open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 308/5541/21

1-кс/308/1860/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 квітня 2021 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , затриманої особи - громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 ,захисника - адвоката ОСОБА_5 , перекладача ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_7 про застосування тимчасового арешту відносно:

громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Наместово Словацької Республіки, зареєстрованого в АДРЕСА_1 , який згідно з обліками Генерального секретаріату Інтерполу значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Словацької Республіки для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст.348 КК Словаччини (ДТП),

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Ужгородськоїмісцевої прокуратури ОСОБА_7 звернувся дослідчого суддіз клопотаннямпро застосуваннятимчасового арештувідносно громадянина Словацької РеспублікиПолтяка, ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який згідно з обліками Генерального секретаріату Інтерполу значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Словацької Республіки для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст.348 КК Словаччини (ДТП),

Клопотання обґрунтовано тим, що 27.04.2021 о 10 годині 20 хвилин працівниками прикордонної служби «Ужгород» затримано громадянина Словацької Республіки ОСОБА_10 ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Наместово Словацької Республіки, та зареєстрованого в АДРЕСА_1 , паспорт громадянина Словацької Республіки для виїзду за кордон серії НОМЕР_1 , який, згідно з обліками Національного бюро СІРЕНЕ Управління міжнародного поліцейського співробітництва Головного управління поліції Словацької Республіки значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Словацької Республіки для притягнення до кримінальної відповідальності за навмисне невиконання рішення суду (ч.1 п.«д» ст.348 Кримінального кодексу Словацької Республіки).

У зв`язку з отриманням підтвердження Посольства Словацької Республіки в Україні Бюро аташе з питань поліції від 28.04.2021 за №PPZ-MPS-35-005/2021-UA про знаходження Полтяка Штефана в міжнародному розшуку, відповідно до норм ст. ст. 208, 582 КПК України, він був затриманий, про що начальником 1 групи інспекторів прикордонного контролю відділення інспекторів прикордонної служби відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » І категорії капітаном ОСОБА_11 складено відповідний протокол.

Прокурор зазначає,що відповіднодо «червоноїкартки» ГенеральногоСекретаріату Інтерполу(індивідуальнийзвіт)з контрольнимномером 2019/61939 встановлено, що особа перебуває в міжнародному розшуку з метою арешту, з діючими термінами арешту - до 14.03.2026, дата вчинення злочину (ДТП) з 09.07.2014, місце вчинення злочину Словаччина.

Згідно отриманих матеріалів встановлено, що ОСОБА_12 значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Словаччини для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст.348 КК Словаччини (ДТП).

Дане кримінальне правопорушення відповідає кримінальному правопорушенню, передбаченому ст.286 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше одного року, тобто є екстрадиційним.

Вказує, що таким чином, як і передбачено нормами ч. 3 ст. 16 Європейській конвенції про видачу правопорушників 1957 року, вказаний запит отримано через Міжнародну організацію кримінальної поліції, тобто, каналами Інтерполу, і він містить всю необхідну інформацію, передбачену частиною 2 статті 16 цієї Конвенції, а також п. 2 ч. 4 ст. 583 КПК України, згідно з якими до особи, щодо якої є підтвердження про перебування в міжнародному розшуку, застосовується тимчасовий арешт.

29.04.2021 ОСОБА_13 було роз`яснено право надати згоду на видачу (екстрадицію) для застосування процедури видачі (екстрадиції) у спрощеному порядку, а також право на відмову від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності у разі надання згоди на його видачу (екстрадицію), про що ним була власноруч написана заява, яка додається до клопотання.

Добровільність надання ОСОБА_14 згоди на його видачу (екстрадицію) та відмову від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності, й усвідомлення ним правових наслідків такої згоди перевіряється слідчим суддею під час розгляду клопотання прокурора про тимчасовий арешт.

На підставі викладеного, прокурор просить: затвердити згоду затриманого громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , на його видачу (екстрадицію) у спрощеному порядку до Словацької Республіки, та відмову від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності; застосувати до затриманого громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , екстрадиційний арешт до вирішення питання про його видачу (екстрадицію) та фактичну передачу компетентним органам Словацької Республіки; строк екстрадиційного арешту ОСОБА_4 , (POLT?AKStefan) обраховувати з моменту його фактичного затримання, тобто з 10:20 години 27 квітня 2021 року; впродовж екстрадиційного арешту тримати ОСОБА_4 , (POLT?AK Stefan), в УВП №9 м. Ужгород;у разі відкликання громадянином Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 ,в судовомузасіданні поданоїним 29.04.2021письмової заявипро згодуна видачу(екстрадицію)до Словаччини,застосувати до громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , тимчасовий арешт строком на 40 (сорок) днів, до надходження запиту про його видачу, який обраховувати з 10 год. 20 хв. 27 квітня 2021 року.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав повністю, посилаючись на обставини, викладені у клопотанні та додані до нього матеріали, просив клопотання задовольнити.

Затримана особа громадянин Словацької РеспублікиПолтяк Штефан у судовому засіданні пояснив, що ним надано згоду на видачу (екстрадицію), про що ним подано відповідну письмову заяву, згідно з якою просить застосувати стосовно нього процедуру екстрадиції у спрощеному порядку.

Захисник адвокат ОСОБА_5 у судовому засіданні щодо поданого клопотання заперечив, з підстав не обґрунтованості. Повідомив, що його підзахисний подав письмову заяву, відповідно до якої надав згоду на його екстрадицію.

Заслухавши пояснення учасників справи, розглянувши клопотання та дослідивши додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Статтею 9 Конституції України регламентовано, що чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори України» чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства.

Статтею 1 Європейської конвенції про видачу правопорушників (Париж, 13 грудня 1957 року), ратифікованої Україною 16.01.1998 року, передбачено, що Договірні Сторони зобов`язуються видавати одна одній, з урахуванням положень та умов, викладених в цій Конвенції, всіх осіб, які переслідуються компетентними органами запитуючої Сторони за вчинення правопорушення або які розшукуються зазначеними органами з метою виконання вироку або постанови про утримання під вартою.

Відповідно до ст. 2 Європейської конвенції про видачу правопорушників видача правопорушників здійснюється у зв`язку із правопорушеннями, які караються за законами запитуючої Сторони та запитуваної Сторони позбавленням волі або згідно з постановою про утримання під вартою на максимальний термін не менше одного року чи більш суворим покаранням.

Згідно зі ст. 16 Європейської конвенції про видачу правопорушників у термінових випадках компетентні органи запитуючої Сторони можуть звертатися із запитом про тимчасовий арешт розшукуваної особи. Компетентні органи запитуваної Сторони вирішують це питання відповідно до свого законодавства. У запиті про тимчасовий арешт повідомляється про існування одного з документів, зазначених у пункті 2а статті 12, і намір надіслати запит про видачу правопорушника. В ньому також зазначається, за яке правопорушення буде запитуватися видача, де і коли таке правопорушення було вчинене, а також, у міру можливості, опис зовнішності розшукуваної особи.

Органи прокуратури згідно з міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, та кримінальним процесуальним законодавством України здійснюють співробітництво з компетентними органами інших держав з питань проведення процесуальних дій при розслідуванні кримінальних правопорушень, видачі осіб, які їх вчинили, перейнятті кримінального провадження та з інших питань, передбачених такими договорами. У разі відсутності міжнародного договору України співробітництво у цій сфері здійснюється органами прокуратури України на підставі взаємних письмових гарантій. Співробітництво органів прокуратури з компетентними органами інших держав не може здійснюватися всупереч конституційним гарантіям України та її договірним зобов`язанням щодо прав людини (ч. 1 ст. 92 Закону України «Про прокуратуру»).

При прийнятті рішення по клопотанню слідчий суддя враховує положення ч. 2 ст. 29 Конституції України, згідно з якою, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою не інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

Як встановлено слідчим суддею, 27.04.2021 о 10 годині 20 хвилин працівниками прикордонної служби «Ужгород» затримано громадянина Словацької Республіки ОСОБА_10 ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Наместово Словацької Республіки, та зареєстрованого в АДРЕСА_1 , паспорт громадянина Словацької Республіки для виїзду за кордон серії НОМЕР_1 , який, згідно з обліками Національного бюро СІРЕНЕ Управління міжнародного поліцейського співробітництва Головного управління поліції Словацької Республіки значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Словацької Республіки для притягнення до кримінальної відповідальності за навмисне невиконання рішення суду (ч.1 п.«д» ст.348 Кримінального кодексу Словацької Республіки).

Слідчим суддею встановлено, що громадянин Словацької Республіки ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , згідно з даними Генерального Секретаріату Інтерполу перебуває в міжнародному розшуку з метою арешту, діючий термін арешту до 14.03.2026 року, дата вчинення злочину (ДТП) 09.07.2014 року, місце вчинення злочину Словаччина.

З матеріалів клопотання слідує, що гр. Словацької Республіки ОСОБА_15 , значиться у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції до Словаччини для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст.348 КК Словаччини (ДТП).

Слідчим суддею також, встановлено що дане кримінальне правопорушення відповідає кримінальному правопорушенню, передбаченому ст.286 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше одного року, тобто є екстрадиційним.

29.04.2021 року гр. Словацької Республіки ОСОБА_15 , надано згоду на видачу (екстрадицію), про що подано відповідну письмову заяву, згідно з якою керуючись своїм правом, встановленим ст. 588 КПК України, він звертається з цією заявою, якою надає згоду на видачу (екстрадицію) компетентним органам Словацької Республіки. Також, з наданням згоди на видачу (екстрадицію) відмовляється від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 2 ст. 29 Конституції України ніхто не може бути заарештований або триматись під вартою інакше як за мотивованим рішенням суду і тільки на підставі та в порядку, встановлених законом.

Згідно з п. 9 ч. 1 ст. 541 КПК України екстрадиційний арешт це застосування запобіжного заходу у вигляді тримання особи під вартою з метою забезпечення її видачі (екстрадиції).

Відповідно до абзацу 2 ч. 6 ст. 583 КПК України, у разі якщо затримана особа надала згоду на її видачу (екстрадицію), суд вирішує питання про затвердження згоди особи на видачу (екстрадицію) та застосування екстрадиційного арешту або про відмову у затвердженні згоди особи на її видачу (екстрадицію) і застосування тимчасового арешту.

Частиною 1 ст. 584 КПК України передбачено, що після надходження запиту компетентного органу іноземної держави про видачу особи за дорученням або зверненням центрального органу України прокурор звертається з клопотанням про її екстрадиційний арешт до слідчого судді за місцем тримання особи під вартою.

Відповідно до ч. 7 ст. 584 КПК України під час розгляду клопотання слідчий суддя встановлює особу, роз`яснює особі її право надати згоду на видачу (екстрадицію) для застосування процедури видачі (екстрадиції) у спрощеному порядку, а також право на відмову від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності у разі надання згоди на видачу (екстрадицію), з`ясовує бажання особи скористатися цими правами, перевіряє добровільність надання особою згоди на її видачу (екстрадицію), відмови від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності, усвідомлення особою правових наслідків такої згоди (відмови), перевіряє запит про видачу та наявні матеріали екстрадиційної перевірки, вислуховує думку прокурора, інших учасників.

Особу та громадянство затриманого встановлено паспортом громадянина Словацької Республіки ВВ0523168 від 13.06.2018 року, дійсний до 13.06.2028 року.

При застосуванні екстрадиційного арешту слідчий суддя не досліджує питання про винуватість та не перевіряє законність процесуальних рішень, прийнятих компетентними органами іноземної держави у справі стосовно ОСОБА_10 .

Згідно з ч. ч. 10, 11 ст. 584 КПК України екстрадиційний арешт застосовується до вирішення питання про видачу особи (екстрадицію) та її фактичної передачі, але не може тривати більше дванадцяти місяців. У межах цього терміну слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого особа перебуває під вартою, за клопотанням прокурора не рідше одного разу на два місяці перевіряє наявність підстав для подальшого тримання особи під вартою або її звільнення.

Судом встановлено, що ОСОБА_15 розшукується правоохоронними органами Словацької Республіки, злочин, який йому інкримінується, є екстрадиційним, строк давності притягнення до кримінальної відповідальності не закінчився.

У відповідності до положень п. 2 ч. 7 ст. 584 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про затвердження згоди особи на її видачу (екстрадицію) та застосування екстрадиційного арешту.

У судовому засіданні слідчим суддею перевірено добровільність надання затриманим згоди на його видачу (екстрадицію) й усвідомлення ним правових наслідків такої згоди.

Оскільки ОСОБА_15 подав заяву про його згоду на екстрадицію в Словацьку Республіку для застосування процедури видачі (екстрадиції) в спрощеному порядку, а тому слідчий суддя приходить до переконання, що згоду особи на її видачу (екстрадицію) слід затвердити.

Таким чином, враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що є всі підстави для застосування відносно затриманого ОСОБА_10 екстрадиційного арешту до вирішення питання про його видачу (екстрадицію) та фактичну передачу компетентним органам Словацької Республіки, але не більше дванадцяти місяців з часу його затримання, тобто до 27.04.2022 року, з обов`язковою перевіркою наявності підстав для подальшого тримання особи під вартою не рідше одного разу на два місяці.

Керуючись ст. ст. 376, 392, 395, 541, 583, 584 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Затвердити згоду затриманого громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , на його видачу (екстрадицію) у спрощеному порядку до Словацької Республіки, та відмову від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності.

Застосувати до затриманого громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , екстрадиційний арешт до вирішення питання про його видачу (екстрадицію) та фактичну передачу компетентним органам Словацької Республіки, але не більше дванадцяти місяців з часу його затримання, тобто до 27 квітня 2022 року, з обов`язковою перевіркою наявності підстав для подальшого тримання особи під вартою не рідше одного разу на два місяці.

Строк екстрадиційного арешту громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , обраховувати з моменту його фактичного затримання, тобто з 10.20 год. 27 квітня 2021 року.

Упродовж екстрадиційного арешту тримати громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Державній установі «Закарпатська установа виконання покарань (№ 9)».

Копію ухвали невідкладно направити уповноваженому (центральному) органу України через Закарпатську обласну прокуратуру разом із копією письмової заяви громадянина Словацької Республіки ОСОБА_4 , ( ОСОБА_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , про згоду на його видачу (екстрадицію).

Контроль за виконанням ухвали покласти на Ужгородську окружну прокуратуру.

Копію даної ухвали негайно вручити громадянину Словацької Республіки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та його захиснику, направити начальнику Державній установі «Закарпатська установа виконання покарань (№ 9)» для виконання, прокурору для відома.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96739871
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку