open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 310/2361/21

2-о/310/116/21

РІШЕННЯ

Іменем України

12 квітня 2021 року м.Бердянськ

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого - судді Троценко Т. А.

присяжних Асадчего О. М., Васильченко Н. В.

при секретарі: Мудрак І. С.

за участі заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи - ОСОБА_12

заінтересованих осіб - ОСОБА_4 , ОСОБА_2

розглянувши у закритому підготовчому судовому засіданні в м. Бердянську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи виконавчий комітет Бердянської міської ради (орган опіки та піклування), ОСОБА_4 , Бердянський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно - Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), ОСОБА_2 про усиновлення неповнолітньої дитини,

Встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, у якому вказав, що з 22. 10. 2020 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 , від якого вони мають неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З липня 2007 року він почав проживати з ОСОБА_4 та її донькою від першого шлюбу ОСОБА_2 однією сім`єю, мешкають і до теперішнього часу.

Він виховує дитину своєї дружини з 3- річного віку, вона з раннього дитинства називає його батьком, іншого батька не знає, між ними склалися гарні стосунки, він ставиться до неї як до рідної, дбає про неї, матеріального утримує.

Просить оголосити його батьком ОСОБА_2 .

В судовому засіданні підтримав свій позов і пояснив, що ОСОБА_2 сама виявила бажання бути усиновленою ним, її мати не заперечує проти цього, він також бажає бути записаним у свідоцтві про її народження батьком, оскільки фактично таким завжди був. Різниці між нею та рідним сином не робить, діти мають між собою добрі відносини, дбають один про одного.

Представник органу опіки та піклування виконкому БМР в судовому засідання проти заяви ОСОБА_1 не заперечує, пояснила, що служба у справах дітей займалася перевіркою можливості ОСОБА_1 бути усиновлючем, встановили, що за станом здоров`я перешкод до цього немає, ОСОБА_2 усім забезпечена, має свою кімнату у квартирі, сама виявила бажання, щоб ОСОБА_1 її усиновив, оскільки той її виховує з 3-річного віку, іншого батька вона не знає.

Заінтересована особа ОСОБА_2 суду пояснила, що біологічний батько ОСОБА_2 покинув її, коли дізнався, що вона вагітна, вона ніколи його не шукала і не реєструвала доньку на його ім`я. З ОСОБА_1 проживає однією сім`єю з 2007 року, він дуже добре сприйняв її доньку ОСОБА_2 , завжди виховував як рідну, у них гарні стосунки, він дбає про неї, тому вона не заперечує, щоб її чоловік усиновив її доньку.

Заінтересована особа ОСОБА_2 суду пояснила, що вона з дитинства вважала ОСОБА_1 своїм рідним батьком, і лише у 10 років дізналася про те, що він не є її біологічним батьком, проте це не вплинуло на їх відносини, вона бажає, щоб він її усиновив.

Представник Бердянського МВ ДРАЦС до суду не явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення зави ОСОБА_1 не заперечує.

Вислухавши сторони, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 , виходячи з наступного.

Як вбачається з Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Бердянську Бердянського міськрайонного управління юстиції у Запорізькій області, актовий запис № 66, матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_4 , відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, номер витягу 00016063157 від 01. 12. 2915 року.

Згідно копії свідоцтва про шлюб та народження ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 зареєструвала шлюб з ОСОБА_1 , від якого народилася дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Родина мешкає за адресою АДРЕСА_1 , згідно акту обстеження умов проживання від 15. 03. 2021 року неповнолітня ОСОБА_2 має добрі умови проживання, окрему кімнату, яка обладнана усім необхідним для навчання та відпочинку.

Як вбачається з довідки серії ІІА № 2112845 МВС України ОСОБА_1 на території України до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має, в розшуку не перебуває.

ОСОБА_1 бажає усиновити ОСОБА_2 , остання згодна і також бажає бути усиновленою заявником, усвідомлює наслідки цього.

За станом здоров`я ОСОБА_1 і неповнолітня ОСОБА_2 не мають перешкод для усиновлення.

Згідно висновку виконкому Бердянської міської ради від 16. 03. 2021 року усиновлення неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 вітчимом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 Сімейного Кодексу України усиновленою може бути дитина.

Частини 2, 3 ст. 211 СК України передбачають, що усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Згідно ч.ч. 1, 5 ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

Частина 1 ст. 218 цього ж Кодексу передбачає, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Заявником та заінтересованими особами дотримані усі передбачені законом умови для можливості усиновлення ОСОБА_1 неповнолітньої ОСОБА_2 , тому є підстави для задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 211-218 СК України, ст. ст. 12,13, 310-314 ЦПК України, суд

Ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 усиновлювачем неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати Бердянський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно - Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) внести зміни до актового запису про народження № 66 від 06 лютого 2004 року, складеного Бердянським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області на ОСОБА_2 , а саме - в графі «Відомості про батька» змінити з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України», зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 .

Записати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 батьком дитини.

В графі «Відомості про дитину» змінити прізвище з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_2 », по - батькові з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_2 » ім`я, дату та місце народження дитини залишити без змін.

Рішення може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його підписання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 26. 04. 2021 року.

Суддя: Т. А. Троценко

Присяжні: О. М. Асадчий

Н.В. Васильченко

Суддя Бердянського міськрайонного суду

Запорізької області Т. А. Троценко

Джерело: ЄДРСР 96520857
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку