open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 383/227/21

Номер провадження 1-кп/383/87/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2021 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

малолітнього ОСОБА_4 ,

законного представника малолітнього ОСОБА_5 ,

захисника малолітнього адвоката ОСОБА_6 ,

представника службиу справахдітей Кетрисанівськоїсільської радиКропивницького районуКіровоградської області ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бобринець Кіровоградської області в залі судових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру у кримінальному провадженні № 12021121170000002 за ознаками суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, відносно

малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця смт. Компаніївка Кіровоградської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , учня 8 класу КЗ «Бобринецький заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів», освіта базова загальна середня, не військовозобов`язаного,-

ВСТАНОВИВ:

03 лютого 2021 року близько 13 години 10 хвилин, точного часу на досудовому розслідуванні невстановлено малолітній ОСОБА_4 , перебував у приміщенні КЗ «Бобринівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів», що розташований по вул. Шкільна, 1 в с. Бобринка Кропивницького району Кіровоградської області. Зайшовши в кабінет «математики» малолітній ОСОБА_4 помітив, що в кабінеті нікого не було та на столі знаходився мобільний телефон «"ZTE Blade L210"», ІМЕІ 1: НОМЕР_1 , ІМЕІ 2: НОМЕР_2 , серійний номер: НОМЕР_3 , чорного кольору, в цей час, у малолітнього ОСОБА_4 , раптово виник умисел на таємне викрадення чужого майна, а саме вказаного вище мобільного телефона, вартість якого, відповідно до висновку судово-товарознавчої експертизи №572 від 12.02.2021 року, становить 1692,26 гривень та який на праві власності належить ОСОБА_8 .

Реалізуючи свої наміри, діючи умисно та цілеспрямовано, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх суспільно-небезпечні наслідки, нехтуючи загальноприйнятими поняттями моралі та нормами належної поведінки в суспільстві, скориставшись відсутністю сторонніх осіб поблизу місця вчинення проступку, та розуміючи, що його протиправні дії ніким не будуть помічені, малолітній ОСОБА_4 взявши зі столу мобільний телефон, вимкнув його та поклав до кишені своєї куртки.

З викраденим, малолітній ОСОБА_4 , з місця скоєння кримінального правопорушення зник, розпорядившись викраденим на власний розсуд, чим спричинив потерпілій ОСОБА_8 матеріальну шкоду на вищевказану суму.

В судовому засіданні малолітній ОСОБА_4 показав, що дійсно вчинив дане суспільно небезпечне діяння, щиро розкаюється та не заперечує проти задоволення клопотання про передачу його під нагляд матері та зобов`язався дотримуватись бездоганної поведінки.

Законний представник малолітнього ОСОБА_4 мати ОСОБА_5 в судовому засіданні показала, що є матір`ю ОСОБА_4 , який проживає в багатодітній сім`ї, при цьому зазначила, що вона зможе забезпечити його належну поведінку та він виправиться на краще, тому просить клопотання задовольнити.

Потерпіла ОСОБА_8 , в судове засідання не з`явилася, від неї до суду надійшла заява про розгляд справи за її відсутності.

Заслухавши думку прокурора та учасників судового провадження, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити виходячи з наступного.

Факт вчинення малолітнім ОСОБА_4 суспільно небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст.185 КК України також підтверджується письмовими доказами:

- протоколом огляду місця події від 07.02.2021 року, проведеного в приміщенні КЗ «Бобринівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів», що розташований по вул. Шкільна, 1 в с. Бобринка Кропивницького району Кіровоградської області з фототаблицею (а.п. 76- 81);

-протоколом оглядумісця подіївід 09.02.2021року проведеного приміщенні КЗ «Бобринівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів», що розташований по вул. Шкільна, 1 в с. Бобринка Кропивницького району Кіровоградської області з фототаблицею (а.п. 82- 86);

- висновком судово-товарознавчої експертизи № 572 від 12.02.2021 року ( а.п. 88-92).

Малолітній ОСОБА_4 , за місцем проживаннята навчання характеризується позитивно, учень 8 класу КЗ «Бобринецький заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів», проживає у повній багатодітній сім`ї разом з матір`ю ОСОБА_5 , яка має на сина виховний вплив, що вбачається у тому числі із звіту служби у справах дітей Кетрисанівської сільської ради Кропивнгицького району Кіровоградської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 КК Укураїни суб`єктом кримінального правопорушення є фізична осудна особа, яка вчинила кримінальне правопорушення у віці, з якого відповідно до цього Кодексу може наставати кримінальна відповідальність.

За правилами ст. 2, ч. 1 ст. 22 КК України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення кримінального правопорушення виповнилося шістнадцять років.

Відповідно до змісту ч. 2 ст. 97 КК України(Звільнення від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру) суд застосовує до соби, яка до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиноюКримінального Кодексу, примусові заходи виховного характеру, передбачені ч. 2ст.105 КК України, зокрема, передача неповнолітнього під нагляд батьків.

Пунктом 3) частини 2 статті 105 КК України суд застосовує до неповнолітнього такі заходи виховного характеру, як передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання.

Відповідно до ст. 498 КПК України кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів виховного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється внаслідок вчинення особою, яка після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.

За змістом ч. 1 статті 501 КПК Українипередбачено, що під час постановлення ухвали у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів виховного характеру суд з`ясовує чи мало місце суспільно небезпечне діяння, чи вчинено це діяння неповнолітнім у віці від одинадцяти років до настання віку, з якого настає кримінальна відповідальність за це діяння, чи слід застосувати до нього примусовий захід виховного характеру і якщо слід, то який саме.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України у зв`язку з звільненням особи від кримінальної відповідальності кримінальне ппровадження закривається судом.

Враховуючи викладене, та те, що ОСОБА_4 вчинив суспільно небезпечне діяння за ч. 1 ст. 185 КК України будучи особою у віці тринадцяти років, тобто до досягнення віку з якого може наставати кримінальна відповідальність за вчинення даного суспільно небезпечного діяння, тому суд приходить до висновку про можливість застосування відносно малолітнього ОСОБА_4 примусових заходів виховного характеру у вигляді передачі його під нагляд матері ОСОБА_5 строком на один рік, звільнивши його від кримінальної відповідальності на підставі ч. 2 ст. 97 КК України та закривши провадження у справі.

При цьому, суд враховує, що вид примусового заходу виховного характеру у виді передачі його під нагляд матері сприятиме виправленню малолітнього ОСОБА_4 та буде більш дієвим та ефективним способом впливу на нього.

Речові докази, а саме мобільний телефон «"ZTE Blade L210"», ІМЕІ 1: НОМЕР_1 , ІМЕІ 2: НОМЕР_2 , серійний номер: НОМЕР_3 , чорного кольору, який повернуто під розписку потерпілій ОСОБА_8 підлягає поверненню потерпілій ОСОБА_8 .

Витрати на залучення експерта в сумі 150,00 грн. підлягають стягненню з законного представника малолітнього ОСОБА_4 його матері ОСОБА_5 на користьдержави.

Керуючись ст.ст.284, 368,370,374, 498, 501 КПК України, ст.ст. 2, 18, 22, 97, ст.105 КК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурораБобринецького відділуНовоукраїнської місцевої(Знам`янськоїокружної)прокуратури про застосування примусових заходів виховного характеру стосовно малолітнього ОСОБА_4 задоволити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 185 КК України, застосувавши до нього примусові заходи виховного характеру у вигляді передачі малолітнього ОСОБА_4 під нагляд матері ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на одни рік.

Кримінальне провадження № 12021121170000002 відносно ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України закрити.

Витрати на залучення експерта в сумі 150,00 грн. стягнути з законного представника малолітнього ОСОБА_4 - матері ОСОБА_5 на користьдержави.

Речові докази, а саме мобільний телефон «"ZTE Blade L210"», ІМЕІ 1: НОМЕР_1 , ІМЕІ 2: НОМЕР_2 , серійний номер: НОМЕР_3 , чорного кольору повернути потерпілій ОСОБА_8 .

Ухвала може бути оскарженою до Кропивницького апеляційного суду через Бобринецький районний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96708355
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку