open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

"30" квітня 2021 р. Справа № 363/1728/21

УХВАЛА

Іменем України

30 квітня 2021 року слідчий суддя Вишгородського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Вишгороді скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність посадових осіб Вишгородського РУП ГУНП в Київській області та зобов`язання вчинити дії,

встановив:

у скарзі порушується питання про зобов`язання посадових осіб Вишгородського РУП ГУНП в Київській області внести до ЄРДР відомості за заявою ОСОБА_4 від 16 квітня 2021 року та розпочати розслідування.

Скаржник подав заяву про розгляд справи без його участі, при цьому наполягав на її задоволенні.

Слідчий та прокурор, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду скарги, до суду не прибули, що не є перешкодою для розгляду скарги відповідно до ч.3 ст. 306 КПК України.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступного.

16 квітня 2021 року ОСОБА_4 звернулася до Вишгородського РУП ГУНП в Київській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 289 КК України.

Згідно трекінгу поштового відправлення Укрпошти № 0318604293219, вказану заяву отримано Вишгородським РУП ГУНП в Київській області 20.04.2021 року.

Разом з тим, слідчим або дізнавачем Вишгородського РУП ГУНП в Київській області відомості до ЄРДР за вказаним фактом не внесено та про результати розгляду заяви ОСОБА_4 не повідомлено.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2, 4 ст. 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.Положенняпро Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Наявність або відсутність події кримінального правопорушення та складу кримінального правопорушення в діянні певних осіб може бути визначено лише в ході проведення досудового розслідування згідно Розділу ІІІ КПК України (ст. 284 КПК України).

Згідно ст. 214 КПК України проведення будь-яких перевірок заяви про вчинене кримінальне правопорушення не передбачено.

Твердження скарги ОСОБА_3 стороною обвинувачення перед слідчим суддею не спростовано.

Разом з тим, дані про внесення відомостей згаданої заяви про кримінальне правопорушення до ЄРДР суду не надані, відповідний витяг з ЄРДР не подано.

Отже слідчим суддею встановлено бездіяльність уповноважених осіб Вишгородського РУП ГУНП в Київській області щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_4 від 16.04.2021 року.

При цьомувчинити передбаченіЗаконом діїслід шляхомзобов`язання уповноваженогослідчого абодізнавача ВишгородськогоРУП ГУНПв Київськійобласті внестивідомості доЄРДР за фактами і обставинами, про які йдеться в заяві ОСОБА_4 від 16.04.2021 року та розпочати розслідування.

Таким чином подана скарга є обґрунтованою і має бути задоволена.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 303-307, 371-372 КПК України;

ухвалив:

скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноваженого слідчого або дізнавача Вишгородського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, відповідно до вимог ст. 214 КПК України, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактами і обставинами, про які йдеться в заяві ОСОБА_4 від16квітня 2021року, розпочатирозслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала згідно вимог ст. 309 і ч. 5 ст. 532 КПК України не може бути оскаржена і набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала згідно вимог ст. 533 КПК України є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 96699198
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку