open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

22.04.2021 Справа № 756/5188/20

унікальний № 756/5188/20

провадження № 2/756/991/21

Р I Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

22 квітня 2021 року Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Шевчука А.В.‚

за участю секретаря - Волкової А.А.,

розглянувши у спрощеному позовному провадженні у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська набережна 11» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

У квітні 2020 року позивач ОСББ «Оболонська набережна 11» (місце знаходження: 04211, м. Київ, вул. Оболонська набережна, буд. 11, код ЄДРПОУ 42579022) звернулося до суду з позовом до відповідачки ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП невідомо) про стягнення заборгованості по сплаті внеску до ремонтного фонду у розмірі 8 400,00 грн., заборгованості по сплаті одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору у розмірі 2 000,00 грн., та суми сплаченого судового збору у розмірі 2 102,00 грн.

В обґрунтування позову вказували, що ОСББ «Оболонська набережна 11» створено 29.10.2018 року за адресою: АДРЕСА_2 , і є обслуговуючим об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку та здійснює свою діяльність спрямовану на забезпечення і захист прав співвласників будинку та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами, а ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 у цьому будинку та зобов`язана своєчасно та у повному обсязі сплачувати усі встановлені Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та статутом ОСББ «Оболонська набережна 11» внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Оскільки ОСОБА_1 не своєчасно та не у повному обсязі сплачує належні внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів, утворилась заборгованість по сплаті внеску до ремонтного фонду в розмірі 8 400,00 грн. та заборгованість по сплаті одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору (затвердження плану парковки в Поліції, купівля знаків, проведення розмітки) у розмірі 2 000,00 грн.

У зв`язку із виникненням у відповідача заборгованості, позивач звернувся до суду.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений судом належним чином, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, проти постановлення заочного рішення не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явилась про час, день та місце розгляду справи повідомлялась судом у встановленому законом порядку, про причини своєї неявки до суду не повідомила. Відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову до суду з підтвердженням направлення позивачу, копії відзиву та доданих до нього документів, суду не надала.

Враховуючи наявність у справі достатніх матеріалів про права та обов`язки сторін та те, що представник позивача проти заочного розгляду справи не заперечує, суд, на підставі ч. 1 ст. 280 та відповідно до ч. 1 ст. 281 ЦПК України, вважає за можливе винести заочне рішення у справі.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 29.10.2018 року за адресою: АДРЕСА_2 , було створено ОСББ «Оболонська набережна 11».

Згідно інформаційної довідки ББ-2018 №76 від 06.09.2018 року квартира АДРЕСА_1 зареєстрована на праві власності за ОСОБА_1 (а.с. 13).

За твердженням позивача ОСББ «Оболонська набережна 11» самостійно здійснює функції спрямовані на забезпечення і захист прав співвласників будинку та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Підставою для нарахування ОСББ «Оболонська набережна 11» належних до сплати внесків до ремонтного фонду та одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору (затвердження плану парковки в Поліції, купівля знаків, проведення розмітки) є протокол загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 04.12.2018 року з врахуванням Статуту ОСББ «Оболонська набережна 11».

За ст. 23 Закону України про «Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Правомірність дій позивача щодо встановлення загальними зборами ОСББ «Оболонська набережна 11» внесків до ремонтного фонду та одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору (затвердження плану парковки в Поліції, купівля знаків, проведення розмітки) встановлено рішенням Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 25.09.2018 року у цивільній справі №767/877/12.

Крім того, наведена правова позиція сформульована Верховним Судом України в постанові від 01.04.2015 року (справа №916/2197/13), в постанові від 11.11.2015 року (справа №914/189/14), в постанові від 27.01.2016 року (справа №904/8242/14), які, в силу положень ч. 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підлягають врахуванню усіма іншими судами при застосуванні таких норм права.

Згідно ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Частиною 4 ст. 82 ЦПК України визначено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Крім того, протоколом загальних зборів ОСББ «Оболонська набережна 11» від 04.12.2018 року було затверджено щомісячний внесок на ремонтний фонд (розвиток будинку): з квартир по 600,00 грн. і з нежитлових приміщень 4,75 грн. з м2. (в цей внесок будуть входити також витрати на юридичний супровід та бухгалтерський супровід); одноразовий внесок з кожної квартири та нежитлового приміщення для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору (затвердження схеми парковки в Поліції, купівля знаків, проведення розмітки) - 2 000,00 грн. (а.с. 17).

З матеріалів справи вбачається, що заборгованість відповідача перед ОСББ «Оболонська набережна 11» за період з січня 2019 року по лютий 2020 року включає: сума боргу по сплаті внеску до ремонтного фонду із розрахунку 600,00 грн. щомісячно в розмірі 8 400,00 грн., сума боргу по сплаті одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору у розмірі 2 000,00 грн.

Таким чином, заборгованість відповідача ОСОБА_1 з оплати внеску до ремонтного фонду та одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору за спірний період перед позивачем становить - 10 400,00 грн.

У відповідності до ст. 380 ЦК України, житловим будинком є будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання.

Статтею 384 ЦК України встановлено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Враховуючи, що на підставі зібраних по справі доказів установлено те, що між сторонами існують правовідносини щодо сплати внеску до ремонтного фонду та сплати одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору (затвердження плану парковки в Поліції, купівля знаків, проведення розмітки), відповідач належним чином взяті на себе зобов`язання щодо оплати цих послуг не виконувала, в зв`язку з чим допустила виникнення заборгованість, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі та стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по сплаті внеску до ремонтного фонду в розмірі 8 400,00 грн. та заборгованості по сплаті одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору (затвердження плану парковки в Поліції, купівля знаків, проведення розмітки) у розмірі 2 000,00 грн.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідачем не надано жодного належного та допустимого доказу на спростування позовних вимог.

Згідно ст. 141 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються на відповідача у разі задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 526, 625 ЦК України, ст. ст. 12, 19, 81, 82, 89, 141, 258, 259,263, 264, 265, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська набережна 11» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (відомості про РНОКПП відсутні, проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська набережна 11» (код ЄДРПОУ 42579022, місце знаходження: 04211, м. Київ, вул. Оболонська набережна, буд. 11) заборгованість по сплаті внеску до ремонтного фонду в розмірі 8 400 (вісім тисяч чотириста) гривень, заборгованість по сплаті одноразового внеску для оформлення права постійного користування на землю (розробка проекту) та облаштування паркувального простору (затвердження плану парковки в Поліції, купівля знаків, проведення розмітки) у розмірі 2 000 (дві тисячі) гривень та судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 2 102 (дві тисячі сто дві) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку. Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.В. Шевчук

Джерело: ЄДРСР 96535690
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку