open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

______________________________________________________________

Справа № 299/1509/21

П О С Т А Н О В А

26.04.2021 м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області у складі: головуючий-суддя Кашуба А.В., секретар судового засідання Чернянчук К.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань суду в м.Виноградів заяву судді Бак М.Д. про самовідвід у справі про адміністративне правопорушення, справа №299/1509/21 (номер провадження 3/299/1066/21), що надійшла із Мукачівського прикордонного закону Державної прикордонної служби України,

В С Т А Н О В И В :

На розгляд судді Кашуба А.В. передано заяву судді Виноградівського районного суду Закарпатської області Бак М.Д. про самовідвід у справі про адміністративне правопорушення, справа №299/1509/21 (номер провадження 3/299/1066/21), що надійшла із Мукачівського прикордонного закону Державної прикордонної служби України.

Заява про самовідвід обґрунтована тим, що 22.04.2021 року на підставі протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду справа про адміністративне правопорушення, справа №299/1509/21 (номер провадження 3/299/1066/21), що надійшла із Мукачівського прикордонного закону Державної прикордонної служби України, передана на розгляд судді Бак М.Д., з порушенням порядку, закріпленого у частині третій статті 35 КПК України, а саме розподілено справу, що надійшла за три робочих дні до початку відпустки тривалістю менше чотирнадцяти календарних днів, у зв`язку із чим відповідно до пункту 5 частини першої статті 75 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя не може брати участь у кримінальному провадженні.

Особа, що заявила самовідвід - слідчий суддя Бак М.Д.- в судове засідання не з`явилася. Її неявка не перешкоджає розгляду заяви.

Ознайомившись зі змістом заяви про самовідвід, дослідивши подані докази та матеріали справи, суд вирішив наступне.

Суд встановив, що 22.04.2021 року на підставі протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду справа про адміністративне правопорушення, справа №299/1509/21 (номер провадження 3/299/1066/21), що надійшла із Мукачівського прикордонного закону Державної прикордонної служби України. Дана справа надійшла на розгляд суду повторно, після повернення її до органу, від якого надійшла, за Постановою судді Бак М.Д. від 17.03.2021.

22.04.2021 року на підставі протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду, створеного автоматизованою системою документообігу суду 22.04.2021 року, роздрукованого секретарем Виноградівського районного суду Закарпатської області, дану справу передано слідчому судді Бак М.Д.

Наказом голови Виноградівського районного суду Закарпатської області Рішко Г.І від 21.04.2021 року №123-21 судді Бак М.Д. надано відпустку без збереження заробітної плати тривалістю один день 23.04.2021.

Згідно частини другої статті 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року суддя розглядає справи, одержані згідно з порядком розподілу судових справ, установленим відповідно до закону. На розподіл судових справ між суддями не може впливати бажання судді чи будь-яких інших осіб.

Відповідно до частини четвертої статті 15 Закону визначення судді або колегії суддів для розгляд конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційною системою у порядку, визначеному процесуальним законом. КУпАП не визначено порядок визначення судді для розгляду справи про адмінправопорушення. Згідно положень пп.2.3.3 п.2.3 розділу ІІ Положення про АСДС, не розподіляються до початку відпустки, якщо її тривалість становить менше чотирнадцяти календарних днів, судові справи, що надійшли за три робочих дні до початку відпустки.

Перевіряючи доводи заяви про самовідвід, суд вирішив наступне.

Згідно ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року № 1402-VIII (з наступними змінами) (далі - Закон) суддя розглядає справи, одержані згідно з порядком розподілу судових справ, установленим відповідно до закону. На розподіл судових справ між суддями не може впливати бажання судді чи будь-яких інших осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 15 Закону визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційною (автоматизованою) системою у порядку, визначеному процесуальним законом.

Згідно ч. 10 ст. 15 Закону Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України.

Відповідно до п. 47 розділу XII Прикінцеві та перехідні положення Закону до початку функціонування Єдиної судової інформаційної (автоматизованої) системи визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою документообігу суду.

Кодексом України про адміністративні правопорушення не визначено порядок визначення судді для розгляду конкретної справи про адміністративне правопорушення.

Згідно положень п. 1 розділу І Предмет регулювання Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України 26.11.2010 року № 30 (у редакції рішення Ради суддів України від 02.03.2018 року № 17) правове регулювання відносин, пов`язаних із функціонуванням автоматизованої системи документообігу суду здійснюється даним Положенням, яке розроблено відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до п. 1.5. розділу XX. Прикінцеві положення Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України 26.11.2010 року № 30 (у редакції рішення Ради суддів України від 02.03.2018 року № 17) для судів загальної юрисдикції до їх підключення до модуля автоматизованого розподілу та інших підсистем, є чинними норми цього Положення в редакції від 15.09.2016 року.

Згідно абз. 1 п.п. 2.3.2. п. 2.3. Розподіл судових справ між суддями розділу II. Порядок функціонування автоматизованої системи Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України 26.11.2010 року № 30 в редакції від 15.09.2016 року (далі - Положення) визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою, зокрема, шляхом розподілу судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді.

Категорії судових справ, клопотання, заяви, скарги, які підлягають розподілу шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді, визначені у п.п. 2.3.43.-2.3.46. п. 2.3. Розподіл судових справ між суддями розділу II. Порядок функціонування автоматизованої системи Положення.

Результатом розподілу судової справи шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді є протокол передачі судової справи раніше визначеному складу суду (додаток 6), що створюється в автоматизованій системі уповноваженою особою апарату суду (п.2.3.48. п. 2.3. Розподіл судових справ між суддями розділу II. Порядок функціонування автоматизованої системи Положення).

У абз. 1, 2 п.п. 1.4.9. п. 1.4. Особливості функціонування автоматизованої системи в судах загальної юрисдикції розділу І. Загальні положення Положення закріплено, що збори суддів відповідного суду мають визначені цим Положенням повноваження щодо розгляду питань стосовно порядку функціонування автоматизованої системи.

За результатами розгляду питань, зазначених в абзаці першому цього підпункту, рішенням зборів суддів затверджуються Засади використання автоматизованої системи документообігу суду і вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.

Згідно абз. 2 п.п. 2.3.2. п. 2.3. Розподіл судових справ між суддями розділу II. Порядок функціонування автоматизованої системи Положення збори суддів відповідного суду мають право визначати особливості автоматизованого розподілу судових справ у випадках, прямо передбачених цим Положенням.

У абз. 7 п. 7.1 розділу 7. Розподіл судових справ шляхом передачі раніше визначеному у судовій справі судді Засад використання автоматизованої системи документообігу суду, затверджених рішенням зборів суддів Виноградівського районного суду Закарпатської області від 06.10.2015 року, протокол № 24, із змінами, внесеними рішенням зборів суддів Виноградівського районного суду Закарпатської області (від 14.11.2016 року, протокол № 15, від 27.02.2020 року, протокол №5, від 29.05.2020 року, протокол №11) закріплено, що «у разі надходження доопрацьованого протоколу про адміністративне правопорушення, попередньо направленого судом для належного оформлення, або повернутого до органу, який його надіслав, з інших підстав, направляти на розгляд тому ж складу суду, який попередньо вирішував питання про направлення протоколу на дооформлення або повернення до органу, який його надіслав, з інших підстав, шляхом передачі суддям Протоколом розподілу (не автоматично) - за назвою «Протокол передачі судової справи раніше визначеному складу суду». При відсутності судді більше трьох робочих днів (відпустка,перебування на лікарняному чи у відрядженні), здійснювати автоматизований розподіл новому складу суду на загальних засадах;»

З`ясовано, що розподіл даної справи про адміністративне правопорушення відбувся відповідно до абз. 7 п. 7.1 розділу 7 Засад використання автоматизованої системи документообігу суду (затверджених рішенням зборів суддів Виноградівського районного суду Закарпатської області від 06.10.2015 року, протокол № 24, із змінами, внесеними рішенням зборів суддів Виноградівського районного суду Закарпатської області (від 14.11.2016 року, протокол № 15, від 27.02.2020 року, протокол №5, від 29.05.2020 року, протокол №11)), з використанням автоматизованої системи документообігу суду шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді, та в тому числі із виконанням умови про відсутність судді більше трьох робочих днів, оскільки тривалість відпустки судді Бак М.Д. становить один день.

Проаналізувавши наведені обставини, суд дійшов висновку, що порушення встановленого порядку визначення судді для розгляду справи не відбулося.

Відтак, суд вирішив, що заява судді Бак М.Д. про самовідвід задоволенню не підлягає.

Керуючись ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 75, 80, 81 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні заяви судді Виноградівського районного суду Закарпатської області Бак Мар`яни Дмитрівни про самовідвід у справі про адміністративне правопорушення, справа №299/1509/21 (номер провадження 3/299/1066/21), що надійшла із Мукачівського прикордонного закону Державної прикордонної служби України - відмовити.

Постанова оскарженню не підлягає.

СуддяА. В. Кашуба

Джерело: ЄДРСР 96518422
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку