open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №351/490/20

Номер провадження №2/351/83/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2021 року м. Снятин

Снятинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Собка В.М.,

з участю секретаря Нагірняк В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Снятині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Снятинської міської ради про визнання права власності на будинковолодіння, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася у суд із позовом до Снятинської міської ради про визнання права власності на будинковолодіння.

В обґрунтування позовних вимог вказала, що згідно записів погосподарської книги №1 за 1991-1995 р. станом на 1991 р. ОСОБА_2 , 1929 р.н. та ОСОБА_1 , 1934 р.н. були єдиними членами, проживали та були зареєстровані в житловому будинку з господарськими будівлями та спорудами, які належали до колгоспного двору по АДРЕСА_1 .

Дане господарство належало до суспільної групи «колгоспний двір», в якому станом на 15.04.1991 року проживали вищезазначені особи, а отже, у відповідності до діючого на той час цивільного законодавства, та п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року № 20 право власності на майно, яке належало до колгоспного двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні.

ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перебували у зареєстрованому шлюбі.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті останнього відкрилася спадщина, яка складається з 1/2 частини будинку АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 за життя скалав заповіт на користь доньки ОСОБА_3 . Однак остання спадщину не прийняла. Крім цього, 09.12.2019 р. ОСОБА_3 подала заяву до нотаріальної контори в якій зазначила, що спадщину по смерті батька не прийняла, і не буде звертатися із заявою про продовження терміну на прийняття спадщини.

Єдиним спадкоємцем першої черги за законом, який прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 стала його дружина - позивачка ОСОБА_1 , яка вступила в управління спадковим майном, і на час смерті спадкодавця була зареєстрована та проживала з ним за однією адресою.

Однак в зв`язку з тим, що правовстановлюючий документ на будинковолодіння відсутній державним нотаріусом позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, а тому позивачка вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Позивачка подала до суду заяву, якою позовні вимоги підтримала у повному обсязі, позов просила задоволити, а справу просила розглядати за її відсутності.

Представник відповідача Снятинської міської ради в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив справу розглядати за його відсутності, у вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України фіксування судового засідання технічними засобами не проводилось.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З довідки від 05.02.2020 р. № 181, виданої Потічківською сільською радою Снятинського району Івано-Франківської області, слідує, що станом на 1991 р. згідно погосподарської книги №1 1991-1995 рр. в АДРЕСА_1 були зареєстровані та проживали: ОСОБА_2 , 1929 р.н., ОСОБА_1 , 1934 р.н. Господарство належало до колгоспного двору.

З свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданого на ОСОБА_2 , слідує, що останній помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно довідки від 31.01.2020 р. №143/02-14, виданої державним нотаріусом, після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживав с. Потічок, Снятинського району, Івано-Франківської області заведена спадкова справа за № 462/2019 на підставі заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом №1180 від 09.12.2019 р. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительки с. Потічок, Снятинського району, Івано-Франківської області. ОСОБА_2 був складений заповіт на ім`я ОСОБА_3 09.12.2019 р. за №1181 до нотаріальної контори надійшла заява ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительки с. Потічок, Снятинського району, Івано-Франківської області про те, що вона спадщину після смерті ОСОБА_2 не прийняла і звертатися до суду про продовження терміну на прийняття псадщини не буде.

Постановою державного нотаріуса Першої Снятинської районної державної нотаріальної контори відмовлено ОСОБА_1 , жительці с. Потічок, Снятинського району, Івано-Франківської області, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Згідно довідки від 30.06.2020№ 488, виданої Потічківською сільською радою Снятинського району Івано-Франківської області, згідно погосподарської книги №1 за господарством в АДРЕСА_1 числиться земельна ділнка розміром 0, 25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

З звіту про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об`єкта слідує, що житловий будинок з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , відповідає будівельним нормам, санітарно-екологічним нормам та правилам, протипожежним нормам та правилам, що забезпечують безпечну для життя та здоров`я людей експлуатацію об`єкта.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику, у справах за позовами про захист права приватної власності" від 22.12.1995 року № 20 із змінами і доповненнями, щодо роз`яснення ст.ст. 17, 18 ЗУ "Про власність" вбачається, що право власності на майно, яке належало колгоспному двору збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Із ч.1 ст. 1268 ЦК України вбачається, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, а з ч.3 ст.1268 ЦК України слідує, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно п.1 ч.2 ст.16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема визнання права.

За наведених обставин суд вважає, що відсутність правовстановлюючого документу не є підставою відмови у захисті права позивачки, а тому на підставі вищенаведеного, суд вважає, що позивач набув право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

На підставі наведеного, та ст. ст. 15, 16, 328, 392, 1218, 1233, 1261, 1268 ЦК України, керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції з дня його проголошення. У разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: В.М.Собко

Джерело: ЄДРСР 96958281
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку