open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

_________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" травня 2021 р. Справа № 924/372/21

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладія С.В. при секретарі судового засідання Маєвській Н.В., розглянувши матеріали справи

за позовом міського комунального підприємства „Хмельницьктеплокомуненерго м. Хмельницький

до колективного підприємства „Цивільжитлобуд м. Хмельницький

про стягнення 15226,09 грн.

представників: не викликалися

В судовому засіданні згідно зі ст. 240 ГПК України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

В С Т А Н О В И В:

Міське комунальне підприємство "Хмельницьктеплокомуненерго" м. Хмельницький звернулося з позовною заявою до колективного підприємства "Цивільжитлобуд" м. Хмельницький про стягнення 15226,09 грн., з яких 12883,13 грн. заборгованості за надані послуги з теплопостачання за період з 01.12.2018р. по 01.01.2019р., 825,93грн. 3% річних та 1517,03 грн. інфляційних втрат.

В обґрунтування позову позивач зазначає про невиконання відповідачем передбаченого договором на постачання теплової енергії №1376/186 від 26.10.2007р. обов`язку щодо своєчасної оплати наданих послуг. Як на правову підставу позову посилається на положення ст. 526 ЦК України, ст. ст. 174 ГК України, ст. 19 Закону України Про теплопостачання, ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630.

Ухвалою суду від 14.04.2021р. позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі для її розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач письмового відзиву на позов не надав, причини не повідомив.

Ухвала суду направлялась на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві і відомостях з ЄДРЮО, ФОП та ГФ, та повернута на адресу суду із відміткою відділення поштового зв`язку - "адресат відсутній за вказаною адресою".

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається за наявними матеріалами відповідно до приписів ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

26.10.2007р. між Міським комунальним підприємством "Хмельницьктеплокомуненерго", м. Хмельницький та КП „Цивільжитлобуд укладений договір на постачання теплової енергії №1376/186, згідно з яким Енергопостачальна організація (позивач) бере на себе зобов`язання постачати споживачу (відповідачу) теплову енергію в потрібних йому обсягах, а Споживач зобов`язується оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені цим договором (п. 1.1. договору).

Кількість і обсяги теплової енергії визначаються в Додатку №1 до договору, який є невід`ємною частиною договору і поновлюється в залежності від зміни характеристики тепловикористовуючого об`єкта, виробничої діяльності Споживача тощо (п. 2.1. договору).

Споживач теплової енергії зобов`язується: виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії в обсягах і в терміни, які передбачені договором (п. 3.2.2. договору).

Енергопостачальна організація зобов`язується забезпечувати постачання теплової енергії Споживачу в обсягах згідно з договором, повідомляти Споживача письмово або в засобах масової інформації про зміну тарифів (п. 4.2.1., п. 4.2.2 договору).

Розрахунок за теплову енергію, що споживається, проводиться у грошовій формі відповідно до встановлених тарифів. Розрахунковим періодом є календарний місяць. Оплата використаної теплової енергії здійснюється Споживачем наступним чином: попередня оплата в розмірі 50% розрахункової місячної норми теплової енергії до 15 числа поточного (розрахункового) місяця; остаточні розрахунки проводяться до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим (розділ 6 договору).

За несвоєчасне виконання розрахунків за теплову енергію споживач сплачує пеню в розмірі 0,5% належної до сплати суми за кожен день прострочення (розділ 7 договорів).

Цей договір набуває чинності з 26.10.2007р. та діє до 26.10.2008р.

Пунктом 10.2 договору передбачено, що договір припиняє свою дію у випадках: закінчення строку, на який він був укладений, прийняття рішення господарським судом, ліквідації сторін.

Припинення дії договору не звільняє Споживача від обов`язку повної сплати за спожиту теплову енергію (п. 10.3 договору).

Відповідно до п. 10.4 договору, договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлено однією із сторін.

Договір підписаний сторонами та скріплений відтисками печаток сторін.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг №1297 від 30.10.2018р. „Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання для потреб бюджетних установ, релігійних організацій та інших споживачів (крім населення) МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» про внесення змін до деяких постанов НКРЕКП» тариф за теплову енергію для категорії «інші споживачі» з 06.11.2018р. встановлено в розмірі 1520,91 грн./Гкал (без ПДВ) (або 1825,09 грн. /Гкал з ПДВ).

Позивачем за надані відповідачу послуги з постачання теплової енергії виставлено рахунок №186 від 27.12.2018р. на суму 237656,09 грн., згідно якого опалення по лічильнику в кількості - 7,05890 ГКал. складає 12883,13 грн.

Відповідач за надані послуги з постачання теплової енергії з позивачем не розрахувався. Станом на 01.03.2021р. заборгованість відповідача перед позивачем становить 12883,13 грн. за період з 01.12.2018р. по 01.01.2019р.

У зв`язку з невиконанням відповідачем своїх зобов`язань згідно договорів, позивач нарахував відповідачу 15226,09 грн., з яких 12883,13 грн. заборгованості, 825,93 грн. 3% річних та 1517,03 грн. інфляційних втрат.

Аналізуючи подані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд до уваги бере таке.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Як зазначено в ст.174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідносини, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Як передбачено приписами ст.ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.19 Закону України "Про теплопостачання", споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Статтею 32 Закону України „Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до п. 4 Правил користування тепловою енергією користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією.

Як убачається з матеріалів справи, між сторонами було укладено договір на постачання теплової енергії №1376/186 від 26.10.2007р.

Відповідно до частини першої статті 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ч. 1 ст. 275, ч. 6 ст. 276 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію. Розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону.

Згідно з п. п. 1, 2, 7 ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст.612 ЦК України).

Факт наявності основної заборгованості в сумі 12883,13 грн. підтверджено наявними у справі матеріалами, а саме: договором на постачання теплової енергії №1376/186 від 26.10.2007р., та додатками до нього, рахунком №186 від 27.12.2018р. та розрахунком заборгованості.

Відповідачем наявність боргу не спростовано, доказів його погашення не надано.

З огляду на зазначене, позовні вимоги про стягнення 12883,13 грн. за отримані послуги з теплопостачання за період з 01.12.2018р. по 01.01.2019р. є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню.

Поряд із цим, позивач просить стягнути 825,93 грн. 3% річних за період з 11.01.2019р. по 01.03.2021р. та 1517,03 грн. інфляційних втрат за період з січня 2019р. по лютий 2021р.

Відповідно до п.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Поряд із цим судом здійснено перерахунок 3% річних в сумі 825,93 грн. та інфляційних втрат в сумі 1517,03 грн. та встановлено, що останні є вірно нарахованими та підлягають стягненню у повному розмірі.

Відповідно до статті 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ч.1 ст. 74 ГПК України).

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Зважаючи на встановлені обставини справи суд дійшов висновку про задоволення позову.

Відповідно до ст.129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.2, 13, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 210, 220, 232, 233, 236-238, 240-242, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов міського комунального підприємства "Хмельницьктеплокомуненерго" м. Хмельницький до колективного підприємства „Цивільжитлобуд м. Хмельницький про стягнення 15226,09 грн. задовольнити.

Стягнути з колективного підприємства „Цивільжитлобуд (м. Хмельницький, вул. Кам`янецька,74, код 01274231) на користь комунального підприємства "Хмельницьктеплокомуненерго" (м. Хмельницький, вул. Пересипкіна, 5; код ЄДРПОУ 03356571) 12883,13 грн. (дванадцять тисяч вісімсот вісімдесят три гривні 13 коп.) заборгованості за послуги з теплопостачання за період з 01.12.2018р. по 01.01.2019р., 825,93 грн. (вісімсот двадцять п`ять гривень 93 коп.) 3% річних, 1517,03 грн. (одна тисяча п`ятсот сімнадцять гривень 03 коп.) інфляційних втрат, 2270,00 грн. (дві тисячі двісті сімдесят гривень 00 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено протягом 20 днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Порядок подання апеляційної скарги визначений підпунктом 17.5 пункту 17 Розділу ХІ Перехідні положення ГПК України.

Рішення підписано 11.05.2021р.

СуддяС.В. Гладій

Відрук. 3 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (29000, м. Хмельницький, вул. Пересипкіна,5) (реком. з повід.)

3- відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Кам`янецька,74)(реком. з повід.)

Джерело: ЄДРСР 96787711
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку