open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Номер провадження 2/754/1569/21

Справа №754/13648/20

РІШЕННЯ

Іменем України

06 квітня 2021 року м. Київ

Суддя Деснянського районного суду м. Києва Клочко І.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території, -

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» звернувся в Деснянський районний суд м. Києва з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості, обґрунтовуючи свої вимоги наступним, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» забезпечує утримання і експлуатацію багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , а також утримання його прибудинкової території на підставі договорів із безпосередніми виконавцями робіт та надавачами послуг.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 є власниками квартири. АДРЕСА_3 вищезазначеного багатоквартирного будинку, що підтверджується копією Договору купівлі-продажу квартири № 113 від 09.10.2003 р.

ОСББ «Прип`ять-30», як неприбуткова організація, шляхом самозабезпечення утримує та здійснює експлуатацію багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 за рахунок коштів самих співвласників, напряму розраховуючись цими коштами із безпосередніми виконавцями робіт по утриманню і експлуатації будинку та його прибудинкової території (зазначене підтверджується довідкою Об`єднання № 1 від 21.07.2020 р. про укладені договори.

Оскільки відповідачі своєчасно та у повному обсязі не сплачують внески на утримання будинку та прибудинкової території, за період з 01.11.2016 р. по 01.10.2020 р. утворилася заборгованість по таким внескам у розмірі 9 949,33 грн., а також 1 299,02 грн., 384,17 грн. - 3% річних.

Відзив на позовну заяву та будь-які заяви, клопотання відповідача до суду не надходили. За даний обставин, суд вважав за можливе прийняти рішення на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Відповідно до положень ч. 8 ст. 178 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За змістом ст. 275 ЦПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно ст. 279 ЦПК України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем не надано до суду заперечень щодо розгляду справи в заочному порядку та ухвалення у справі заочного рішення.

За наведених обставин, у відповідності до вимог ч. 1 ст. 281 ЦПК України, суд ухвалив провести заочний розгляд справи та ухвалити у справі заочне рішення.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, оцінивши докази кожен окремо та в їх сукупності, повно, об`єктивно та всебічно з`ясувавши обставини справи, приходить до наступного висновку.

У відповідності до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК України).

Відповідно до положень ч. 2 ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права, визнання правочину недійсним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обов`язку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення, відшкодування збитків, відшкодування моральної шкоди, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу місцевого самоврядування. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до договору купівлі-продажу квартири від 09.10.2003р., ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 є власниками в рівних частках квартири АДРЕСА_3 .

Абзацом 8 частиною 1 ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001р. №2866-ІІІ, співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески та платежі.

Згідно ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - «ОСББ») - це юридична особа, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

У відповідності до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласники зобов`язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати внески і платежі та виконувані обов`язки передбачені Статутом об`єднання.

Утриманням будинків і прибудинкових територій є господарська діяльність, спрямована на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством України.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між виробниками і споживачами, а також їхні права та обов`язки визначено у Законі України «Про житлово-комунальні послуги».

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним з видів функціонального призначення житлово-комунальних послуг є послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо).

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зброями об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

У відповідності до положень «Порядку формування на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 1 червня 2011 року, калькуляційною одиницею розрахунку нормативних витрат є 1 кв. мет загальної площі, що перебуває у власності або у наймі фізичної чи юридичної особи.

Відповідно до Статуту ОСББ «Прип`ять-30», усі співвласники зобов`язані сплачувати внески до 30 числа звітного місяця, а згідно ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплат всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені ним Законом і а статутом об`єднання внески і платежі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачі регулярно не виконують рішення Загальних зборів з сплати обов`язкових внесків та платежів, їм не одноразово надсилалися вимоги про сплату заборгованості.

У відповідності до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать: 1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; 2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про житлово-комунальні житлово-комунальні послуги», учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є: 1) споживачі (індивідуальні та колективні); 2) управитель; 3) виконавці комунальних послуг.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 8 Закону України «Про житлово-комунальні житлово-комунальні послуги» управитель багатоквартирного будинку зобов`язаний забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг.

За приписом ст. 162 ЖК України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими у встановленому порядку тарифами. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Так ст. 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Враховуючи викладене у відповідачів виникає обов`язок щомісяця оплачувати затверджені органами управління ОСББ «Прип`ять-30», внески і платежі в рахунок покриття витрат на утримання будинку та прибудинкової території.

Відповідачі своєчасно та у повному обсязі не сплачують внески на утримання будинку та прибудинкової території, за період з 01.11.2016 р. по 01.10.2020р. утворилася заборгованість по таким внескам у розмірі 9 949,33 грн.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

При цьому ст. 625 ЦК України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з розрахунками, наданими позивачем, сума заборгованості відповідачів за період з 01.11.2016р. по 01.10.2020р. складає 9949,33 грн. - заборгованість по внескам з утримання будинку та прибудинкової території, 1299,02 грн. інфляційні нарахування, 384,17 грн. - три відсотки річних, а всього в розмірі 11632,52 грн., які стягуються в рівних частинах, відповідно до розміру частки кожного відповідача.

Відповідно до ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідачами всупереч положенню ч. 1 ст. 81 ЦПК України не надано належних та допустимих доказів своєчасної та у повному обсязі сплати наданих житлово-комунальних послуг та відсутності заборгованості перед позивачем по оплаті цих послуг.

Тому враховуючи вищевикладене, суд вважає встановленим факт порушення прав позивача, а тому позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

У відповідності до п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом судової справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

В позовних вимогах, позивач просить стягнути з відповідачів солідарно понесені позивачем витрати в розмірі 6030,00 грн.

Для належного захисту своїх законних прав та інтересів, позивач звернувся за правовою допомогою до ТОВ «Київський центр права», із яким уклав Договір № Р/24062020/ХВ-1 від 24.06.2020 р.

Правова допомога, яка отримується позивачем від адвоката є оплачуваною. На час звернення до суду з даною позовною заявою Позивач на підставі додаткової угоди№ 1 до договору № 02-02/17 про надання правової допомоги та звіт про використаний час до договору про надання правової допомоги № Р/24062020/ХВ-1, оплатив на користь ТОВ «Київський центр права» витрати на правову допомогу в розмірі 4 020,00 грн., сума сплати підтверджена відповідним платіжним дорученням (а.с.39), а тому, суд вважає, що витрати на правову допомогу підлягають стягненню з відповідачів в рівних частинах на користь позивача в розмірі 4020,00 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідачів на користь позивача підлягає стягненню в рівних частинах сума понесених витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 102,00 грн.

Керуючись ст. 12, 81, 133, 258, 259, 264, 268, 265, 212 -218, 280, 354 ЦПК України, ст. 509, 525, 526, 610, 625 ЦК України та Законом України «Про житлово-комунальні послуги», суд -

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території- задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3316,44грн., а також 433,00грн. інфляційні нарахування, 128,06 грн. - три відсотки річних.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3316,44грн., а також 433,00грн. інфляційні нарахування, 128,06 грн. - три відсотки річних.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 3316,44грн., а також 433,00грн. інфляційні нарахування, 128,06 грн. - три відсотки річних.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» витрати на правову допомогу в розмірі 1340,00 грн. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 700,67 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» витрати на правову допомогу в розмірі 1340,00 грн. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 700,67 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30» витрати на правову допомогу в розмірі 1340,00 грн. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 700,67 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Прип`ять-30», код ЄДРПОУ 40518782, місцезнаходження - м. Київ, вул. Каштанова, 14.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_4 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_3 .

Відповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_3 , останнє відоме місце проживання - АДРЕСА_3 .

Суддя

Джерело: ЄДРСР 96535106
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку