open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.2021 Провадження №2/425/252/21

Справа №425/681/21

Рубіжанський міський суд Луганської області у складі головуючого судді Мирошникової О. Ш., за участю секретаря судового засідання Кулішової О.С.,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом:

ОСОБА_1 - позивач, до

ОСОБА_2 - відповідач,

про розірвання шлюбу, та

ухвалив це рішення:

І. Стислий виклад позицій позивача та відповідача

1. 12.03.2021 ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та відновлення прізвища на дошлюбне - « ОСОБА_1 ».

2. Позивач обґрунтовує свою вимогу тим, що спільне життя з відповідачем не склалося через відсутність взаєморозуміння, розходження поглядів на сімейні відносини та сімейні обов`язки; внаслідок чого збереження шлюбу неможливе та стало суперечити її інтересам. З лютого 2021 року сторони припинили фактичні шлюбні відносини і перестали вести спільне господарство.

27.04.2021 позивач подала до суду заяву, в якій просила задовольнити позов.

3.27.04.2021 відповідач подав до суду заяву, в якій визнав позов.

ІІ. Заяви, клопотання учасників справи

4.31.03.2021 відповідач подав до суду заяву, в якій визнав позовні вимоги у повному обсязі; просив розглянути справу без його участі та ухвалити рішення про задоволення позову. 07.04.2021 відповідач подав до суду заяву, в якій просив відкликати попереднє клопотання від 31.03.2021; заперечував проти розірвання шлюбу та розгляду справи за його відсутності. 27.04.2021 відповідач подав до суду заяву, в якій визнав позов у повному обсязі, не заперечував проти задоволення позовних вимог та просив розглянути справу за його відсутності.

5.27.04.2021 позивач подала до суду заяву, в якій просила задовольнити позов у повному обсязі та розглянути справу без її участі.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі

6.22.03.2021 суд відкрив провадження у справі, постановив слухати справу за правилами спрощеного позовного провадження, призначив судове засідання з повідомленням (викликом) сторін.

7.Учасники справи не скористалися правом брати участь у судовому засіданні, про час та місце розгляду справи суд їх повідомив належним чином, що підтверджується наявними у справі рекомендованими повідомленнями, довідками про доставку SMS та заявами учасників справи про розгляд справи за їх відсутності.

8.Суд не здійснював фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин

9. 26.02.2019 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (прізвище після реєстрації шлюбу - ОСОБА_1 ) зареєстрували шлюб, що підтверджується свідоцтвом про шлюб (а.с. 5).

10.Сторони мають спільну малолітню дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 6).

11.Позивач вказала у позовній заяві, що в неї з відповідачем шлюб фактично припинив існування, тому збереження шлюбу стало суперечити її інтересам.

12.27.04.2021 відповідач подав до суду заяву, в якій визнав позов у повному обсязі, не заперечував проти задоволення позовних вимог.

V. Норми права, які застосував суд

13. Частина 1 статті 51 Конституції України та частина 1 статті 24 Сімейного кодексу України - шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка.

14. Сімейний кодекс України:

Стаття 104 частина 2 - шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Стаття 105 частина 3 - шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 СК України.

Стаття 112 частина 2 - суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Стаття 113 - особа, яка змінила своє прізвище у зв`язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Частини 1, 4 статті 206 ЦПК України - відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

15.Стаття 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 № 2398-VI (далі - Закон № 2398-VI) - той з подружжя, який бажає відновити своє дошлюбне прізвище, повинен заявити про це в органі державної реєстрації актів цивільного стану під час державної реєстрації розірвання шлюбу.

VІ. Мотивована оцінка суду

16. Суд приймає доводи позивача, що подальше збереження шлюбу буде суперечити її інтересам.

17.Зазначені у позові обставини (п.п. 9-12 цього рішення) підтверджуються наявними у справі доказами, які суд визнає належними і допустимими.

18.Суд вважає, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб.

19.Враховуючи, що в цій справі наявні законні підстави відповідно до ч. 2 ст. 112 СК України для розірвання шлюбу, суд задовольняє позов в цій частині.

20.Відповідно до ст. 113 СК України позивач має право відновити своє дошлюбне прізвище, яке за ст. 15 Закону № 2398-VI реалізується через звернення особи до органу державної реєстрації актів цивільного стану з рішенням суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

З цих підстав суд вирішив:

1. Задовольнити повністю позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу.

2.Розірвати шлюб між ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Перевальськ Перевальського району Луганської області, та ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Рубіжному Луганської області, зареєстрований у Луганському міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області 26.02.2019, актовий запис № 104.

3.Копію рішення направити учасникам справи та відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

4.Рішення набирає законної сили після закінчення тридцятиденного строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

5.Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Рубіжанський міський суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня складання цього рішення.

6.Позивач: ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 );

Відповідач: ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_2 ; РНОКПП: НОМЕР_2 ).

Суддя Рубіжанського міського суду Луганської областіМирошникова О.Ш.

Джерело: ЄДРСР 96549033
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку