open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/3413/21

Номер провадження 2-о/404/80/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2021 року Кіровський районний суд міста Кіровограда

у складі: головуючого судді Павелко І.Л.

присяжних Манько В.О.

Мельник Т.М.

за участі секретаря Проскурня О.О.,

представник заявника лікаря-психіатра Кічанова М.Ю.

прокурора Стамат А.А.

особи, стосовно якої вирішується питання ОСОБА_1

опікуна ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» Кічанова Михайла Юрійовича про госпіталізацію громадянина ОСОБА_1 до психіатричного закладу у примусовому порядку, -

ВСТАНОВИВ:

07.05.2021р. лікар-психіатр Кічанов М.Ю., КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради», звернувся до суду із заявою, в якій просив госпіталізувати до КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» Ясінського Олега Івановича, обґрунтовуючи таку заяву наявністю Висновку комісії лікарів-психіатрів від 05.05.2021року, в якому вважають за доцільне госпіталізувати недієздатного хворого.

Вказував, що підставою для його госпіталізації є наявність у хворого тяжкого психічного розладу, який обумовлює його небезпеку для себе і оточуючих, неспроможність самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує його життєдіяльність.

В судовому засіданні представник КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» Кічанов М.Ю. заяву підтримав, просив задовольнити. Прокурор не заперечувала проти задоволення заяви, вважаючи її обґрунтованою.

Заслухавши пояснення представника комунального закладу «Кіровоградська обласна психіатрична лікарня» Кічанова М.Ю., опікуна особи, стосовно якої вирішується питання - ОСОБА_2 ,думку прокурора, яка погодилась із вимогами заявника, щодо госпіталізації до психіатричного закладу в примусовому порядку, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

04 травня 2021 року громадянина ОСОБА_1 було госпіталізовано до КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради», на підставі направлення на госпіталізацію, виданого 04 травня 2021 року лікарем-психіатром Іноземцевою І.О. КНП «Знам`янська міська лікарня ім.А.В. Лисенка Знам`янської міської ради (поліклінічне відділення)», яка після особистого огляду громадянина ОСОБА_1 зробила висновок про необхідність його госпіталізації до психіатричного закладу, так як обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, у зв`язку з встановленням в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: 1)вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих; 2) неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Підставою для проведення госпіталізації стала заява брата - ОСОБА_2 , який є опікуном недієздатного.

У зв`язку з вищезазначеним, громадянин ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був оглянутий у приймальному відділенні лікарем-психіатром ОСОБА_3 , який підтвердив висновок про необхідність госпіталізації.

В подальшому, 05.04.2021року, громадянин ОСОБА_1 , був оглянутий комісією лікарів-психіатрів КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради», у складі: медичного директора - Маслянко О .В.; завідуючого відділенням № 11, лікаря-доповідача - Качанова М.Ю.; завідуючого відділення №9 - Манько I.B. Внаслідок чого, комісія прийняла рішення про доцільність госпіталізації громадянина ОСОБА_1 , до психіатричного закладу, так як його обстеження або лікування можливе лише в умовах стаціонару, відповідно до Висновку комісії-лікарів від 05.05.2021року (а.с.4).

Згода на госпіталізацію від особи, стосовно якої вирішується питання, не отримана, у зв`язку з тим, що особа є недієздатною. Однак, її піклувальником, ОСОБА_2 , була подано заяву про госпіталізацію його підопічного (а.с.5).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України "Про психіатричну допомогу", особа госпіталізується до психіатричного закладу добровільно - на її прохання або за її усвідомленою згодою. Особа віком до 14 років (малолітня особа) госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її батьків чи іншого законного представника. Особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатною, госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна. У разі незгоди одного із батьків або відсутності батьків чи законного представника госпіталізація неповнолітнього до психіатричного закладу проводиться за рішенням (згодою) органу опіки та піклування, яке може бути оскаржено до суду. Згода на госпіталізацію фіксується у медичній документації за підписом особи або її законного представника та лікаря-психіатра.

Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судове рішення у цивільній справі» від 18.12.2009 року роз`яснено, що у необхідних випадках суд зазначає про урахування: рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення Конституції та законів України, які підлягають застосуванню в даній справі та при вирішенні питання про відповідність Основному Закону України нормативно-правових актів, перелічених у пункті 1 частини першої статті 150 Конституції України, якими сторони доводять свої вимоги чи заперечення; постанов Пленуму Верховного Суду України, прийнятих відповідно до статті 125 Конституції України і статті 55 Закону України від 7 лютого 2002 року N 3018-III «Про судоустрій України», з питання застосування норм процесуального та матеріального права, які підлягають застосуванню в даній справі.

Відповідно до вимог ЦПК України у заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку та її продовження, про госпіталізацію до психіатричного закладу у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом.

У відповідності до вимог ЦПК України, до заяви про психіатричний огляд або надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку додається висновок лікаря-психіатра, а про продовження примусово амбулаторної психіатричної допомоги, про примусову госпіталізацію, її продовження - висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали.

Згідно висновку комісії лікарів-психіатрів від 05.05.2021 року, встановлено діагнозОСОБА_1 : параноїдна шизофренія, безперервний тип перебігу, параноїчний синдром, виражений емоційно-вольовий дефект.

Підставою для госпіталізації в примусовому порядку є наявність у хворого тяжкого психічного розладу, який обумовлює його небезпеку для оточуючих.

Комісія вважає доцільним госпіталізувати хворого до КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» в порядку примусової госпіталізації.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви.

На підставі ст.ст. 13, 14, 16-19, 22 Закону України «Про психіатричну допомогу», керуючись п.9 ч.2 ст. 293, ст.ст. 339-342 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» Кічанова Михайла Юрійовича про госпіталізацію громадянина ОСОБА_1 до психіатричного закладу у примусовому порядку - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, в редакції від 3 жовтня 2017 року, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Кіровський районний суд м. Кіровограда).

Суддя Кіровського І. Л. Павелко

районного суду

м.Кіровограда

Джерело: ЄДРСР 96817183
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку