open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер провадження 2/754/732/21 Справа №754/6011/20

РІШЕННЯ

Іменем України

(повне рішення суду виготовлено 26 квітня 2021 року)

23 квітня 2021 року м. Київ, Деснянський районний суд міста Києва, суддя: Грегуль О.В., секретар судового засідання: Дорошенко В.В., справа 754/6011/20

ОСОБА_1 - позивач

ОСОБА_2 - відповідач 1

ОСОБА_3 - відповідач 2

ОСОБА_4 - відповідач 3

ОСОБА_5 - відповідач 4

Вимоги позивача: усунення перешкод у користуванні та розпорядженні майном шляхом виселення, стягнення орендної плати та комунальних платежів

Горбатенко В.А. - адвокат позивача

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, предмет якого змінювався, вимоги уточнювались та збільшувались і в якому позивач посилають на неналежне виконання відповідачами договірних зобов`язань просить стягнути з відповідачів за березень, квітень, травень, червень, липень 2020 року: 47500 грн. - заборгованості за договором найму (оренди) житлового приміщення та 14593,03 грн. - заборгованості за комунальні платежі за фактичне користування житловим приміщенням (квартирою).

Позивач і його адвокат у судове засідання не з`явилися і від адвоката до суду надійшло клопотання розгляд справи за його відсутності.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися і доказів про поважність причин своєї неявки суду не надали, хоча про час і місце розгляду справи неодноразово повідомлялися належним чином.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 року № 475/97-ВР, гарантовано кожній фізичній або юридичній особі право на розгляд судом протягом розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, у якій вона є стороною.

У листі Верховного Суду України від 25.01.2006 року № 1-5/45, визначено критерії оцінювання розумності строку розгляду справи, якими серед іншого є складність справи та поведінка заявника.

Рішеннями Європейського суду визначено, що сторона, яка задіяна в ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

З урахуванням викладеного і ст. ст. 128-131, 223 ЦПК України та з метою уникнення затягування розгляду справи суд вважає, що в матеріалах справи є достатньо даних і доказів для її розгляду по суті за відсутності учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, суд у судовому засіданні встановив наступне. Відповідно до наданого стороною позивача витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, позивач є власником кв. АДРЕСА_1 .

Відповідно до наданого стороною позивача і ніким не підписаного договору найму житлового приміщення від 12.02.2019, позивач, як орендодавець зобов`язується передати орендареві: відповідачу 1 і з яким будуть проживати відповідачі: 2- 4, кв. АДРЕСА_1 . За умовами даного договору орендна плата сплачується не пізніше 12 числа кожного наступного місяця. Строк оренди 1 рік. Орендна плата складає: 9500 грн. за місяць. Цей договір набирає чинності з моменту підписання і дає до 11.02.2020.

Також, стороною позивача надано підписаний лише самим позивачем додаток № 1 до договору найму житлового приміщення від 12.02.2019.

Згідно ч. 1 ст. 810 ЦК України, 1. За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Згідно ст. 811 ЦК України, 1. Договір найму житла укладається у письмовій формі. 2. Договір оренди житла з викупом підлягає обов`язковому нотаріальному посвідченню.

Згідно ст. 820 ЦК України, 1. Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Якщо законом встановлений максимальний розмір плати за користування житлом, плата, встановлена у договорі, не може перевищувати цього розміру. 2. Одностороння зміна розміру плати за користування житлом не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. 3. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла. Якщо строк внесення плати за користування житлом не встановлений договором, наймач вносить її щомісяця. 4. Орендні платежі за договором оренди житла з викупом - періодичні платежі, які особа-орендар сплачує підприємству-орендодавцю відповідно до умов договору оренди житла з викупом протягом усього строку дії договору. Орендні платежі включають платежі на викуп обраного особою-орендарем житла, винагороду (дохід) орендодавця. Особа-орендар також зобов`язана компенсувати підприємству-орендодавцю витрати, визначені законом.

Згідно ст. 821 ЦК України, 1. Договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на п`ять років. 2. До договору найму житла, укладеного на строк до одного року (короткостроковий найм), не застосовуються положення частини першої статті 816, положення статті 818 та статей 822-824 цього Кодексу.

Згідно ч. 1, ч. 4 - ч. 7 ст. 81 ЦПК України, 1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. 4. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою. 5. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. 6. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. 7. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Будь-яких конкретних правових доказів, які б свідчили, що в березні, квітні, травні, червні, липні 2020 року, позивач перебував із відповідачами в договірних правовідносинах з приводу найму (оренди) житла, зокрема, кв. АДРЕСА_1 , сторона позивача суду не надала і судом таких доказів не здобуто.

За таких обставин в задоволенні позову відмовляється за недоведеністю позовних вимог.

Згідно ч. 1 і ч. 2 ст. 141 ЦПК України, 1. Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. 2. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 (відповідно до позову адреса: АДРЕСА_4 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (відповідно до позову адреса: АДРЕСА_4 , РНОКПП: суду не повідомлено), ОСОБА_4 (відповідно до позову адреса: АДРЕСА_4 , РНОКПП: суду не повідомлено), ОСОБА_5 (відповідно до позову адреса: АДРЕСА_4 , РНОКПП: суду не повідомлено).

Судові витрати покласти на позивача.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 96535187
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку