open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

17.03.2021 Справа № 756/8163/20

Унікальний №756/8163/20

Провадження № 2/756/1247/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2021 року Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Яценко Н.О.,

за участі секретаря Колесник А.В.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області до ОСОБА_1 , третя особа: Богданівська сільська рада Київської області, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач в липні 2020 року звернувся до суду через уповноваженого представника в порядку цивільного судочинства з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь майнову шкоду, завдану внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів в розмірі 12 087 грн. 00 коп. та судові витрати.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення № 009077 від 12.10.2019 року встановлено, що 12.10.2019 року о 14 год. 50 хв. на Київському водосховищі, гирло р. Тетерів, поблизу с.Пилява у Вишгородському районі Київської обл., гр. ОСОБА_1 проводив вилов риби з гумового човна, спінінгом із блешнею, в забороненому для будь-якого рибальства місці протягом всього року, при цьому виловив рибу: судак - 23 шт., окунь - 1 шт., щука - 1 шт., чим завдав збитки рибному господарству України на суму 12087 грн. 00 коп.

Своїми діями гр. ОСОБА_1 порушив п. 3.14, 4.13.3 Правил любительського і спортивного рибальства та ст. 63 ЗУ «Про тваринний світ», відповідальність за яке передбачена ч.3 ст. 85 КУпАП.

Постановою про адміністративне правопорушення №1/009077 від 12.10.2019 року ОСОБА_1 притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 85 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 170 грн.

Позивач вказує, що Київським рибоохоронним патрулем до гр. ОСОБА_1 був направлений лист від 11.01.2020 № 2-7-19/84-20 з пропозицією в місячний термін з дня отримання листа відшкодувати шкоду, завдану внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів у сумі 12 087 грн., одна даний лист повернувся до Київського рибоохоронного патруля за закінченням встановленого терміну зберігання.

Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 20.07.2020 року було відкрито спрощене позовне провадження по справі.

Позивач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився. Засобами електронного зв`язку надіслав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, наполягав на задоволенні заявлених позовних вимог.

Відповідач в судовому засіданні заперечував відносно задоволення позову, з посиланням на те, що про наявність протоколу про адміністративне правопорушення не був обізнаний та з розміром шкоди в сумі 12 087 грн. не згоден.

Уповноважений представник третьої особи в судове засідання не з`явився про розгляд справи повідомлявся своєчасно та належним чином, причину своєї неявки суду не повідомив, суд вважає за можливе проводити розгляд справи за відсутності представника третьої особи.

Вислухавши пояснення відповідача, дослідивши письмові докази по справі, надавши їм оцінку в сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області слід задовольнити з огляду на наступне.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення № 009077 від 12.10.2019 року встановлено, що 12.10.2019 року о 14 год. 50 хв. на Київському водосховищі, гирло р.Тетерів, поблизу с.Пилява у Вишгородському районі Київської обл., гр. ОСОБА_1 проводив вилов риби з гумового човна, спінінгом із блешнею, в забороненому для будь-якого рибальства місці, при цьому виловив рибу: судак - 23 шт., окунь - 1 шт., щука - 1 шт., чим завдав збитки рибному господарству України на суму 12087 грн. 00 коп. Своїми діями гр. ОСОБА_1 порушив п. 3.14, 4.13.3 Правил любительського і спортивного рибальства та ст. 63 ЗУ «Про тваринний світ», відповідальність за яке передбачена ч.3 ст. 85 КУпАП.

Постановою про адміністративне правопорушення №1/009077 від 12.10.2019 року, складену Управлінням державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області, ОСОБА_1 притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 85 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 170 грн. (а.с.7)

Листом Київського рибоохоронного патруля від 11.01.2020 № 2-7-19/84-20 направлено вимогу гр. ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів в розмірі 12087 грн. 00 коп., проте вказана вимога була залишена без належного реагування.

Відповідно до ч. 4 ст. 63 Закону України «Про тваринний світ» громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

Відповідно до ст.68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

Відповідно до ст. 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Відповідно до п.6.2 Правила любительського і спортивного рибальства затвердженого Наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.99 N 19, шкода, заподіяна громадянами України, іноземцями та особами без громадянства незаконним (з порушенням Правил рибальства) виловом, добуванням або знищенням цінних видів риб, водних безхребетних і водних рослин у рибогосподарських водоймах, відшкодовується порушниками відповідно до такс, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 19 січня 1998 р. N 32 ( 32-98-п).

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про рибне господарство та охорону водних біоресурсів», шкода, завдана рибному господарству внаслідок знищення або погіршення стану водних біоресурсів та середовища їх перебування внаслідок господарської та іншої діяльності, підлягає відшкодуванню за рахунок осіб, які безпосередньо здійснювали або замовляли здійснення такої діяльності.

Відповідно до ст.37 Закону України «Про рибне господарство та охорону водних біоресурсів», водні біоресурси, що знаходяться у внутрішніх водних об`єктах, територіальному морі, у виключній (морській) економічній зоні України, на континентальному шельфі, є об`єктами права власності Українського народу, від імені якого права власника на ці ресурси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування у межах, визначених Конституцією України та законами України.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» посадові особи органів рибоохорони центрального органу виконавчої влади у галузі рибного господарства мають повноваження подавати позови про відшкодування шкоди, заподіяної суб`єктами господарювання та громадянами, внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів.

Враховуючи, що на підставі зібраних доказів установлено, що відповідач внаслідок своїх неправомірних дій завдав збитки рибному господарству України, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області в повному обсязі та вважає за доцільне стягнути з відповідача на користь Богданівської сільської ради Київської області грошові кошти в розмірі 12 087 (дванадцять тисяч вісімдесят сім) гривен 00 коп.

Окрім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України, стягненню з відповідача на користь позивача також підлягає судовий збір в розмірі 2102 грн. 00 коп.

Керуючись ст.ст. 12, 19, 76-81, 141, 223, 229, 258, 265, 279 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області до ОСОБА_1 , третя особа: Богданівська сільська рада Київської області, про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь Богданівської сільської ради Вишгородського району Київської області (код ЄДРПОУ - 04358744, адреса місцезнаходження: Київська обл., Вишгородський р-н, с.Богдани, вул.Київська, буд.30) грошові кошти в розмірі 12 087 (дванадцять тисяч вісімдесят сім) гривен 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь Управління Державного агентства рибного господарства у м.Києві та Київській області (код ЄДРПОУ - 40419475, адреса місцезнаходження: м.Київ, вул.Тургенєвська, 82-а) судовий збір в сумі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається апеляційному суду міста Києва через Оболонський районний суд міста Києва.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 17 березня 2021 року.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 96535508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку