open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/366/21

Номер провадження 3/521/1523/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2021 року м. Одеса

головуючого судді Коблової О.Д.,

за участю секретаря Римарчук Я.П.,

представника Одеської митниці ДФС Бурчо І.Й.,

правопорушника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Одесі справу, що надійшла з Одеської митниці ДФС за протоколом складеним відносно громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Одеської обл., Ізмаїльського р-н, смт. Суворово, тимчасово не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , Паспорт НОМЕР_1 від 03.02.2000 виданий Роздільнянським РВ УМВС України в Одеській області, ідентифікаційний код - НОМЕР_2 , про порушення митних правил, передбаченого ст. 484 МК України, -

В С Т А Н О В И Л А :

До Малиновського районного суду м. Одеси надійшов протокол № 1192/50000/20 від 23.11.2020 року про порушення митних правил з відповідними матеріалами, у відношенні гр. ОСОБА_1 , за ознаками скоєння правопорушення, передбаченого ст. 484 МК України.

З вищезазначеного протоколу про порушення митних правил вбачається, що 13.10.2020 р., о 19 год. 07 хв., в зоні діяльності митного поста «Подільськ» Одеської митниці Держмитслужби на південно-східній околиці с. Павлівка Захарівського району Одеської області, представниками Подільського прикордонного загону було зупинено легковий автомобіль «ТОЙОТА» р\н НОМЕР_3 (країна реєстрації Україна ), під керуванням громадянина України ОСОБА_1 . В автомобілі було виявлено вантаж тютюнових виробів іноземного виробництва в асортименті без марок акцизного податку України. Враховуючи те, що виявлені сигарети вироблені поза межами України та не мають наклеєних в установленому порядку марок акцизного податку, тому вони були ввезені на митну територію України з порушеннями вимог чинного законодавства.

Таким чином, громадянин ОСОБА_1 переміщував по митній території України вантаж тютюнових виробів іноземного виробництва без марок акцизного податку України, який раніше був ввезений на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю не встановленими особами.

На підставі вищевказаних обставин було складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченогост. 484 МК України.

У судове засідання гр. ОСОБА_1 з`явився , надав пояснення.

Представник митниці у судовому засіданні вважала, що особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, винна у вчиненні адміністративного правопорушення, її вина підтверджується зібраними у справі доказами, і тому необхідно застосувати до неї адміністративне стягнення відповідно до санкції статті.

Дослідивши матеріали справи про адміністративні правопорушення, оцінивши в сукупності зібрані докази, вислухавши думку учасників процесу, суд вважає, що в діях особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, присутні ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченіст. 484 МК Україниза кваліфікуючою ознакою, як перевезення по митній території України товарів, які раніше були ввезені на територію України поза митним контролем або з прихованням від митного контролю не встановленими особами.

Судом встановлено,що 13.10.2020р.,о 19год.07хв.,в зонідіяльності митногопоста «Подільськ»Одеської митниціДержмитслужби напівденно-східнійоколиці с.Павлівка Захарівськогорайону Одеськоїобласті,представниками Подільськогоприкордонного загонубуло зупиненолегковий автомобіль«ТОЙОТА» р\н НОМЕР_3 (країнареєстрації Україна ),під керуваннямгромадянина України ОСОБА_1 .В автомобілібуло виявленовантаж тютюновихвиробів іноземноговиробництва васортименті безмарок акцизногоподатку України.Враховуючи те,що виявленісигарети виробленіпоза межамиУкраїни тане маютьнаклеєних вустановленому порядкумарок акцизногоподатку,тому вонибули ввезеніна митнутериторію Україниз порушеннямивимог чинногозаконодавства, у кількості 18 000 пачок.

ЗгідноЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 року №481/95-ВР, тютюнові вироби це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування. Відповідно дост. 11 вказаного Закону Українитютюнові вироби, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного податку в порядку, визначеному законодавством.

Згідно зі статтями 226.11, 228.2 та 228.3 Податкового кодексу України, ввезення, зберігання та транспортування не маркованих в установленому законом порядку тютюнових та алкогольних виробів забороняється і підлягає вилученню.

Відповідно до ст. 226 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-ІV наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою та пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів. Кожна марка акцизного податку на тютюнові вироби повинна мати окремий номер та позначення про квартал і рік випуску марки. Ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування, прийняття на комісію з метою продажу та продаж на митній території України не маркованих в установленому порядку алкогольних напоїв та тютюнових виробів забороняються.

Крім цього, п. 6 ст. 227 та п. З ст. 228 цього ж Кодексу, передбачено, що ввезення на митну територію України алкогольних напоїв та тютюнових виробів з порушенням маркування забороняється, а у разі виявлення фактів ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування та продажу на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів без наявності марок акцизного податку встановленого зразка такі товари вилучаються з вільного обігу та відносно них вирішується питання щодо конфіскації.

Вина правопорушника та обставини правопорушення підтверджуються наступними доказами: протоколом по справі про порушення митних правил, доповідною запискою інспектора митниці, описом вилучених предметів.

Провадження у справах про порушення митних правил, згідност. 487 МК України, здійснюється відповідно до цьогоКодексу, а в частині, що не регулюється ним, - відповідно до законодавства України про адміністративні правопорушення.

Відповідно дост. 23 КпАП України, адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень, як самим правопорушником, так і іншими особами.

Враховуючи вищевикладене, суд накладає на правопорушника стягнення, відповідно до санкціїст. 484 МК Україниу виді конфіскації предметів правопорушення.

Відповідно ч. 1ст. 520 МК України, відшкодування витрат у справі про порушення митних правил стягується з особи, щодо якої винесено постанову про накладення стягнення.

Згідно наданої довідки, витрати митниці ДФС у справі про порушення митних правил складають 4538 (чотири тисячі п`ятсот тридцять вісім) гривень 81 (вісімдесят одна) копійка.

На підставі викладеного й керуючисьст. 4 ЗУ «Про судовий збір», ст.ст.484,487,520 МК України, ст.ст.23,33,252,280,283,284 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

Притягнути громадянинаУкраїни ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,до адміністративноївідповідальності завчинення адміністративногоправопорушення,передбаченого ст.484МК України,та накластина ньогоадміністративне стягненняу вигляді у виді конфіскації предметів правопорушення, вилучених згідно протоколу про порушення митних правил.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави судовий збір у розмірі 454 (чотириста п`ятдесят чотири) гривні.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Одеської митниці ДФС витрати понесені під час провадження по справі у розмірі 4538 (чотири тисячі п`ятсот тридцять вісім) гривень 81 (вісімдесят одна) копійка.

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі. Порядок оскарження постанови суду (судді) у справі про порушення митних правил визначаєтьсяКодексом України про адміністративні правопорушеннята іншими законами України.

Суддя О.Д. Коблова

Джерело: ЄДРСР 96560933
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку