open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 159/2088/21

Провадження № 3/159/1310/21

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2021 року м. Ковель

Суддя Ковельського міськрайонного суду Волинської області Лесик В.О., розглянувши справу про адміністративне правопорушення, яка надійшли від Управління служби безпеки України у Волинській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с.Поворськ Ковельського району Волинської області, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , працюючої на посаді заступника начальника відділу фінансово-господарського обліку-заступника головного бухгалтера Управління соціального захисту населення Ковельської РДА,

за ч.5 ст. 212-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , працюючи на посаді працюючи на посаді заступника начальника відділу фінансово-господарського обліку-заступника головного бухгалтера Управління соціального захисту населення Ковельської РДА, в порушення встановленого законом порядку з «12» лютого 2021 року по теперішній час здійснювала службове листування з використанням електронної поштової скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в якості офіційної електронної поштової скриньки Управління соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації.

Так, під час огляду веб-ресурсу «prozorro.gov.ua» встановлено, що ОСОБА_1 протягом лютого-березня поточного року неодноразово зазначала електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » під час розміщення повідомлень про проведення публічних закупівель: «64110000-0 Поштові послуги» (prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-23-007794-c), «запчастини до автомобіля» (prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-15-000669-c), «виготовлення печаток» (prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-02-19-001632-a), «обслуговування програм" » (prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-02-19-001567-a), «пожежна сигналізація» (prozorro.gov.ua/ tender/UA-2021-02-12-001853-a).

В той же час, відповідно до п.2 ч.2 Постанови Кабінету Міністрів України №851 «Деякі питання використання доменних імен державними органами в українському сегменті Інтернету» від 21.10.2015 року, посадові особи органів влади для здійснення службового листування повинні використовувати виключно електронні поштові скриньки, розміщені на серверах, які перебувають у доменній зоні «.gov.ua» та «.укр».

Пунктом 3 зазначеної Постанови передбачено рекомендувати органам місцевого самоврядування, суб`єктам господарювання державного та комунального секторів економіки дотримуватися вимог цієї постанови.

Крім того, відповідно до п. 4 «Порядку підключення до глобальних мереж передачі даних», затвердженого постановою КМУ від 12.04.2002 року №522, органи влади зобов`язані реєструвати власні офіційні інтернет-ресурси (веб-сайти) у домені «.gov.ua», адреси електронної пошти повинні відповідати назвам їх доменів, тобто перебувати на серверах у доменній зоні «.gov.ua».

Офіційним веб-сайтом Ковельської районної державної адміністрації є «ІНФОРМАЦІЯ_3», який знаходиться у доменній зоні «.gov.ua» (ПрАТ «Датагруп», Україна, м. Київ). Електронна поштова скринька « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яку використовує ОСОБА_1 для службового листування, знаходиться на серверах, що перебувають у доменній зоні «.com», зареєстрована на безоплатній поштовій службі компанії «Google» (інформація зберігається провайдером «Distribution Management Consolidators», США, штат Каліфорнія, м. Маунтин-Вью). Отже, поштова скринька « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не відповідає вимогам нормативно-правових актів, не гарантує її приналежність до відповідного органу державної влади і не забезпечує відповідний рівень захисту інформації.

Таким чином, ОСОБА_1 , використовуючи для ведення службового листування електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_2 », фактично розмістила комп`ютерну інформацію на автоматизованих системах поштової служби «Google», у зв`язку з чим відбулося безоплатне незаконне розповсюдження інформації, яка зберігається в інформаційних (автоматизованих) системах Ковельської районної державної адміністрації в електронній формі.

У ході судового розгляду ОСОБА_1 факт вчинення правопорушення визнала повністю, розкаюється у вчиненому.

Крім визнання провини самою особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, її вина доводиться протоколом про адміністративне правопорушення від 01.04.2021 року, іншими матеріалами справи.

Дослідивши докази по справі приходжу до висновку, що ОСОБА_1 своїми діями порушив ст. 39 Закону України «Про державну таємницю», вчинивши тим самим адміністративне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 212-6 КУпАП, тобто порушення законодавства про державну таємницю, а саме: безоплатне незаконне розповсюдження інформації, яка зберігається в інформаційних (автоматизованих) системах, у електронній формі.

Обираючи вид та розмір адміністративного стягнення, враховую характер вчиненого правопорушення, особу ОСОБА_1 , ступінь її вини, обставини, що обтяжують та пом`якшують відповідальність.

Крім цього, у відповідності до вимог Закону України "Про судовий збір", слід стягнути з ОСОБА_1 судовий збір.

Керуючись ст. ст. 283, 284 КУпАП та на підставі ч. 5 ст. 212-6 КУпАП, ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір",-

п о с т а н о в и в :

Визнати винною ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч.5 ст. 212-6 КУпАП та накласти на неї адміністративне стягнення у виді штрафу, в розмірі 05 (п`яти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 85 (вісімдесят п`ять ) гривень, з конфіскацією незаконно розповсюджених копій баз даних.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 ) в дохід держави 454 грн. судового збору.

Постанова може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Волинського апеляційного суду через Ковельський міськрайонний суд Волинської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя

Ковельського міськрайонного суду В.О.Лесик

Джерело: ЄДРСР 96550458
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку