open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Деражнянський районний суд Хмельницької області

вул.Миру,43 м.Деражня, Деражнянський р-н, Хмельницька обл., Україна ін.32200

Справа № 673/333/20

Провадження № 1-кп/673/21/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2021 р.м.Деражня

Деражнянський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючий суддя ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 та його захисника адвоката ОСОБА_5 , при черговій необґрунтованій неявці потерпілого ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12020240130000006, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.01.2020 року по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До Деражнянського районного суду надійшов обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування по обвинуваченню вказаної вище особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого визначеними частиною та статтею КК України.

В судове засідання 28.04.2021 року потерпілій ОСОБА_6 , який належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в чергове не прибув та про причини неявки суд не повідомив.

У зв"язку з викладеним, прокурор заявила клопотання про накладення грошового стягнення на потерпілого в кримінальному провадженні ОСОБА_6 , який в судові засідання неодноразово не з`являвся без поважних причин, що свідчить про невиконання ним процесуальних обов`язків, визначених статтею 57 КПК України.

Обвинувачений та його захисник при вирішенні вказаного клопотання покладаються на думку суду.

Вислухавши думку учасників судового розгляду та дослідивши матеріали кримінального провадження, суд дійшов наступних висновків.

Так, відповідно до положень ст. 325 КПК України, якщо в судове засідання не прибув за викликом потерпілий, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, суд, заслухавши думку учасників судового провадження, залежно від того, чи можливо за його відсутності з`ясувати всі обставини під час судового розгляду, вирішує питання про проведення судового розгляду без потерпілого або про відкладення судового розгляду.

Суд має право накласти грошове стягнення на потерпілого у випадках та порядку, передбачених Главою 12 цього Кодексу.

Крім того, відповідно статті 144 КПК України, грошове стягнення може бути накладено на учасників кримінального провадження у випадках та розмірах, передбачених цим Кодексом, за невиконання процесуальних обов`язків. Грошове стягнення накладається під час судового провадження - ухвалою суду за клопотанням прокурора чи за власною ініціативою.

Водночас, згідно положень ч. 2 ст. 146 КПК України, під час судового провадження питання про накладення грошового стягнення на особу розглядається негайно після його ініціювання.

Разом з тим, згідно ч. 1 ст.139КПК України якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з`явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі: від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

Так, статтею 7Закону України"ПроДержавний бюджетУкраїни на2021рік" встановлено у 2021 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2021 року складатиме 2 270 гривень.

З огляду на вказані вище положення чинного кримінально-процесуального законодавства, суд, вирішуючи питання про накладення грошового стягнення на потерпілого ОСОБА_6 вважає, що з метою забезпечення явки в судове засідання потерпілого, без допиту якого подальший розгляд кримінального провадження неможливий, оскільки судом обрано повний порядок дослідження доказів у кримінальному провадженні, а сторона обвинувачення наполягає на виклику та явці в судове засідання потерпілого для дачі показань, враховуючи що потерпілий своєчасно та належним чином був повідомлений про дату судового засідання на 28.04.2021 року, однак в судове засідання не з`явився не повідомивши суд про причину неприбуття, чим затягує строк розгляду кримінального провадження, тому суд визнає неявку потерпілого ОСОБА_6 в судове засідання без поважних причин та вважає клопотання прокурора обґрунтованим.

Враховуючи вказані вище обставини, суд, у відповідності до ч. 2 ст. 144 КПК України, для забезпечення належної процесуальної поведінки потерпілого, попередження подальших зривів судових засідань, з метою уникнення порушення прав інших учасників провадження, враховуючи достатність правових і фактичних підстав для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, приходить до висновку про необхідність накладення на потерпілого ОСОБА_6 грошового стягнення в розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

На підставі викладеного та керуючись ст.134-140, 144-146, 327 та 369-372, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора задовольнити.

Накласти на потерпілого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м. Києва, зареєстрованого та проживаючого по АДРЕСА_1 , грошове стягнення в розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1135 грн., у зв`язку з черговою неявкою на виклик у судове засідання без поважних причин та неповідомленням про причини свого неприбуття.

Копію цієї ухвали разом з відомостями про відповідний рахунок та одержувача платежу за грошовим стягненням для відому і виконання в частині сплати грошового стягнення направити потерпілому не пізніше наступного робочого дня після її постановлення.

Призначитинаступне судовезасідання покримінальному провадженнюпо обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України, на 24.06.2021 року о 15 год. 00 хв.,

яке провести в залі судових засідань Деражнянського районного суду Хмельницької області, розташованого по вул. Миру, 43 в м. Деражня Хмельницької області.

В судове засідання викликати обвинуваченого, потерпілого, свідків та захисника, вказаних в обвинувальному акті та матеріалах кримінального провадження.

Особа, на яку було накладено грошове стягнення та яка не була присутня під час розгляду цього питання судом, має право подати до суду, який виніс ухвалу про накладення грошового стягнення, клопотання про скасування ухвали про накладення на неї грошового стягнення. Клопотання повинно відповідати вимогам ст. 145 КПК України.

У випадку невиконання ухвали потерпілим копія ухвали направляється для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання особи на яку накладено грошове стягнення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96645957
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку