open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 __________ тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №377/129/21

Провадження № 2/730/187/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" квітня 2021 р. м.Борзна

28 квітня 2021року суддяБорзнянського районногосуду Чернігівськоїобласті РіхтерВ.В.,розглянувши позовнузаяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей та сім`ї Славутицької міської ради, про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

До Борзнянського районного суду Чернігівської області з Славутицького міського суду Київської області надійшла вищевказана позовна заява, яка подана від імені ОСОБА_1 адвокатом Переверзєвим О.О. і підписана останнім.

Як убачається, позовна заява подана та підписана представником позивача адвокатом Переверзєвим О.О. на підставі ордеру № 1003586 серія СВ.

Відповідно до ч. 2 ст.175 ЦПК Українипозовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно з положеннями ч. 1 ст.14 СК Українисімейні права є такими, що тісно пов`язані з особою, а тому не можуть бути передані іншій особі.

Стаття 165 СКУ визначає обмежене коло осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав. Цей перелік включає в себе одного з батьків, опікуна, піклувальника, особу, в сім`ї якої проживають діти, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому знаходиться малюк, орган опіки та піклування, прокурора, а також саму дитину, яка досягла 14 років.

Також ч. 2 ст. 258 та ч.2 ст. 262 Сімейного кодексу України передбачає право на звернення до суду і родичів дитини: бабуся, дідусь, брат, сестра, вітчим, мачуха.

Згідно з правовими позиціями, викладеними упостанові Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним, поділ спільного майна подружжя,позбавлення батьківських прав"сімейне законодавство не передбачає можливості позбавлення батьківських прав представником одного з подружжя або їх обох за довіреністю останніх, а правилаЦКпро представництво, довіреність і доручення на ці правовідносини не поширюються.

Крім того, у відповідності до ордеру, який долучено до матеріалів позовної заяви, адвокат уповноважений на представництво лише у Славутицькому міському суді Київської області. Копія договору між адвокатом та позивачем до позовної заяви не долучена, що позбавляє суд можливості перевірити повноваження представництва адвоката у інших судах України.

Зважаючи на спеціальну нормуСімейного Кодексу України, заяву від імені позивача про позбавлення батьківських прав подано особою, яка не має на це повноважень.

Виходячи з викладеного, позивачу або його представнику необхідно подати до суду позовну заяву про позбавлення батьківських прав, підписану позивачем.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст.185 ЦПК Українизаява повертається у випадках, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи вищенаведене, позовна заява, подана представником позивача, про позбавлення батьківських прав підлягає поверненню.

Одночасно суд роз`яснює, що це не виключає участі представника сторін, в разі надходження позовної заяви підписаної позивачем, у розгляді справи, тобто представник позивача не може сам підписати позовну заяву про позбавлення батьківських прав, але представник може представляти позивача чи відповідача.

З урахуванням наведеного, позовна заява ОСОБА_1 , яка подана та підписана від імені останньої адвокатом Переверзєвим О.О., підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України, що не перешкоджає позивачу повторно звернутись до суду з аналогічною позовною заявою особисто.

Керуючись ст. 14 СК України, ст. 185 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей та сім`ї Славутицької міської ради, про позбавлення батьківських прав вважати неподаною і повернути позивачу.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із позовом до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи - через Борзнянський районний суд) шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня її оголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому ухвалу не було вручено у день її оголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначеніст. 354 ЦПК України.

Суддя В.В. Ріхтер

Джерело: ЄДРСР 96597991
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку