open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46100/19-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченої ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданнів залісуду вм.Києві кримінальнепровадження заобвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Луганської області, м.Довжанська, громадянки України, з середньої освітою, одруженої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

У період 2015 року (більш точну дату та час слідством не встановлено), перебуваючи на вулиці Мечникова, у м. Києві (точний будинок та офіс слідством не встановлено) Особа 1 прийняв рішення заробили грошей, для чого останньому необхідно було створити або придбати декілька (два та більше) фіктивних суб`єктів господарської діяльності.

Так, Особа 1 переслідуючи мету створення та придбання фактично підконтрольних йому суб`єктів господарської діяльності, реквізити та печатки яких він мав намір використовувати у своїй протиправній діяльності з формування незаконної податкової вигоди підприємствам реального сектору економіки, вирішив створити або придати ряд підприємств.

При цьому, усвідомлюючи фактичну неможливість поза волею дійсних засновників та керівників користуватися реквізитами та печатками новостворених та придбаних фіктивних суб`єктів господарської діяльності, Особа 1 прийшов до висновку, що для отримання необхідних йому реквізитів та печаток таких підприємств, необхідно грошовою винагородою зацікавити ряд «підставних» осіб які, вочевидь, змушені будуть вживати заходів з внесення в документи, що подаватимуться для реєстрації га перереєстрації таких підприємств, завідомо неправдивих відомостей щодо мети їх діяльності, формування статутних фондів тощо.

Встановлено, що за реквізити та печатки кожного створеного або перереєстрованого фіктивного підприємства Особа 1 обіцяв «підставним» особам грошову винагороду у розмірі від 3000 грн. до 4000 гривень.

Усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації розробленого злочинного плану, розуміючи перевагу скоєння злочинів у складі організованої групи, зокрема, для підшукування «підставних» засновників та директорів, зокрема з метою не привертати увагу правоохоронних органів до учасників злочинної групи, оформлення документів для створення та державної реєстрації юридичних осіб, Особа 1, діючи умисно, з метою залучення до скоєння розроблених ним злочинів інших осіб, перебуваючи у м. Києві, на вулиці Мечникова, яка розташована у Печерському районі (номер будинку слідством не встановлено), розповів усі обставини злочинного плану щодо державної реєстрації підприємств на підставі уставних та реєстраційних документів, до яких внесені завідомо неправдиві відомості, своїй дружині ОСОБА_5 та запропонував їй виконувати роль пособника у скоєнні злочинів, а також повідомив про необхідність підшукати особу серед її знайомих, яка б наряду з ними приймала участь у скоєнні вказаних злочинів, виконуючи роль виконавця.

Погодившись на пропозицію Особа 1, приймати участь у скоєнні запланованих ним злочинах, з метою подальшого отримання прибутку за виконання своїх обов`язків, як пособника та погодивши з ним свої наступні дії, ОСОБА_5 , неподалік станції метро «Кловська» у м. Києві, ознайомила свого знайомого Особу 2 із розробленим Особа 1 загальним планом злочинної діяльності та запропонувала йому приймати участь у скоєнні ряду злочинів, пов`язаних з державною реєстрацією підприємств на підставі уставних та реєстраційних документів, до яких внесені завідомо неправдиві відомості, одночасно повідомивши про відведену йому роль, яка полягала у тому, що він повинен доручати третім особам, які не обізнані про діяльність організованої групи, здійснювати державну реєстрацію та перереєстрацію підприємств на паспортні дані малозабезпечених осіб, які фактично не будуть здійснювати фінансово-господарську діяльність визначену в статутних документах підприємства. Крім того, доручати третім особам, які не обізнані про діяльність організованої групи, вносити недостовірні відомості в документи на підставі яких буде здійснено державну реєстрацію товариств на вищевказаних вище осіб.

В свою чергу, ОСОБА_5 та Особа 2, переслідуючи мету отримання матеріальної вигоди від здійснення протиправної діяльності, бажаючи досягнення спільного злочинного результату погодились з пропозицією Особа 1, та надали згоду на участь у спільному скоєнні злочинів зі створення або придбання суб`єктів підприємницької діяльності та їх державної реєстрації.

Таким чином, у період 2015 року (точну дату досудовим розслідуванням не встановлено) Особа 1, діючи з метою прикриття незаконної діяльності, без наміру здійснення статутної діяльності підприємств, шляхом придбання раніше створених юридичних осіб та шляхом подальшого передання за грошову винагороду реквізитів та печаток цих підприємств іншим особам у їх противоправній діяльності з формування податкової вигоди шляхом зменшення сум податку на додану вартість та податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, залучив у злочинну діяльність свою дружину ОСОБА_5 та знайомого йому Особа 2, створивши та очоливши таким чином організовану групу, в спільній злочинний намір якої входило внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, з внесенням завідомо неправдивих відомостей, а також умисного подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

З метою швидкого та ефективного досягнення злочинної мети, функції співучасників злочину були розподілені згідно з заздалегідь розробленим ОСОБА_6 злочинним планом.

Особа 1 довів до відома співучасників, що для їх успішної діяльності необхідно створити або придбати декілька (два га більше) підприємств, у яких директорами повинні стати особи, які фактично не будуть здійснювати фінансово-господарську діяльність визначену в статутних документах підприємства. Крім того, доручати третім особам, які не обізнані про діяльність організованої групи, вносити недостовірні відомості в документи, на підставі яких буде здійснено державну реєстрацію товариств на вищевказаних вище осіб, що фактично утворює склад кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205-1 КК України, а саме внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

Реалізуючи злочинний план, ОСОБА_5 , діючи за вказівкою Особа 1 у складі організованої групи з Особа 1 та Особа 2, у період 2015 року використовуючи видану Особа 3 довіреність, подав через третю особу ОСОБА_7 , який не був обізнаний у злочинних планах, державному реєстратору пакет установчих та реєстраційних документів ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39849158) для реєстрації підприємства.

Так, ОСОБА_5 ,виконуючи свою роль у діяльності організованої групи, у період 2015 року (більш точну дату слідством не встановлено), на виконання вказівки Особа 1 та згідно з раніше розробленим планом підготувала проекти документів, необхідних для оформлення підприємства ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39849158) на ім`я Особа 3, та подальшої державної реєстрації. Для виконання поставленої задачі ОСОБА_5 , використовувала ноутбук, наданий їй Особа 1, за допомогою якого здійснювала пошук в мережі Інтернет необхідних проектів документів, а саме договорів купівлі-продажу часток у статутному капіталі, статутів, протоколів загальних зборів та інших.

При цьому, під час зустрічі, в приміщенні, яке розташоване у м. Києві на вулиці Мечникова, дату та час якої в ході досудового слідства не встановлено, ОСОБА_5 разом з Особа 2 здійснили остаточне оформлення цих документів, щодо учасників та місцезнаходження підприємства, розміру статутного капіталу. Після перевірки ОСОБА_5 проектів документів, Особа 2, відкопіював їх на «флеш» носій, а в подальшому роздрукував їх у копіювальному центрі у Печерському районі м. Києва, адресу якого в ході слідства встановити виявилося не можливим, та в готовому вигляді передав їх ОСОБА_5 .

Так, ОСОБА_5 були підготовлені та оформлені наступні документи ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39849158):

- протокол № 3 Загальних зборів Учасників від 21.06.2015, які ніби то проводились в місті Києві та завірений підписом ОСОБА_8 , вирішувались питання з приводу: включення до складу учасників Товариства ОСОБА_9 , таким чином ОСОБА_9 стає єдиним Учасником Товариства, а належна частка у статутному капіталі становить 100 % та належить ОСОБА_9 , який фактично перебував на дату складання документу в іншому місці, наміру придбати дане товариство і бути його учасником не мав і, в подальшому, обов`язки учасника товариства не використовував та правами не користувався;

- статут ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39849158), який підписаний в м. Києві ОСОБА_9 , в якому зазначено, що підприємство знаходиться за адресою: м. Київ, бульвар Марії Приймаченко, буд. 1/27, в той час як ОСОБА_8 такого рішення самостійно не приймав, окрім в п. 3.1 статуту Товариства зазначено, що товариство є юридичною особою за законодавством України, має самостійний баланс, поточні та валютні рахунки в банківських установах, круглу печатку з емблемою та зі своїм повним найменуванням українською мовою, штампи та фірмовий бланк, однак ОСОБА_9 не мав наміру здійснювати фінансово-господарської діяльності на Товаристві, використовувати та користуватись печатками та банківськими рахунками ТОВ «Глобалстайл»;

- реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, до якої внесені завідомо неправдиві відомості щодо засновника та директора підприємства ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39849158) ОСОБА_8 , який фактично перебував на дату складання документу в іншому місці, наміру виконувати та користуватись правами та обов`язками засновника та директора не мав, про характер діяльності та фінансовий стан Товариства обізнаний не був та взагалі не знав;

- наказ № 1-К, який підписаний ОСОБА_9 про призначення на посаду директора ОСОБА_10 від 22.06.2015;

-довіреність підписана ОСОБА_9 на ОСОБА_7 , на виконання дій, які в подальшому призвели до проведення державної реєстрації підприємства ТОВ «Глобалстайл» (код СДРПОУ 39849158) на ім`я ОСОБА_9 , який не мав наміру здійснювати фінансово- господарську діяльність на Товаристві згідно законодавства України.

Таким чином, шляхом внесення недостовірних даних в протокол № 1 загальних зборів учасників та Нову редакцію статуту ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРІІОУ 39228960) від 22.06.2015, до яких були внесені недостовірні дані стосовно ОСОБА_9 , було оформлено на його ім`я підприємство ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39228960).

Ma підставі оформлених на ім`я Особа 4 установчих та реєстраційних документівдержавним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві ОСОБА_11 22.06.2015 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРІІОУ 39849158) за номером № 10701020000058322.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи у складі організованої групи з Особа 1 та Особа 2, внесла завідомо недостовірну інформацію до установчих та реєстраційних документів ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39849158), які були подані через третю особу Особа 4, який не був обізнаний у злочинних планах 22.06.2015 для проведення їх державної реєстрації вказаного підприємства, чим фактично досягли злочинної мети через державну реєстрацію ТОВ «Глобалстайл» (код ЄДРПОУ 39849158) за номером № 10701020000058322.

Продовжуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої групи з Особа 1 та Особа 2, у липні 2015 року забезпечили перереєстрацію підприємства ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182), шляхом переоформлення його на ім`я Особа 4, яка стала його номінальним засновником та директором.

Так, ОСОБА_5 ,виконуючи свою роль у діяльності організованої групи, у липні 2015 року (більш точну дату слідством не встановлено), на виконання вказівки Особа 1 та згідно з раніше розробленим планом підготувала проекти документів, необхідних для оформлення та подальшої державної перереєстрації підприємства ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) на ім`я Особа 4, яка не була обізнана про злочинну діяльність організованої групи.

Для виконання поставленої задачі ОСОБА_5 , використовувала ноутбук, наданий їй Особа 1, за допомогою якого здійснювала пошук в мережі Інтернет необхідних проектів документів, а саме договорів купівлі-продажу часток у статутному капіталі, статутів, протоколів загальних зборів та інших. При цьому, під час зустрічі, в приміщенні, яке розташоване на вулиці Мечникова, неподалік станції метро «Кловська» у м. Києві, дату та час якої в ході досудового слідства не встановлено, ОСОБА_5 разом з Особа 2 здійснили остаточне оформлення цих документів, щодо учасників га місцезнаходження підприємства, розміру статутного капіталу відповідно до даних, які надав Особа 2. Після перевірки ОСОБА_5 проектів документів, Особа 2, відкопіював їх на «флеш» носій, а в подальшому роздрукував їх у копіювальному центрі у Печерському районі м. Києва, адресу якого в ході слідства встановити виявилося не можливим, та в готовому вигляді передав їх ОСОБА_12 .

Так, ОСОБА_5 були підготовлені та оформлені наступні документи TOB «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182):

- Нотаріально завірена заява від ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 про безкоштовну передачу належних їм часток в статутному капіталі ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) в обсязі :

ОСОБА_16 50 % ;

ОСОБА_17 - 25 %;

ОСОБА_15 - 25% на користь Особа 4, якій перейшли відповідні права та обов`язки належні вищезазначеним особам з дотриманням вимог чинного законодавства щодо наступної процедури юридичного оформлення переходу до правонаступника відповідних прав на умовах, які були попередньо узгоджені, га вийшли зі складу учасників товариства.

Протокол №8 загальних зборів учасників з додатком до протоколу від 24.07.2015, до якого внесені завідомо неправдиві відомості про відчуження на користь Особа 4 частки у статутному капіталі підприємства;

Нова редакція статуту ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) до якої внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичного учасника підприємства Особа 4.

Реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб га фізичних осіб-підприємців, до якої внесені завідомо неправдиві відомості засновника та директора підприємства ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491 182) Особа 4

Заздалегідь оформлені та роздруковані документи, Особа 2, діючи у складі організованої групи з Особа 1 та ОСОБА_5 , підписав у Особи 4 та в подальшому, в приміщенні, яке розташоване на вулиці Мечникова, неподалік станції метро «Кловська» у м. Києві, передав їх Особа 1, для проведення державної реєстрації підприємства ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) на ім`я Особа 4.

У подальшому Особа 1, перебуваючи 24.07.2015 разом з Особа 4 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_18 , нотаріально засвідчив заяву від ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 про безкоштовну передачу належних їм часток в статутному капіталі ТОВ Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182), згідно з якою, формальним учасником підприємства зі 100% часткою у статутному капіталі стала Особа 4.

Таким чином, шляхом внесення недостовірних даних в протокол №8 загальних зборів учасників та Нову редакцію статуту ТОВ «Мрія-К» від 28.07.2015, до яких були внесені недостовірні дані стосовно ОСОБА_19 , було переоформлено на її ім`я підприємство ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491 182).

Крім того, Особа 4 діючи с корисливих мотивів, переважно з метою заробітку грошових коштів, як директор підприємства ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) видала довіреність від 27.07.2015 року, що уповноважує ОСОБА_20 , та ОСОБА_21 які не були обізнані про злочинні плани Особа 1, ОСОБА_5 , Особа 2, бути представниками, зокрема, з усіх питань з проведенням будь-яких реєстраційних дій від імені довірителя.

У подальшому Особа 1, діючи згідно злочинного плану та у складі організованої групи з ОСОБА_5 , Особа 2, використовуючи видану Особа 4 довіреність, подав через юриста ОСОБА_20 , яка не була обізнана у злочинних планах, державному реєстратору пакет установчих та реєстраційних документів ТОВ «Мрія-К» ( код ЄДРПОУ 19491182) для державної реєстрації.

Па підставі оформлених на ім`я Особа 4 установчих та реєстраційних документів державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві Особа 5 28.07.2015 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) за номером №10701050009018216.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи у складі організованої групи разом з Особа 1 та Особа 2, внесли завідомо недостовірну інформацію до установчих та реєстраційних документів ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182), які були подані 28.07.2015 для проведення перереєстрації вказаного підприємства, чим фактично досягли злочинної мети через державну перереєстрацію ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) за номером №10701050009018216.

Такими чином, ОСОБА_5 вчинила злочин, передбачений ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 205-1 КК України - внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене повторно організованою групою.

Крім того, встановлено, що у період 2015 року (більш точну дату та час слідством не встановлено), перебуваючи на вулиці Мечникова, у м. Києві (точний будинок та офіс слідством не встановлено), Особа 1 прийняв рішення заробити грошей, для чого останньому необхідно було створити або придбати декілька (два та більше) фіктивних суб`єктів господарської діяльності.

Так, Особа 1 переслідуючи мету створення та придбання фактично підконтрольних йому суб`єктів господарської діяльності, реквізити та печатки яких він мав намір використовувати у своїй протиправній діяльності з формування незаконної податкової вигоди, вирішив створити або придати ряд підприємств.

При цьому, усвідомлюючи фактичну неможливість поза волею дійсних засновників та керівників користуватися реквізитами та печатками новостворених та придбаних фіктивних суб`єктів господарської діяльності, Особа 1 прийшов до висновку, що для отримання необхідних йому реквізитів та печаток таких підприємств, необхідно грошовою винагородою зацікавити ряд «підставних» осіб які, вочевидь, змушені будуть вживати заходів з внесення в документи, що подаватимуться для реєстрації та перереєстрації таких підприємств, завідомо неправдивих відомостей щодо мсти їх діяльності, формування статутних фондів тощо.

Встановлено, що за реквізити та печатки кожного створеного або перереєстрованого фіктивного підприємства Особа 1 обіцяв «підставним» особам грошову винагороду у розмірі від 3000 гри. до 4000 гривень.

Усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації розробленого злочинного плану, розуміючи перевагу скоєння злочинів у складі організованої групи, зокрема, для підшукування «підставних» засновників та директорів, зокрема з метою не привертати увагу правоохоронних органів до учасників злочинної групи, оформлення документів для створення та державної реєстрації юридичних осіб, Особа 1, діючи умисно, з метою залучення до скоєння розроблених ним злочинів інших осіб, перебуваючи у м. Києві на вулиці Мечникова, яка розташована у Печерському районі (номер будинку слідством не встановлено), розповів усі обставини злочинного плану щодо створення, придбання та державної реєстрації підприємств з метою прикриття незаконної діяльності товариств реального сектору економіки га створення підприємств на підставі уставних та реєстраційних документів, до яких внесені завідомо неправдиві відомості, своїй дружині ОСОБА_5 та запропонував їй виконувати роль пособника у скоєнні злочинів, а також повідомив про необхідність підшукати особу серед її знайомих, яка б наряду з ними приймала участь у скоєнні вказаних злочинів, виконуючи роль виконавця.

Погодившись на пропозицію Особа 1, приймати участь у скоєнні запланованих ним злочинах, з метою подальшого отримання прибутку за виконання своїх обов`язків, як пособника та погодивши з ним свої наступні дії, ОСОБА_5 , неподалік станції метро «Кловська» у м. Києві, ознайомила свого знайомого Особа 2 із розробленим Особа 1 загальним планом злочинної діяльності та запропонувала йому бути виконавцем та приймати участь у скоєнні ряду злочинів, пов`язаних зі створенням, придбанням та державною реєстрацією підприємств з метою прикриття незаконної діяльності товариств реального сектору економіки.

В свою чергу Особа 2, переслідуючи мету отримання матеріальної вигоди від здійснення протиправної діяльності, бажаючи досягнення спільного злочинного результату погодився з пропозицією ОСОБА_5 , та надав згоду на участь у спільному скоєнні злочинів зі створення або придбання суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності товариств реального сектору економіки.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особа 1 та Особа 2, у період 2015 року своїми діями посприяла створенню та державній реєстрації підприємства ТОВ « Глобал Стайл» (код ЄДРПОУ 39849158) з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_5 діючи за вказівками Особа 1, використовуючи дані паспорту підставної особи, а також реєстраційний номер облікової картки платника податку, діючи умисно, всупереч вимог чинного законодавства України, що регулює порядок створення та діяльності суб`єктів підприємництва, а саме ст. 19, 56, 57, 58, 65, 89 Господарського кодексу України від 16.01.2003 (зі змінами та доповненнями) ст.ст. 81, 87, 89 Цивільний кодексу України від 16.01.2003 (зі змінами та доповненнями), ст.ст. 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців» від 15.05.2003 (зі змінами та доповненнями) та інших нормативно-правових актів, що регулюють порядок проведення підприємницької діяльності та складання офіційних документів, посприяла створенню ТОВ «Глобал Стайл» (код ЄДРПОУ 39849158) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні послуг підприємствам- контрагентам з формування незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість та витрат підприємства, шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій за наступних обставин.

В червні 2015 року (точну дату слідством не встановлено) Особа 2, погодивши свої дії з Особа 2 та ОСОБА_5 , запропонував Особа 3 зареєструвати на своє ім`я за грошову винагороду ТОВ «Глобал Стайл» (код ЄДРПОУ 39849158).

Особа 3, який не був обізнаний про злочинну діяльність організованої групи, з метою отримання грошової винагороди, надав Особа 2 свої анкетні дані га документи, що посвідчують особу, які в подальшому останнім були надані ОСОБА_5 для виготовлення необхідних документів ТОВ «Глобал Стайл» на ім`я Особа 3

ОСОБА_5 , виконуючи свою роль у складі організованої групи, склавши документи, які необхідні для реєстрації ТОВ «Глобал Стайл» (код ЄДРПОУ 39849158) в органах державної влади, в яких гр. Особа 3 рахується засновником, передала їх Особа 2, який, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, на території міста Києва підписав їх у Особа 3, за що останній отримав від Особа 2 обумовлену грошову винагороду.

Продовжуючи свій злочинний умисел, Особа 1,отримавши від Особа 2 документи ТОВ «Глобал Стайл» (код ЄДРПОУ 39849158), які підписані Особа 3, передав невстановленим слідством особам за грошову винагороду установчі, реєстраційні, банківські документи та печатку ТОВ «Глобал Стайл» (код ЄДРПОУ 39849158) розуміючи, що дане товариство буде використовуватись ними для незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та витрат підприємства, шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 , Особа 1 та Особа 2, досягли бажаної мети зі створення ТОВ «Глобал Стайл» для його подальшого використання зацікавленими особами з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім того, в ході слідства встановлено, гр. ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особа 1 та Особа 2, у період 2015 року умисно, повторно, своїми діями посприяла у придбанні підприємства ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_5 , використовуючи дані паспортів підставних осіб, а також реєстраційні номери їх облікових карток платників податків, діючи упродовж 2015 року умисно, повторно, всупереч вимог чинного законодавства України, що регулює порядок створення та діяльності суб`єктів підприємництва, а саме ст.ст. 19, 56, 57, 58, 65, 89 Господарського кодексу України від 16.01.2003 (зі змінами та доповненнями) ст.ст. 81, 87, 89 Цивільний кодексу України від 16.01.2003 (зі змінами та доповненнями), ст.ст. 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців» від 15.05.2003 (зі змінами та доповненнями) та інших нормативно-правових актів, що регулюють порядок проведення підприємницької діяльності та складання офіційних документів, повторно посприяла придбанню ряду фіктивних підприємств, серед яких ТОВ «Мрія-К» (код СДРПОУ 19491182) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні послуг підприємствам-контрагентам з формування незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість та витрат підприємства, шляхом документального оформлення безтоварних фінансово- господарських операцій за наступних обставин.

В липні 2015 року (точну дату слідством не встановлено) Особа 2, погодивши свої дії з Особа 1 та ОСОБА_5 , запропонував гр. Особа 3 перереєструвати на своє ім`я за грошову винагороду ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182).

Особа 3, яка не була обізнана про злочинну діяльність, з метою отримання грошової винагороди, надала Особа 2 копії сторінок свого паспорту та копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, які в подальшому останнім були надані ОСОБА_5 для виготовлення необхідних для перереєстрації документів ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) на ім`я Особа 3

ОСОБА_5 , виконуючи свою роль у складі організованої групи, склавши документи, які необхідні для перереєстрації ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) в органах державної влади, в яких гр. Особа 3 рахується засновником, передала їх Особа 2, який, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, на території міста Києва підписав їх у Особа 3 за що остання отримала від Особа 2 обумовлену грошову винагороду.

У подальшому, у період 2015 року (точну дату в ході слідства не встановлено), перебуваючи в приміщенні на вулиці Мечникова, яке розташовано неподалік станції метро «Кловська» у м. Києві, Особа 1, отримавши від Особа 2 документи ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182), які підписані Особа 3, передав невстановленим слідством особам за грошову винагороду установчі, реєстраційні, банківські документи та печатку ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) розуміючи, що вони будуть використовуватись ними для незаконної діяльності з надання послуг підприємствам-контрагентам з формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та витрат підприємства, шляхом документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особа 1 та Особа 2, повторно досягли бажаної мети щодо придбання ТОВ «Мрія-К» (код ЄДРПОУ 19491182) для його подальшого використання зацікавленими особами з мстою прикриття незаконної діяльності.

Такими чином, ОСОБА_5 , вчинила злочин, передбачений ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 205 КК України фіктивне підприємництво, тобто створення та придбання суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно організованою групою.

У підготовчому судовому засіданні прокурор заявила клопотання про закриття кримінального провадження, у зв`язку з декриміналізацією діяння за ч.3 ст.28, ч.2 ст.205 КК України та закриття у зв`язку із закінченням строків давності за ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України.

Захисник обвинуваченої та обвинувачена погодились на закриття кримінального провадження.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить наступних висновків.

Законом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» у Кримінальному кодексі України статтю 205 виключено.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.284 КК України кримінальне провадження закривається у разі, якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Під час судового розгляду встановлено, що 25.09.2019 набрав чинності Закон України №101-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес», яким виключено караність діяння за ст.205 КК України.

Таким чином, суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття кримінального провадженні відносно ОСОБА_5 , на підставі п.4 ч.1 ст.284 КПК України.

Окрім цього, судом, з метою забезпечення істинності та добровільності позиції обвинуваченої, роз`яснено обвинуваченій ОСОБА_5 , що суд, за наявності підстав, передбачених ч.1 ст.49 КК України, може закрити кримінальне провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, звільнити особу від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, оскільки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності не має реабілітуючого характеру, закон надає право заперечувати проти закриття провадження, і в такому разі судовий розгляд продовжується у загальному порядку.

Обвинувачена ОСОБА_5 заявила суду, що зміст правових наслідків закриття провадження з нереабілітуючих підстав їй цілком зрозумілий та проти закриття провадження з відповідних підстав не заперечує.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, з`ясувавши позицію обвинуваченої та впевнившись у її добровільності та усвідомленні наслідків закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, приходить наступних висновків.

Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули строки, визначені цією статтею, зокрема, два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка винила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом.

Злочин, у якому обвинувачується ОСОБА_5 , відповідно до ст. 12 КК України віднесений до категорії злочинів невеликої тяжкості.

Згідно ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Таким чином, ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням встановленихст. 49 КК Українистроків давності притягнення до кримінальної відповідальності, кримінальне провадження стосовно неї підлягає закриттю.

Обвинувачена погоджується зі звільненням від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав. Суд також з`ясував, що її позиція є добровільною і істинною.

На підставі викладеного, керуючись ст.284, 314, 369, 371 КПК України

У Х В А Л И В :

Кримінальне провадження відносно вчинення ОСОБА_5 злочину, передбаченого ч.3 ст.28, ч.2 ст.205 КК України, на підставі п.4 ч.1 ст.284 КПК України, у зв`язку з набранням чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою - закрити.

ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за обвинувальним актом відносно вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності - звільнити.

Кримінальне провадження за обвинувальним актом відносно вчинення ОСОБА_5 злочину, передбаченого ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України, - закрити.

Ухвала набирає законної сили через сім днів з моменту її проголошення, у разі не подачі на неї апеляції.

Ухвала може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі протягом 7 днів з дня її проголошення апеляційної скарги, через Печерський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору, захиснику обвинуваченого та обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97013782
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку