open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 458/340/21

1-кп/458/47/2021

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.05.2021 м. Турка

Турківський районний суд Львівської області

у складі: головуючої - судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

провівши в залі суду відкрите підготовче судове засідання у кримінальному провадженні №12021142340000029 стосовно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця тажителя АДРЕСА_1 ,громадянина України,непрацюючого,з професійно-технічноюосвітою,неодруженого, раніше несудимого, -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

з участю прокурора ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3 обвинувачується утому,що перебуваючина облікув управліннісоціального захистунаселення Турківськоїрайонної державноїадміністрації з 01 квітня 2019 року в статусі «особа,яка проживаєразом зособою зінвалідністю Iчи IIгрупи внаслідокпсихічного розладу,яка зависновком лікарськоїкомісії медичногозакладу потребуєпостійного сторонньогодогляду,на доглядза нею»узв`язку ізздійсненням доглядуза інвалідомІІ групивнаслідок психічногорозладу ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , звернувся в УСЗН Турківської РДА із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, із відміткою «допомога на догляд (щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним)», так як відповідно довисновку лікарськоїкомісії медичногозакладу,щодо необхідностіпостійного сторонньогодогляду заінвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу № 924 від 30.10.2019, та протиправно отримав грошову допомогу на догляд за вищевказаною особою, призначену відповідно до ст. 5 Закону України «Про психіатричну допомогу» та Постанови Кабінету Міністрів України № 1192 від 02.08.2000 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею», на підставі рішення УСЗН Турківської РДА від 20.11.2019. Однак з метою протиправного отримання бюджетних коштів у вигляді грошової допомоги, діючи умисно, з корисливих мотивів, достовірно знаючи, що у разі припинення здійснення догляду або за наявності інших причин, що впливають на призначення та виплату компенсаційної виплати, він зобов`язаний вчасно повідомити управління соціального захисту населення Турківської районної державної адміністрації, не повідомив про виїзд за кордон до Республіки Польща на тривалий період, а саме з 10.02.2020 по 20.03.2020, внаслідок чого, шляхом обману заволодів грошовими коштами державного бюджету на загальну суму 2432,40 грн., тобто у заволодінні чужим майном, шляхом обману (шахрайство), а саме, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 190 КК України.

Із обвинувальним актом до суду надіслана угода про примирення, укладена між представником потерпілого та підозрюваним, підписана сторонами 23 квітня 2021 року, відповідно до якої представник потерпілого ОСОБА_5 та підозрюваний ОСОБА_3 дійшли згодищодо: формулювання обвинувачення; кваліфікації дій підозрюваного за ч. 1 ст. 190 КК України; розміру заподіяної майнової шкоди, яку підозрюваний ОСОБА_3 відшкодував повністю до укладення угоди; узгодженого покаранняувиді штрафу, яке відповідає загальним правилам призначення покарань, передбаченимКК України; наслідківукладеннята затвердження угоди, передбачених ст. 473 КПК України та наслідків невиконання угоди, передбачених ст. 476 КПК України.

Під час підготовчого судового засідання обвинувачений ОСОБА_3 винуватим себе визнав повністю, відмовився від здійснення прав, передбачених п. 1) ч. 5ст. 474 КПК України, просить затвердити угоду про примирення, пояснив, що розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені п. 1) ч. 1ст. 473 КПК України, та дав згоду на застосування узгодженоговиду покаранняу разізатвердження угоди.

Представник потерпілого ОСОБА_5 під час підготовчого судового засідання просила затвердити угоду про примиреннявід 23 квітня 2021 року та призначитиузгоджене сторонами покарання і пояснила, що розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені п. 2) ч. 1ст.473КПК України а також те, що обвинувачений ОСОБА_3 повністю відшкодував завдану майнову шкоду.

Суд дійшов висновку про можливість затвердження вказаної угоди про примирення та призначення узгодженої сторонами міри покарання з таких підстав.

Згідно п. 1) ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду.

Відповідно до ст.468та ч.3ст.469КПК України у кримінальному провадженніщодо проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення може бутиукладена угода про примирення між представником потерпілогота підозрюваним (обвинуваченим).

ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у заволодінні чужим майном, шляхом обману (шахрайство), тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.190 КК України, яке згідност.12 цього Кодексу є проступком.

Обвинувачений ОСОБА_3 цілком розуміє характер обвинувачення, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені п. 1) ч. 1ст. 473 КПК України, вид покарання та згоду на його призначення, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом, та, що він відмовився від здійснення прав, передбачених п. 1) ч. 5ст. 474 КПК України.

Представник потерпілого ОСОБА_5 цілком розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про примирення, передбачені п. 2) ч. 1ст. 473 КПК України, та згідна на призначення узгодженої міри покарання.

Угода укладена сторонами добровільно і відповідає вимогам цього Кодексу та закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 475 КПК України якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Згідно ст. 5 КК України закон про кримінальну відповідальність, що встановлює кримінальну протиправність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Закон про кримінальну відповідальність, що частково пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, а частково посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, має зворотну дію у часі лише в тій частині, що пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

У зв`язкуз тим,що ОСОБА_3 заволодів чужим майном, шляхом обману (шахрайство), у період часу з 10.02.2020 по 20.03.2020, він повинен нести кримінальну відповідальність за ч. 1ст. 190 КК Україниу редакції Закону України від 15 квітня 2008 року № 270-VI, так як кримінальні правопорушення нею вчинені до набрання законної сили Законом України від 22.11.2018 №2617-VIII.

Цивільний позов не заявлено.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст. 369,371,374,475 КПК України, суд

у х в а л и в :

Затвердити угоду про примирення, укладену 23 квітня 2021 року між представником потерпілого ОСОБА_5 та підозрюваним ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12021142340000029 стосовно ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

ОСОБА_3 визнати винуватим за ч. 1 ст. 190 КК України у редакції Закону України від 15 квітня 2008 року № 270-VI та призначити узгоджене сторонами покарання штраф у розмірі 50 (п`ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

Цивільний позов не заявлено.

Процесуальні витрати відсутні.

Запобіжний захід не обирався.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано, і може бути оскаржений в апеляційному порядку згідно з положеннями ч. 3ст. 394 КПК Українидо Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через суд, який ухвалив вирок, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96957083
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку