open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 30.04.2021 Справа № 554/4083/21

Провадження № 1-кс/554/7700/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 квітня 2021 рокуслідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , розглянувши скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою від 02 березня 2021 року, -

В С Т А Н О В И В:

30 квітня 2021 року до суду надійшла скарга ОСОБА_2 на бездіяльність слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою від 02 березня 2021 року, у якій останній прохав починати термін оскарження відмови у відкритті кримінального провадження або постанови про відмову у відкритті кримінального провадження з моменту отримання ним поштою листа від старшого слідчого Другого слідчого відділу ОСОБА_3 , тобто з 22.04.2021 року., скасувати постанову про відмову у відкритті кримінального провадження за його заявою від 02.03.2021 року та зобов`язати ТУ ДБР, розташованого у м. Полтаві порушити кримінальне провадження за ст.ст. 382 , 396 КК України, визнати його в даному кримінальному провадженні потерпілим, внести відомості до ЄРДР, допитати його по суті справи.

В скарзі заявник зазначає, що 02.03.2021 року ним до ДБР,розташованого ум.Полтаві поданозаяву про вчиненнякримінального правопорушенняпередбаченого ст.ст.382,396КК України,у якійпрохав внестидо ЄРДРвідомості зафактом бездіяльностіслідчого ОСОБА_4 під часрозслідування кримінальногопровадження №12013220140000347,яке полягаєв умисномуневиконанні ухвалисуду від01.06.2020року проскасування постановислідчого прозакриття кримінальногопровадження тапрокурора відділуХарківської обласноїпрокуратури.У скарзізазначив,що 31.03.2021йому булонаправлено листа від слідчого ТУ ДБР, розташованого у м. Полтаві ОСОБА_3 , відповідно до якого відмовлено у внесенні відомостей до ЄРДР, у зв`язку із відсутністю викладених у заяві об`єктивних даних, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, тому звернувся до суду із скаргою.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов висновку про повернення скарги з наступних підстав.

Згідно п.18 ч.1 ст. 3 КПК України слідує, що слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні,

Відповідно до ч. 1ст. 306 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду, згідно з правилами судового розгляду, передбаченимистаттями 318- 380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

Водночас нормамиРозділу ІІІ КПК Українивизначено, що повноваження слідчого судді місцевого суду здійснюються ним лише щодо органів досудового розслідування та дізнання, які знаходяться в межах територіальної юрисдикції даного суду.

При цьому, ні положеннями § 1 Глави 26КПК України, який регламентує оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування, ні іншими положеннямиГлави 26 КПК Українине визначено територіальної підсудності розгляду скарг, які подаються в порядку § 1Глави 26 КПК України.

Для вирішення цього питання суд вважає за необхідне, за аналогією закону застосувати ті нормиКПК України, які регулюють подібні правовідносини.

Відповідно до нормКПК України, зокрема ч.7 ст.100, ч.2 ст. 132, ч.1 ст.184, ч.1 ст.192 КПК України, клопотання, заяви, скарги під час досудового розслідування розглядає слідчий суддя місцевого суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до п.2 ч.2ст. 304 КПК Українискарга повертається, якщо вона не підлягає розгляду в цьому суді, тобто подана з порушенням правил підсудності.

Таким чином, з урахуванням положень ч.6ст. 9 КПК України, зазначене правило слід застосовувати і до розгляду скарг, клопотань, територіальна підсудність, щодо яких прямо не визначена процесуальним законом.

Згідно з положеннямист. 38 КПКорганами досудового розслідування (органами, що здійснюють дізнання і досудове слідство) є: 1) слідчі підрозділи: а) органів Національної поліції; б) органів безпеки; в) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; г) органів Державного бюро розслідувань; 2) підрозділи детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Тобто, чинний кримінальний процесуальний закон визначає органами досудового розслідування не службових осіб - слідчих цих органів досудового розслідування, а відповідні державні установи слідчі підрозділи та підрозділи детективів.

Статтею 1 КПКпередбачено, що порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цим Кодексом та іншими законами України.

Аналогічну позицію щодо застосування аналогії закону виклав Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ у листі від 16.06.2016 року № 223/1650/0/4-16. Також в цьому листі вказано, що органом досудового розслідування, враховуючи системний аналіз положеньп. 8 ч. 1 ст. 3 КПКтач. 1 ст. 38 КПК, є: 1) слідчі підрозділи (Головне слідче управління, слідче управління, відділ, відділення) органів Національної поліції України, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, органів державного бюро розслідувань; 2) підрозділ детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України. Іншими словами, органом досудового розслідування в конкретному кримінальному провадженні є не сам правоохоронний орган, до складу якого входить відповідний підрозділ (Національна поліція України, Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро України), а його підрозділ (управління, відділ), визначений у ч. 1 ст. 38 КПК.

З матеріалів клопотання вбачається, що органом досудового розслідування у даному кримінальному провадженні являється Другий слідчий відділ (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління ДБР, розташованого у місті Полтаві, що підтверджується листом ДБР за вих. № М-68ГЛ/10-16-06-1196/21 від 31.03.2021, а також повідомленням старшого слідчого другого слідчого відділу ОСОБА_3 від 15.03.2021 року.

Відповідно до наказу в.о.Директора полковника Державного бюро розслідувань ОСОБА_5 від 15.10.2020 року № 581, затверджено структуру та штатну чисельність територіальних управлінь Державного бюро розслідувань .

Згідно листа в.о.Директора Державного бюро розслідувань ОСОБА_6 адресованого Верховному Суду Касаційний кримінальний суд № 153/0/157-21 від 13.04.2021 року слідує, що відповідно до статті 9 Закону України «Про Державне бюро розслідувань» Державне бюро розслідувань є юридичною особою публічного права та здійснює свої повноваження безпосередньо і через територіальні управління. З метою ефективного виконання покладених на ДБР завдань з 1 березня цього року у територіальних управліннях почали діяти слідчі підрозділи із дислокацією у всіх областях України. Інформація щодо назв підрозділів, місця дислокації, контактних даних, місцевих та апеляційних судів, під територіальною юрисдикцією якого знаходиться слідчий відділ додана.

Із листа Голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду ОСОБА_7 за вих. № 292/0/158-21 від 15.04.2021 року слідує, що клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться слідчий відділ територіального управління Державного бюро розслідувань.

Враховуючи, що орган досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, а саме Другий слідчий відділ (з дислокацією у м.Харкові) Територіального управління ДБР, розташованого у місті Полтаві (місце розташування: 61052 м.Харків, вул.Євгена Котляра, 7) не перебуває під територіальною юрисдикцією Октябрського районного суду м.Полтави, дане клопотання повинно подаватись до суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а саме Ленінського районного суду м.Харкова.

Враховуючи, що скарга не підлягає розгляду в Октябрському районному суді м. Полтави, оскільки орган досудового розслідування не знаходиться в межах територіальної юрисдикції даного суду, слідчий суддя приходить до висновку про повернення скарги.

Керуючись ст.ст. 303,304,309,395 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою від 02 березня 2021 року повернути.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня оголошення до Полтавського апеляційного суду.

Ухвала набирає чинності після закінчення строків на її оскарження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96696353
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку