користувався житловим будинком з господарськими спорудами по АДРЕСА_3 , на нього було оформлено заповіт померлою матір`ю, то позивач, вважаючи, що будинок входить до спадкової маси, звернувся до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, однак отримати свідоцтво про право на успадковане майно - вказаний житловий будинок з господарськими спорудами, позивач не може, оскільки на будинок не оформлено право власності на ім`я спадкодавця.

Враховуючи наведене, представник позивача проситьсуд визнатизапозивачем право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_3 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_4 та його представник ОСОБА_2 , кожен зокрема, попередньо подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутності. Позовні вимоги підтримують повністю.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовче судове засідання попередньо подала до суду заяву про визнання позову в повному обсязі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, з`ясувавши обставини справи та дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку про те, що позов підлягає до задоволення.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 13.05.2004 року, виданим виконавчим комітетом Старо-Кошарівської сільської ради Ковельського району Волинської області.

Відповідно до заповіту, посвідченого секретарем Старокошарівської сільської ради Ковельського району Волинської області 11.05.2004 року та зареєстрованого в реєстрі за № 32, ОСОБА_4 на випадок своєї смерті все своє майно, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося і, взагалі все те, на що вона за законом буде мати право, заповіла своєму сину - ОСОБА_5 .

Відповідно до довідки, виданої виконавчим комітетом Люблинецької селищноїради Ковельськогорайону Волинськоїобласті № 182 від 23.07.2020 року, встановлено, що, згідно з записами в погосподарській книзі №1 с. Старі Кошари Старокошарівської сільської ради Ковельського району Волинської області за 2001-2005 роки рахувалось господарство, головою якого була ОСОБА_4 , яка була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_3 з 1951 року і була виписана у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_1 . На день смерті ОСОБА_4 за вищевказаною адресою був зареєстрований онук ОСОБА_6 з 1999 року і до дня смерті. Заповіт від імені померлої ОСОБА_4 посвідчувався Старокошарівською сільською радою 11.05.2004 року за № 32, даний заповіт не змінено та не відмінено.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 14.11.2005 року ОСОБА_5 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , зокрема земельну ділянку розміром 4,02 гектарів в межах згідно з планом, розташованої на території Старокошарівської сільської ради.

Таким чином, ОСОБА_5 є спадкоємцем за заповітом майна, що належало померлій ОСОБА_4 , в тому числі житлового будинку, який знаходиться в АДРЕСА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 09.01.2018 року, виданим Ковельським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 24.03.1988 року, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , а його батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки ОСББ «Перемога» № 26 від 24.07.2020 року померлий ОСОБА_5 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , з 15.07.1987 року по 07.01.2018 року і був виписаний в зв`язку зі смертю. Крім нього за вищевказаною адресою були зареєстровані: дружина - ОСОБА_3 ; син ОСОБА_1 ; невістка ОСОБА_7 ; внук ОСОБА_8 ; внук ОСОБА_9 .

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом, а з аналізу змісту ст. ст.1222, 1241 ЦК України вбачається, що спадкування за законом має місце лише тоді і в тому обсязі, в якому воно не змінено заповітом, крім випадків права на обов`язкову частку у спадщині, незалежно від заповіту.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не прийнялися внаслідок його смерті.

Таким чином, після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина на все майно, яке належало йому на праві власності, в тому числі й на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, який знаходиться в АДРЕСА_3 .

Згідно повідомлення Ковельської державної нотаріальної контори № 580/01-16 від 27.04.2021 року встановлено, що спадкова справа після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 не заводилась.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України позивач, як син померлого ОСОБА_5 , має право першої черги спадкування за законом після смерті померлого чоловіка. Дана обставина визнана сторонами та підтверджена свідоцтвом про народження, а тому не підлягає доказуванню в силу вимог ст. 82 ЦПК України.

Статтею 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, позивач є спадкоємцем за законом майна, що належало померлому ОСОБА_5 , в тому числі й вказаного житлового будинку, а тому це майно належить позивачу в порядку спадкування за законом.

Згідно п. 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Оскільки правовстановлюючі документи на спірний будинок відсутні, позивач позбавлений можливості оформити свої спадкові права в позасудовому порядку.

Таким чином, в судовому засіданні доведено обставини, якими позивач обґрунтовував позовні вимоги, а саме - право позивача на житловий будинокз господарськимибудівлями таспорудами,який знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_3 ,в порядкуспадкування зазаконом післясмерті ОСОБА_5 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Старі Кошари Ковельського району Волинської області.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 82, 89, 141, 263, 264, 265 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1216, 1217, 1220-1223, 1225, 1258, 1261, 1268, 1270 ЦК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), від іменіякого дієпредставник ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), до ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ,ІПН НОМЕР_4 ) право власності на житловий будинокз господарськимибудівлями іспорудами,який знаходитьсяпо АДРЕСА_3 ,в порядкуспадкування зазаконом післясмерті ОСОБА_5 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Старі Кошари Ковельського району Волинської області.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ковельський міськрайонний суд Волинської області.

Головуючий:П. Ю. Бойчук

Джерело: ЄДРСР 97038018
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку