open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 727/3059/21

Провадження № 3/727/1573/21

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2021 року Суддя Шевченківського районного суду м.Чернівці Чебан В.М., розглянувши матеріали, які надійшли з Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , працюючої начальником управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, -

за ст.212-6 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

В ході забезпечення контролю за станом функціонування та використання електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, де циркулює інформація з обмеженим доступом, було виявлено порушення вимог ст. 9 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», від 05.07.1994 р., п.п.2, 4 ч.1 ст.13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. та п.п.4,5,7,9 «Правил забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно- телекомунікаційних системах», затверджених постановою КМ України №373 від 29.03.2006 року, а саме факт незаконного доступу до інформації, яка зберігається, обробляється та передається в інформаційних (автоматизованих) системах та комп`ютерних мережах управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з боку ОСОБА_1 .

Зокрема, в Управлінні з метою обміну конфіденційною інформацією, а саме даними у вигляді текстових документів з своїми структурними підрозділами, органами державної влади та іншими підприємствами створено офіційний державний інформаційний ресурс - електронну поштову скриньку ІНФОРМАЦІЯ_2. У відповідності до статті 1 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» від 05.07.1994 року володільцем інформації, в тому числі яка циркулює в інформаційних автоматизованих системах Управління, виступає фізична або юридична особа, якій належать права на інформацію, тобто начальник Управління ОСОБА_2 . Порядок доступу до державних інформаційних ресурсів, зокрема поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_2. Управління, у відповідності до статті 4 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» від 05.07.1994 року визначається законодавством, а саме Постановою КМ України №373 від 29.03.2006 року. Так, у відповідності до п.9 Постанови КМ України №373 від 29.03.2006 забезпечення захисту в системі (в даному випадку в державному інформаційному ресурсі - електронній поштовій скриньці ІНФОРМАЦІЯ_2) конфіденційної інформації здійснюється згідно з вимогами до захисту службової інформації, а відповідно до п.7 даної Постанови доступ до службової інформації надається тільки ідентифікованим та автентифікованим користувачам. В свою чергу, володільцем інформації, яка циркулює в інформаційній автоматизованій системі Управління (державному інформаційному ресурсі - електронній поштовій скриньці ІНФОРМАЦІЯ_2), ОСОБА_1 права автентифікованого користувача (дозвіл на доступ до інформації, яка циркулює в електронній поштовій скриньці ІНФОРМАЦІЯ_2) не надавалися.

Проте, у ході виконання своїх службових обов`язків, ОСОБА_1 з метою обміну із відомствами, органами державної влади та місцевого самоврядування, іншими установами та підприємствами інформації, яка стосується діяльності Відділу за допомогою мережі Інтернет, у зв`язку з потребою у доступі до електронної поштової скриньки ІНФОРМАЦІЯ_2, знаючи про те, що прав доступу (особистий пароль доступу) до інформації, яка там циркулює вона не має і усвідомлюючи, що вказані права на їх обробку володільцем інформації, а саме керівництвом Управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області їй не надавалися, всупереч ст.4 Закону України №80/94 від 05.07.1994 року «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» та п.п.7, 9 «Правил забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах», затверджених постановою КМУ від 29.03.2006 року №373, ОСОБА_1 отримала дані авторизації неправомірно.

В подальшому, не володіючи правами автентифікованого користувача, всупереч вищевказаних вимог чинного законодавства 18 березня 2021 року (остання дата автентифікації) ОСОБА_1 , з робочого комп`ютера інв. №101460041, розташованого на другому поверсі в службовому кабінеті №12 управління, з власної ініціативи здійснила незаконний доступ до інформації, яка зберігається та обробляється в інформаційній (автоматизованій) системі (електронна поштова скринька ІНФОРМАЦІЯ_2), шляхом введення даних автентифікації (паролю), який їй не належить.

Таким чином, своїми діями ОСОБА_1 порушила вимоги Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомукаційних системах» та «Правила забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомукаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах», затверджених постановою КМУ №373 від 29.03.2006 року, в частині незаконного доступу до інформації, яка зберігається, обробляється та передається в інформаційних (автоматизованих) системах та комп`ютерних мережах Управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, чим вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.212-6 КУпАП.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину визнала повністю та підтвердила обставини, викладені в протоколі про адміністративне правопорушення. Вказала, що на даний час зазначена поштова скринька видалена і не функціонує. У вчиненому розкаюється.

Заслухавши пояснення ОСОБА_1 , дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Статтями 251, 280 КУпАП, визначено фактичні дані, обставини, на основі яких, у визначеному законом порядку, орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення.

Так, крім визнання своєї вини, вина правопорушниці підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення №7 від 29 березня 2021 року, письмовими поясненнями ОСОБА_1 , свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , посадовою інструкцією начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, а тому суд вважає, що в діях ОСОБА_1 є склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст.212-6 ч.1 КпАП України, в зв`язку з чим за скоєне вона повинна нести відповідальність.

Відповідно до ст. 33 КУпАП при накладенні адміністративного стягнення суд враховує характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, відсутність обставин, які обтяжують відповідальність.

Таким чином, враховуючи характер вчиненого, особу винної, яка раніше до адмінвідповідальності не притягувалась, суд вважає, що ОСОБА_1 слід призначити штраф у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 102,00 грн. на користь держави без конфіскації засобів, що використовувалися для незаконного доступу, оскільки правопорушення вчинене на робочому місці з використанням комп`ютерної техніки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Також вважаю, що згідно вимог ст.40-1 КпАП України з ОСОБА_1 належить стягнути на користь держави судовий збір в сумі 454,00 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 40-1, 41 ч.1, 221, 283, 284, 294 КпАП України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ст.212-6 ч.1 КпАП України та застосувати до неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 102,00 (сто дві) гривні на користь держави, без конфіскації засобів, що використовувалися для незаконного доступу.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 454 (чотириста п`ятдесят чотири) гривні.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Чернівецького апеляційного суду, через Шевченківський районний суд міста Чернівці, протягом десяти днів з дня винесення постанови.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 96625602
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку