open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 359/2918/21

Провадження № 1-в/359/124/2021

У Х В А Л А

Іменем України

28 квітня 2021 м. Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Борисполі без технічної фіксації клопотання начальника ДУ «Бориспільська виправна колонія (№119)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_3 про застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання в інтересах засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого 27.06.2019 вироком Шевченківського районного суду м. Києва за ч. ч. 2 ст. 15, 2 ст. 185, ч. 4 ст. 70 КК України до 3 років 6 місяця позбавлення волі,

в с т а н о в и в:

До Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшло вищезазначене клопотання начальника Державної установи «Бориспільська виправна колонія №119» полковника внутрішньої служби ОСОБА_3 , в інтересах засудженого ОСОБА_4 про застосування дозасудженого умовно-достроковогозвільнення відвідбування покарання на підставі ст. 81 КК України. Клопотання Бориспільської виправної колонії №119 про застосування умовно-дострокового звільнення засудженого ОСОБА_4 обґрунтовано тим, що засуджений рекомендований комісією державної установи «Бориспільська виправна колонія №119» оскільки відбув 2/3 частину строку призначеного покарання та засуджений ОСОБА_4 сумлінною поведінкою та ставленням до праці, став на шлях виправлення та є таким засудженим до якого слід застосувати ст. 81 КК України.

У судове засідання учасники судового процесу не з`явилися, про дату та час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Прокурор Бориспільської окружної прокуратури, представник Бориспільської виправної колонії №119 та засуджений через канцелярію суду надали заяви про розгляд клопотання без їх участі. Клопотання Бориспільської ВК №119, підтримують у повному обсязі та просили суд задовольнити з підстав зазначених в ньому.

Фіксування судового засідання під час розгляду клопотання суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч. 1 ст.107КПК України не здійснювалося.

Ознайомившись з матеріалами клопотання та особовою справою засудженого, враховуючи позицію прокурора, представника Бориспільської виправної колонії та засудженого, суд приходить до висновку про можливість задоволення клопотання з наступних підстав.

27.06.2019вироком Шевченківськогорайонного судум.Києва зач.ч.2ст.15,2ст.185,ч.4ст.70КК України ОСОБА_4 засуджено до 3 років 6 місяця позбавлення волі.

Згідно вказаноговироку ОСОБА_4 відбуває покарання у виді позбавлення волі у Бориспільській виправній колонії №119.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 КК України до осіб, що відбувають покарання у виді позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Для застосування звільнення, згідно п. 2 ч. 3 ст. 81 КК України необхідно щоб засуджений фактично відбув не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за корупційний нетяжкий злочин, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисне кримінальне правопорушення і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисне кримінальне правопорушення, за яке вона засуджена до позбавлення волі.

Як встановленосудом, ОСОБА_4 на момент розгляду клопотання фактично відбув 2/3 строку призначеного судом покарання за вчинений ним умисний тяжкий злочин.

Відповідно до ч. 2 ст. 81 КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Пунктом 2 ППВСУ «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким» № 2 від 26.02.2002 передбачено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. Крім того, пунктом 17 даної Постанови передбачено, під час судового розгляду справ даної категорії, судам слід ретельно з`ясувати ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці, додержання ним вимог режиму, участі у самодіяльних організаціях засуджених та інше. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність того, що засуджений став на шлях виправлення.

З матеріалівособової справита клопотаннявбачається,що засуджений ОСОБА_4 міру кримінального покарання в місцях позбавлення волі відбуває з 30.11.2018. Під час знаходження в державній установі «Київській слідчий ізолятор» зарекомендував себе негативно, мав 1 стягнення, яке на даний час погашене у встановленому законом порядку. Заохочень не мав. До праці не залучався.

В державній установі «Бориспільська виправна колонія (№119)» відбуває покарання з 25.09.2019. За час відбування покарання характеризується з позитивного боку, отримав 4 заохочень. Стягнень немає.

Засуджений працевлаштованийна виробництвіустанови надільниці посклеюванню паперовихпакетів.Відношення допраці сумлінне.У взаємовідносинахз іншимизасудженими неконфліктний,підтримує дружнівзаємовідносини іззасудженими позитивноїспрямованості.Дотримується правомірнихта ввічливихвзаємовідносин зперсоналом установи.Спальне місцета приліжковутумбочку утримуєв чистотіі порядку,має охайнийзовнішній вигляд.Дбайливо ставитьсядо майнаустанови іпредметів,якими користуєтьсяпри виконаннідорученої роботи,здійснює заними належнийдогляд,використовує їхтільки запризначенням.Виконує передбаченізаконом вимогиперсоналу установи.Виконує роботиіз самообслуговування,має достатнійрівень необхіднихнавичок.До виконанняробіт ізблагоустрою установиставиться зрозумною ініціативою. Не допускає порушень вимог пожежної безпеки.

Відповідно до статті 123 Кримінально - виконавчого кодексу України бере участь у реалізації програм диференційованого виховного впливу на засуджених, а саме «Фізкультура і спорт». Відповідно до статті 127 Кримінально - виконавчого кодексу України приймає участь у роботі самодіяльних організацій. Відповідно до ст. 110 Кримінально - виконавчого кодексу України підтримує зв`язки з рідними шляхом побачень та отримує від них передачі.

30.01.2020 засуджений розглядався на комісії щодо можливості застосування до нього ст. 101 КВК України, а саме переведення його з дільниці ресоціалізації до дільниці соціальної реабілітації, рішенням комісії установи засудженому було відмовлено у застосуванні цієї пільги, оскільки ОСОБА_4 не стає на шлях виправлення. 03.09.2020 засуджений розглядався на комісії щодо застосування до нього ст. 82 КК України, а саме заміну невідбутої частини покарання більш м`яким, але рішенням комісії установи йому було відмовлено, оскільки засуджений ОСОБА_4 звернувся з відповідною заявою.

Згідно вироку позову не має. На профілактичному обліку установи не перебуває. Вину у скоєному злочині визнав повністю.

Відповідно до висновку із протоколу від 01.04.2021 комісією державної установи«Бориспільська виправнаколонія №119»засуджений рекомендованийтаким,що довівсвоє виправлення по вирішенні питання застосування до останнього умовно-дострокового звільнення оскільки заслуговує умовно-дострокового звільнення від відбуття покарання.

Своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці засуджений довів, що став на шлях виправлення.

Суд вважаєза доцільнезвільнити умовно-достроковозасудженого ОСОБА_4 від відбування покарання призначеного вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 27.06.2019, на невідбуту його частину, яка становить 1 рік 1 місяць.

Враховуючи зазначене, на підставі ст. 81 КК України та керуючись ст. 536-539 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання начальника державної установи «Бориспільська виправна колонія (№119)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_3 , задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити умовно-достроково від відбування покарання за вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 27.06.2019, на невідбуту частину покарання - 1 рік 1 місяць.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду на протязі 7 днів з дня проголошення шляхом подання апеляції через Бориспільський міськрайонний суд Київської області.

Суддя

Бориспільського міськрайонного суду

Київської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96708048
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку