open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №: 398/1641/21

провадження №: 1-кп/398/273/21

ВИРОК

Іменем України

"14" травня 2021 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання- ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Олександрії Кіровоградської області угоду про визнання винуватості з обвинувальним актом у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №32021120010000026 від 29.03.2021 р. про обвинувачення

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; уродженця м.Олександрії Кіровоградської області, громадянина України, неодруженого, з середньою спеціальною освітою , не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.1 ,ч.2 ст.204 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 , не маючи відповідних дозволів (ліцензій) на виготовлення підакцизних товарів, а також не маючи права на здійснення такої діяльності, діючи з прямим умислом, з метою отримання незаконного та не контрольованого державою прибутку, здійснював придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв та спирту етилового.

Так, з жовтня 2019 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, по 12.03.2020 ОСОБА_3 , неодноразово, будучи охоплений єдиним умислом, з метою подальшого незаконного виготовлення з метою збуту та реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв, придбавав у невстановлених досудовим розслідуванням осіб незаконно виготовлений спирт етиловий, очищену воду, харчові ароматизатори, порожні пластикові пляшки з кришками до них, поліетиленові пакети ємністю по 10 л. з картонним упакуванням типу «Bag-in-box», ємності різних розмірів, мірні ємності, лійки.Незаконно виготовлений спирт етиловий, очищену воду, тару, ємності різних розмірів для незаконного виготовлення алкогольних напоїв ОСОБА_3 перевозив з метою збуту до орендованого ним у жителя м. Олександрія Кіровоградської області ОСОБА_6 (який не був повідомлений про злочинність дій останнього) приміщення квартири за адресою: АДРЕСА_2 , де незаконно виготовляв алкогольні напої піл виглядом горілки і коньяку та в подальшому реалізовував їх мешканцям Кіровоградської області шляхом розвезення до покупців на належному йому автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , відповідно до замовлень, які надходили на його мобільний телефон.

При цьому, з метою забезпечення безперервності виробничого процесу по виготовленню алкогольних напоїв ОСОБА_3 , по мірі необхідності, неодноразово, періодично придбавав у невстановлених досудовим розслідуванням осіб, незаконно виготовлений спирт етиловий, очищену воду, харчові ароматизатори, порожні пластикові пляшки з кришками до них, поліетиленові пакети ємністю по 10 л. з картонним упакуванням типу «Bag-in-box».Незаконне виготовлення алкогольних напоїв з метою збуту ОСОБА_3 здійснював у приміщенні зазначеної квартири шляхом змішування у ємностях різних об`ємів етилового спирту з водою у співвідношенні 2 літри спирту до 3 літрів води, з додаванням в окремих випадках харчових ароматизаторів при виготовленні алкогольних напоїв під виглядом коньяку, а потім за допомогою лійки розливав їх в пластикові пляшки ємністю по 10 літрів та у поліетиленові пакети ємністю по 10 л. з картонним упакуванням типу «Bag-in-box».Незаконно виготовлені таким чином ОСОБА_3 алкогольні напої у пластикових пляшках та в упаковках «Bag-in-box» останній зберігав з метою збуту в приміщенні квартири за адресою: АДРЕСА_2 та в автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 .

Незаконно виготовлені ОСОБА_3 алкогольні напої та придбаний ним незаконно виготовлений спирт етиловий не відповідали вимогам ст.15 Закону України «Про захист прав споживачів».Тобто, зазначена продукція мала явні ознаки незаконного її виготовлення.

В подальшому, ОСОБА_3 не маючи відповідного дозволу на реалізацію підакцизних товарів - ліцензії на оптову та роздрібну торгівлю підакцизними товарами, а також не маючи права на здійснення такої діяльності, систематично здійснював реалізацію незаконно виготовлених ним алкогольних напоїв під виглядом горілки та коньяку мешканцям Кіровоградської області, шляхом транспортування до покупців на автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 .

Так, 25.11.2019 на підставі постанови начальника оперативного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області про проведення контролю за вчиненням злочину від 24.10.2019 (в межах оперативно-розшукової справи) співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області було проведено оперативну закупку алкогольних напоїв особою, з якою було встановлене конфіденційне співробітництво з використанням аудіо-, відеоконтролю особи щодо ОСОБА_3 . За результатами проведення оперативної закупки встановлено, що 25.11.2019 об 11 годині 36 хвилин ОСОБА_3 , поруч із магазином «АТБ» за адресою: Кіровоградська область, м.Олександрія, вул.Калініна, 56, з автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , незаконно збув особі, з якою встановлене конфіденційне співробітництво та якій відповідно до ст.15 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» змінено анкетні дані на « ОСОБА_7 », одну ПЕТ-пляшку ємністю 5 л заповнену незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, за ціною 200 грн.

Під час огляду покупця ОСОБА_7 25.11.2019 виявлено та вилучено одну ПЕТ-пляшку ємністю 5 л, заповнену незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, придбаним під час проведення оперативної закупки у ОСОБА_3 поруч із магазином «АТБ» за адресою: Кіровоградська область, м.Олександрія, вул.Калініна, 56, з автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 .

Крім того, в кінці лютого 2020 року, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 поруч із магазином «АТБ» за адресою: Кіровоградська область, м.Олександрія, вул.Калініна, 56, з автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , незаконно збув особі, з якою в подальшому було встановлене конфіденційне співробітництво та якій відповідно до ст.15 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» змінено анкетні дані на « ОСОБА_8 », одну ПЕТ-пляшку ємністю 5 л. заповнену незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, за ціною 200 грн.

Крім того, в на початку липня 2020 року, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 поруч із магазином «АТБ» за адресою: Кіровоградська область, м.Олександрія, вул.Калініна, 56, з автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , незаконно збув особі, з якою в подальшому було встановлене конфіденційне співробітництво та якій відповідно до ст.15 Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» змінено анкетні дані на « ОСОБА_8 », одну ПЕТ-пляшку ємністю 5 л. заповнену незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, за ціною 200 грн.

Крім того, 16.09.2020 на підставі постанови прокурора відділу прокуратури Кіровоградської області про проведення контролю за вчиненням злочину від 21.07.2020 співробітниками управління оперативно-розшукової діяльності ГУ ДФС у Кіровоградській області було проведено оперативну закупку алкогольних напоїв особою, з якою було встановлене конфіденційне співробітництво з використанням аудіо-, відеоконтролю особи щодо ОСОБА_3 . За результатами проведення оперативної закупки встановлено, що 16.09.2020 о 12 годині 08 хвилин ОСОБА_3 поруч із магазином «АТБ» за адресою: Кіровоградська область, м.Олександрія, вул.Калініна, 56, з автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , незаконно збув ОСОБА_8 одну ПЕТ-пляшку ємністю 5 л. заповнену незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, за ціною 200 грн.

16.09.2020 під час огляду покупця особи, з якою встановлено конфіденційне співробітництво ОСОБА_8 , виявлено одну ПЕТ-пляшку ємністю 5 л., заповнену незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, придбаним під час проведення оперативної закупки у ОСОБА_3 поруч із магазином «АТБ» за адресою: Кіровоградська область, м.Олександрія, вул.Калініна, 56, з автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 .

12.03.2021 на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда, в приміщенні орендованої ОСОБА_3 квартири, за адресою: АДРЕСА_2 , працівниками податкової міліції проведено обшук, в результаті якого виявлено та вилучено: 20 ПЕТ-пляшок, об`ємом по 10 л. кожна, заповнені незаконно виготовленим спиртом етиловим; 1 ПЕТ-пляшку, об`ємом 10 л., заповнену на 1/3 частину незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки; 1 ПЕТ-пляшку, об`ємом 10 л., заповнену на Ѕ частину незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом коньяку; 1 картонний короб з поліетиленовим пакетом ємністю 10 л. (типу «Bag-in-box»), заповнений незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки; 139 поліетиленових пакетів ємністю по 10 л. кожний (типу «Bag-in-box»), порожніх; 20 флаконів з харчовими ароматизаторами; 1 пластикову ємність місткістю близько 50 л., порожню, з якої відчувається характерний запах спирту; 1 силіконовий шланг синього кольору довжиною близько 2 м. з характерним запахом спирту.

12.03.2020 на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда, в автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_3 , працівниками податкової міліції проведено обшук, в результаті якого виявлено та вилучено 1 ПЕТ-пляшку ємністю 10 л., заповнену незаконно виготовленими алкогольним напоєм під виглядом горілки.

Відповідно до висновку експертизи матеріалів, речовин та виробів Кіровоградського НДЕКЦ МВС України №СЕ-19/112-21/2351-ФХД від 19.03.2021, надані на дослідження рідини, вилучені під час обшуку орендованої ОСОБА_3 квартири (об`єкти № 1-3, 5), обшуку автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 (об`єкт № 4), є:

- (об`єкт № 1) спиртом етиловим, який за досліджуваними органолептичними показниками (зовнішній вигляд, колір, аромат) та фізико-хімічними показниками (міцність, проба на чистоту), відповідає вимогам ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови»;

- (об`єкти № 2, 4, 5) водно-спиртовими сумішами, які за досліджуваними органолептичними показниками (наявність сторонніх включень) і фізико-хімічним показником міцності не відповідають вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови»;

- (об`єкт № 3) забарвленою ароматизованою водно-спиртовою сумішшю, які за досліджуваними органолептичними показниками (наявність сторонніх включень, колір, не характерний для коньяків аромат), пробою на фурфурол і фізико-хімічним показником міцності не відповідає вимогам ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови».

Своїми протиправними діями ОСОБА_3 порушив вимоги нормативних документів, а саме:

1. Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме:

- ст.8 згідно якої виробники алкогольних напоїв підлягають обов`язковій атестації на відповідність вимогам, що встановлені чинними законодавчими актами України щодо забезпечення життя та здоров`я людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного циклу виробництва коньяку, алкогольних напоїв за коньячною технологією і тютюнових виробів, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам;

- ст.9 згідно якої виготовлення спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів повинно відповідати затвердженим та зареєстрованим у встановленому законодавством порядку нормативним документам, стандартам України та міжнародним стандартам;

- ст.10 згідно якої, спирт етиловий, коньячний та плодовий, алкогольні напої та тютюнові вироби підлягають обов`язковій сертифікації в порядку та в строки, передбачені законодавством;

- ст.15 згідно якої роздрібна торгівля алкогольними напоями може здійснюватися суб`єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, в тому числі її виробниками, за наявності у них ліцензій;

- ст.15-3 згідно якої забороняється продаж алкогольних напоїв з рук та у не визначених для цього місцях торгівлі;

2.Закону України «Про захист прав споживачів» а саме: ст.15 Закону України «Про захист прав споживачів», відповідно до якої:

- споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація про продукцію не вважається рекламою.

- інформація про продукцію повинна містити:

1) назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;

2) найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати вітчизняна продукція;

3) дані про основні властивості продукції, а щодо продуктів харчування - про склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок), номінальну кількість (масу, об`єм тощо), харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів, а також іншу інформацію, що поширюється на конкретний продукт;

4) відомості про вміст шкідливих для здоров`я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

5) позначку про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів;

6) дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;

7) дату виготовлення;

8) відомості про умови зберігання;

9) гарантійні зобов`язання виробника (виконавця);

10) правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;

11) строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після їх закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;

12) найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

- стосовно продукції, яка підлягає обов`язковій сертифікації, споживачеві повинна надаватись інформація про її сертифікацію.

- стосовно продукції, яка за певних умов може бути небезпечною для життя, здоров`я споживача та його майна, навколишнього природного середовища, виробник (виконавець, продавець) зобов`язаний довести до відома споживача інформацію про таку продукцію і можливі наслідки її споживання (використання);

3. Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме:

- ст.20 згідно якої, оператори ринку зобов`язані забезпечувати дотримання вимог цього Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу; вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров`я людини; операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів;

4. Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а саме:

- ст.13 згідно якої, діяльність пов`язана з потенційною небезпекою для здоров`я людей, підлягає ліцензуванню в порядку, встановленому законодавством, та до таких видів діяльності належить виробництво алкогольних напоїв;

- ст.14 згідно якої, продукція, на яку в державних стандартах та в інших нормативно-технічних документах є вимоги щодо безпеки для здоров`я і життя населення, підлягає обов`язковій сертифікації;

- ст.17 Закону, згідно якої, громадяни, які виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують продукти харчування і продовольчу сировину, несуть відповідальність за їх безпеку для здоров`я і життя населення, відповідність вимогам санітарних норм;

5. Рішення Конституційного Суду України №8-рп/2004по справі №1-16/2004від 31.03.04, яким визнано, що відповідає Конституції України (є конституційним), Указ Президента України "Про заходи щодо запровадження державної монополії у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 27.12.02 №1234;

6. Національного стандарту України ДТСУ 4221:2003 Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови, чинного з 01.10.04, а саме:

- обов`язкові вимоги до якості продукції, що забезпечують її нешкідливість або небезпечність для життя і майна населення, охорони навколишнього середовища, викладені в 4.1.3, 4.1.4, 4.1.6, 4.1.7 та розділі 5;

- п.п.4.3.3 п.4.3 ст.4 Загальні технічні умови у відповідності з яким передбачено, що спирт можна розливати також в каністри, згідно з чинними нормативними документами, виготовлені з матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров`я для контакту з продуктом цього виду.

7. Національного стандарту України ДСТУ 4256:2003 «Горілка та напої лікеро-горілчані. Технічні умови, чинного з 01.10.04, а саме:

- п.п.4.1.1 4.1.6. п.п.4.1 Характеристики ст.4 Загальні технічні характеристики, згідно яких горілки і горілки особливі потрібно виробляти відповідно до вимог цього стандарту за технологічним регламентом, технологічною інструкцією і рецептурами з дотримуванням санітарних норм і правил, які затверджені за встановленим порядком, за органолептичними та фізико-хімічними показниками повинні відповідати вимогам даного стандарту;

- п.п.4.2.1 п.4.2 Вимоги до сировини та матеріалів ст.4 Загальні технічні характеристики, у відповідності з яким для готування горілок і горілок особливих застосовують: спирт етиловий ректифікований згідно з ДТСУ 4221; воду питну згідно з ГОСТ 2874, підготовлену, з показниками згідно з технологічним регламентом; цукор-пісок рафінований і цукор-рафінад згідно з ДТСУ 2213 (ГОСТ 22); натрій двовуглекислий (бікарбонат) згідно з ГОСТ 2156; натрій лимоннокислий згідно з чинними нормативними документами, ванілін згідно з ГОСТ 16599;фруктозу згідно з чинними нормативними документами; кислоту оцтову лісохімічну харчову згідно з ГОСТ 908; кислоту лимонну харчову згідно з ГОСТ 908; олії ефірні, харчові, ароматні добавки та інші продукти, дозволені для використовування в лікеро-горілчаному виробництві Міністерством охорони здоров`я (далі МОЗ) України; інші сорбційні матеріали, дозволені для обробки води та водно-спиртових сумішей у лікеро-горілчаному виробництві МОЗ України; закупорювальні матеріали згідно з чинними нормативними документами, дозволені для використання в лікеро-горілчаному виробництві МОЗ України;

- п.п.4.3.1 п.4.3 Пакування ст.4 Загальні технічні вимоги, згідно якого горілки і горілки особливі розливають в пляшки згідно з ГОСТ 10117, ГОСТ 26586, і інший скляний, порцеляновий і фаянсовий сувенірний посуд для харчових згідно з чинними нормативними документами, дозволений до використання МОЗ України та хімічно стійку для цього виду продукції тару;

- п.п.4.3.4 п.4.3 Пакування ст.4 Загальні технічні вимоги, згідно з яким, пляшки з горілками і горілками особливими повинні бути закупорені герметично і не протікати під час перевертання;

- п.п.4.4.1 п.4.4 Маркування ст.4 Загальні технічні вимоги, згідно з яким кожна пляшка з горілкою і горілкою особливою повинна бути художньо оформлена з обов`язковим нанесенням маркування в доступній для споживача формі відповідно до чинного законодавства України державною мовою із зазначенням інформації про: загальну та власну назву напою; знак для товарів та послуг; назву та адресу виробника і місце виготовлення напою; склад напою: вказують сорт етилового спирту згідно з рецептурою напою, а також назву основних інгредієнтів та харчових добавок, які впливають на смак та аромат напою; вміст етилового спирту, % об; номінальну місткість пляшки, дм. куб.; штриховий код; дату виготовлення напою і термін придатності до споживання;

- п.10.1 ст.10 Гарантії виробника, згідно вимог якого виробник гарантує відповідність горілок і горілок особливих вимогам цього стандарту.

Своїми протиправнимидіями ОСОБА_3 вчинив незаконне придбання з метоюзбуту,зберігання зцією метою,а такожзбут татранспортування зметою збутунезаконно виготовленихспирту етилового,алкогольних напоїв , тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.204 КК України.

Крім того, ОСОБА_3 не маючи ліцензій на виготовлення та реалізацію підакцизних товарів, діючи з прямим умислом, з метою отримання незаконного та неконтрольованого прибутку, здійснював незаконне виготовлення алкогольних напоїв.

Так, з жовтня 2019 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, по 12.03.2020 ОСОБА_3 , неодноразово, будучи охоплений єдиним умислом, з метою подальшого незаконного виготовлення з метою збуту та реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв, придбавав у невстановлених досудовим розслідуванням осіб незаконно виготовлений спирт етиловий, очищену воду, харчові ароматизатори, порожні пластикові пляшки з кришками до них, поліетиленові пакети ємністю по 10 л. з картонним упакуванням типу «Bag-in-box», ємності різних розмірів, мірні ємності, лійки.

Незаконно виготовлений спирт етиловий, очищену воду, тару, ємності різних розмірів для незаконного виготовлення алкогольних напоїв ОСОБА_3 перевозив з метою збуту до орендованого ним у мешканця м. Олександрія Кіровоградської області ОСОБА_6 (який не був повідомлений про злочинність дій останнього) приміщення квартири за адресою: АДРЕСА_2 , де незаконно виготовляв алкогольні напої піл виглядом горілки і коньяку та в подальшому реалізовував їх мешканцям Кіровоградської області, шляхом розвезення до покупців на належному йому автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , відповідно до замовлень, які надходили на його мобільний телефон.

При цьому, з метою забезпечення безперервності виробничого процесу по виготовленню алкогольних напоїв ОСОБА_3 , неодноразово, періодично у відповідності до потреби придбавав у невстановлених досудовим розслідуванням осіб незаконно виготовлений спирт етиловий, очищену воду, харчові ароматизатори, порожні пластикові пляшки з кришками до них, поліетиленові пакети ємністю по 10 л. з картонним упакуванням типу «Bag-in-box».

Незаконне виготовлення алкогольних напоїв з метою збуту ОСОБА_3 здійснював у приміщенні зазначеної квартири шляхом змішування у ємностях різних об`ємів етилового спирту з водою у співвідношенні 2 літри спирту до 3 літрів води, з додаванням в окремих випадках харчових ароматизаторів при виготовленні алкогольних напоїв під виглядом коньяку, потім за допомогою лійки розливав їх в пластикові пляшки ємністю по 10 літрів та у поліетиленові пакети ємністю по 10 л. з картонним упакуванням типу «Bag-in-box».

Незаконно виготовлені таким чином ОСОБА_3 алкогольні напої у пластикових пляшках та в упаковках «Bag-in-box» останній зберігав з метою збуту в приміщенні квартири за адресою: АДРЕСА_2 та в автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 .

Незаконно виготовлені ОСОБА_3 алкогольні напої та придбаний ним незаконно виготовлений спирт етиловий не відповідали вимогам ст.15 Закону України «Про захист прав споживачів». Тобто, зазначена продукція мала явні ознаки незаконного її виготовлення.

В подальшому, ОСОБА_3 не маючи відповідного дозволу на реалізацію підакцизних товарів - ліцензії на оптову та роздрібну торгівлю підакцизними товарами, а також не маючи права на здійснення такої діяльності, систематично здійснював реалізацію незаконно виготовлених ним алкогольних напоїв під виглядом горілки та коньяку мешканцям Кіровоградської області, шляхом транспортування до покупців на автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 .

12.03.2021 на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда, в приміщенні орендованої ОСОБА_3 квартири, за адресою: АДРЕСА_2 , працівниками податкової міліції проведено обшук, в результаті якого виявлено та вилучено: 20 ПЕТ-пляшок, об`ємом по 10 л. кожна, заповнені незаконно виготовленим спиртом етиловим; 1 ПЕТ-пляшку, об`ємом 10 л., заповнену на 1/3 частину незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки; 1 ПЕТ-пляшку, об`ємом 10 л., заповнену на Ѕ частину незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом коньяку; 1 картонний короб з поліетиленовим пакетом ємністю 10 л. (типу «Bag-in-box»), заповнений незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки; 139 поліетиленових пакетів ємністю по 10 л. кожний (типу «Bag-in-box»), порожніх; 20 флаконів з харчовими ароматизаторами; 1 пластикову ємність місткістю близько 50 л., порожню, з якої відчувається характерний запах спирту; 1 силіконовий шланг синього кольору довжиною близько 2 м. з характерним запахом спирту.

12.03.2020 на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда, в автомобілі «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_3 , працівниками податкової міліції проведено обшук, в результаті якого виявлено та вилучено 1 ПЕТ-пляшку ємністю 10 л., заповнену незаконно виготовленими алкогольним напоєм під виглядом горілки.

Відповідно до висновку експертизи матеріалів, речовин та виробів Кіровоградського НДЕКЦ МВС України №СЕ-19/112-21/2351-ФХД від 19.03.2021, надані на дослідження рідини, вилучені під час обшуку орендованої ОСОБА_3 квартири (об`єкти № 1-3, 5), обшуку автомобіля «ЗАЗ-Daewoo Т13110», д.н.з. НОМЕР_1 (об`єкт № 4), є:

- (об`єкт № 1) спиртом етиловим, який за досліджуваними органолептичними показниками (зовнішній вигляд, колір, аромат) та фізико-хімічними показниками (міцність, проба на чистоту), відповідає вимогам ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови»;

- (об`єкти № 2, 4, 5) водно-спиртовими сумішами, які за досліджуваними органолептичними показниками (наявність сторонніх включень) і фізико-хімічним показником міцності не відповідають вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови»;

- (об`єкт № 3) забарвленою ароматизованою водно-спиртовою сумішшю, які за досліджуваними органолептичними показниками (наявність сторонніх включень, колір, не характерний для коньяків аромат), пробою на фурфурол і фізико-хімічним показником міцності не відповідає вимогам ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови».

Своїми протиправнимидіями ОСОБА_3 вчинив незаконне виготовлення алкогольних напоїв , тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.204 КК України.

29.03.2021 року між підозрюваним та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_4 у присутності захисника ОСОБА_5 укладено угоду про визнання винуватості.

За умовами угоди ОСОБА_3 повністю беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч.2 ст 204 КК України за обставин, викладених в обвинувальному акті.

Вказаною угодою узгоджено покарання, яке повинен понести ОСОБА_3 . При визначенніпокарання враховувалось щире каяття ОСОБА_3 , його активне сприяння розкриттю злочину, відсутність обставин, що обтяжують покарання, а також те, що за місцем фактичного проживання скарг на обвинуваченого не надходило, раніше не притягувався до кримінальної відповідальності.

Сторони узгодили покарання ОСОБА_3 :

- за ч.1 ст.204 КК України у виді штрафу у розмірі 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 85000 грн., з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів;

- за ч.2 ст.204 КК України у виді 3 років позбавлення волі з конфіскацією та знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення.

Відповідно до ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк три роки з конфіскацією та знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення.

Відповідно до ст.75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

На підставіст.76 КК Українизобов`язати ОСОБА_3 не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації .

Угода про визнання винуватості містить умови щодо наслідків її укладення та затвердження, передбаченістаттею 473 КПК України; при укладенні угоди обвинуваченому роз`яснено установленістаттею 476 цього Кодексунаслідки її невиконання.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 , захисник ОСОБА_5 та прокурор ОСОБА_4 просили затвердити угоду про визнання винуватості.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п.1 ч. 3ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченомустаттями 468-475цього Кодексу.

Відповідност. 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідност. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо:

1) кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів;

2) особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами;

3) особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Судом у підготовчому судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч. 2 ст. 204 КК України , які згідност. 12 КК України, є нетяжкими злочинами .

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені ч.5ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії, будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Умови угоди про визнання винуватості відповідають вимогамКримінального процесуального кодексу УкраїнитаКримінального кодексу України.

Виходячи з викладеного, враховуючи тяжкість вчинених кримінальних правопорушень , які є нетяжкими злочинами, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, тимчасово не працює, неодружений, не має на утриманні малолітніх та неповнолітніх дітей, за місцем фактичного проживання скарг на обвинуваченого не надходило, пом`якшуючі покарання обставини, такі як щире каяття у скоєному, активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень, відсутність обтяжуючих покарання обставин, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором та обвинуваченим, призначення обвинуваченому узгоджених сторонами виду та розміру покарання.

Судові витрати на залучення експерта підлягають стягненню з обвинуваченого на користь держави.

Питання про речові докази суд вирішує відповідно до вимогст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись п. 1 ч. 3 ст.314, ч. 2 ст.373, статтями374,474,475 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 29.03.2021 року між підозрюваним ОСОБА_3 та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №32021120010000026.

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч. 2 ст. 204 КК України та призначити йому покарання :

- за ч.1 ст.204 КК України у виді штрафу у розмірі 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 85000 грн., з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів;

- за ч.2 ст.204 КК України у виді 3 років позбавлення волі з конфіскацією та знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення.

Відповідно до ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк три роки з конфіскацією та знищенням незаконно вироблених або придбаних товарів, знарядь виробництва, сировини для їх виготовлення.

Відповідно до ст.75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування основного покарання з випробуванням , встановивши іспитовий строк на 1 рік.

На підставіст.76 КК Українизобов`язати ОСОБА_3 не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації .

Стягнути з ОСОБА_3 1307 грн. 60 коп. процесуальних витрат на користь держави за проведення судових експертиз.

Речові докази по справі:

139 шт. порожніх тетрапаків (поліетиленові пакети для зберігання напоїв, сріблястого кольору) об`ємом 10л.,

20 шт. флаконів з харчовими ароматизаторами,

1 тетрапак (поліетиленові пакети для зберігання напоїв, сріблястого кольору) об`ємом 10л повністю заповнений прозорою рідиною з характерним запахом спирту,

1 пластикова ємність синього кольору приблизним об`ємом 50л з характерним запахом спирту,

1 силиконовий шланг синього кольору довжиною приблизно 2 м з характерним запахом спирту,

21 шт. ПЕТ-пляшок, об`ємом 10 л повністю заповнених прозорою рідиною з характерним запахом спирту,

1 ПЕТ-пляшка, об`ємом 10 л, заповнена на 1/3 прозорою рідиною з характерним запахом спирту,

1 ПЕТ- пляшка, об`ємом 10 л, заповнена на 1/2 коричневою рідиною з характерним запахом спирту ,

які знаходяться на зберіганні в спеціалізованому приміщенні ГУ ДФС у Кіровоградській області знищити.

Вирок суду набирає законної сили після спливу строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96952120
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку