open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 643/7150/21

Провадження № 2-о/643/362/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.2021 м.Харків

Суддя Московського районного суду м.Харкова Тимош О.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 , зацікавлені особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення юридичного факту припинення договору довічного утримання (догляду) і набуття відчужувачем права власності на майно,

в с т а н о в и в :

22.04.2021 заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту припинення укладеного між заявницею та набувачем ОСОБА_4 договору довічного утримання (догляду) від 28.09.2009 на підставі ч.2 ст.757 ЦК України, встановити факт набуття права власності заявниці на майно, передане набувачу ОСОБА_4 згідно із договором довічного утримання (догляду) від 28.09.2009.

Дослідивши матеріали заяви з додатками, суд встановив наступне.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 (глава 2), передбачено, що у разі смерті фізичної особи - набувача за договором довічного утримання (догляду) при відсутності у неї спадкоємців або при відмові їх від договору довічного утримання (догляду) нотаріус за письмовою заявою відчужувача припиняє дію цього договору, про що на всіх його примірниках робить відповідний напис з посиланням на статтю 757 Цивільного кодексу України. Факт смерті набувача підтверджується свідоцтвом державного органу реєстрації актів цивільного стану про смерть (п.7.8).

Відчужувачу повертається приєднаний до примірника договору довічного утримання (догляду) первинний документ, що посвідчував право власності на майно, або його дублікат, який міститься у матеріалах нотаріальної справи. (п.7.10).

На всіх примірниках договору нотаріус робить відповідний напис про припинення дії договору з посиланням на статтю 758 Цивільного кодексуУкраїни (п.7.11).

Отже законодавством визначено інший порядок для припинення договору довічного утримання (догляду) у разі смерті набувача та відмови його спадкоємців від договору довічногоутримання (догляду) і набуття відчужувачем права власності на майно, а саме: нотаріальний порядок.

За таких обставин, суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України.

Разом з тим, суд у відповідності до ч.5 ст.186 ЦПК України роз`яснює заявнику право звернутися із відповідною письмовою заявою до нотаріуса в порядку, передбаченому Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5.

Керуючись ст.186, 260,261,353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення юридичного факту припинення договору довічного утримання (догляду) і набуття відчужувачем права власності на майно.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом пятнадцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Московський районний суд м.Харкова.

Суддя О.М.Тимош

Джерело: ЄДРСР 96549581
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку