open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

______________________________________________________________

Справа № 299/2772/20

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.04.2021 м. Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в особі судді Бак М.Д., розглянувши матеріали, які поступили з Виноградівського відділення поліції Берегівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області (далі - Виноградівське ВП Берегівського ВП ГУ НП в Закарпатській області), про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Виноградів Закарпатської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , до адміністративної відповідальності не притягувався,

за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП),

В С Т А Н О В И В:

у протоколі про адміністративне правопорушення серії АПР18 № 742770 від 17.08.2020 року, складеному старшим дільничним офіцером поліції Виноградівського ВП Берегівського ВП ГУ НП в Закарпатській області Манойленком І.А. відносно ОСОБА_1 за частиною першою статті 173-2 КУпАП, вказано, що ОСОБА_1 07.08.2020 року близько 18 години 00 хвилин, перебуваючи вдома за адресою: АДРЕСА_3 , ображав свою співмешканку ОСОБА_2 нецензурними словами та спричинив фізичний біль (а.с. 2).

ОСОБА_1 неодноразово не з`явився на розгляд справи, в тому числі 26.04.2021 року о 08:00 год., рекомендовані поштові відправлення з судовими повістками, надісланими йому на адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання, повернулися (а.с. 38, 39, 42, 43, 48, 49, 52), приводи до суду, неодноразово застосовані постановами суду, не здійснено працівниками поліції, клопотання про відкладення розгляду справи від нього не надійшло.

Потерпіла ОСОБА_2 на розгляд справи не прибула, будучи належно повідомленою про місце і час розгляду, що підтверджує рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення з судовою повісткою (а.с. 50), про причину неприбуття не повідомила.

З врахуванням наведеного та положень статей 268, 277-2 КУпАП справу розглянуто за відсутності осіб, які беруть участь у провадженні в справі про адміністративне правопорушення.

Крім протоколу про адміністративне правопорушення при розгляді справи досліджено наступні документи:

1) пояснення ОСОБА_1 від 17.08.2020 року, відібране старшим дільничним офіцером поліції СП Виноградівського ВП Берегівського ВП ГУ НП в Закарпатській області Манойленком І.А., про те, що 07.08.2020 року близько 18 години 00 хвилин вдома за адресою: АДРЕСА_3 , між ним та його співмешканкою ОСОБА_2 виникла сварка на побутовому грунті, під час якої він ображав її нецензурною лайкою та наніс один удар долонею по обличчю (а.с. 5);

2) пояснення потерпілої ОСОБА_2 від 09.08.2020 року, відібране дільничним офіцером поліції Виноградівського ВП Берегівського ВП ГУ НП в Закарпатській області Данко В.В. (а.с. 4), яке є недопустимим доказом, оскільки не підписане посадовою особою, яка відібрала пояснення;

3) рапорт старшого інспектора-чергового Виноградівського ВП Берегівського ВП ГУ НП в Закарпатській області Погоріляк О.І. від 09.08.2020 року про отримання 09.08.2020 року о 17:31 год. повідомлення із служби 102 про те, що за адресою: АДРЕСА_3 , співмешканець побив заявника ОСОБА_2 (а.с. 3). Даний документ є неналежним доказом, оскільки не містить відомості про обставини, що стосуються події адміністративного правопорушення, про яке складено протокол про адміністративне правопорушення, яка, згідно протоколу, мала місце 07.08.2020 року.

У частині першій статті 173-2 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров`ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті.

За умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень, передбачено кримінальну відповідальність у частині першій статті 126 Кримінального кодексу України (далі - КК України).

З огляду на те, що протокол про адміністративне правопорушення та пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, містять відомості про застосування особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, фізичного насильства до потерпілої, яке завдало їй фізичного болю, то в порушенні, про яке складено протокол про адміністративне правопорушення, наявні ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 126 КК України.

Відповідно до статті 253 КУпАП якщо при розгляді справи орган (посадова особа) прийде до висновку, що в порушенні є ознаки кримінального правопорушення, він передає матеріали прокурору або органу досудового розслідування.

Слідчі органів Національної поліції здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування (частина перша статті 216 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України)).

Із врахуванням наведеного, того, що на підставі положень статті 216 КПК України кримінальне правопорушення, передбачене статтею 126 КК України, відноситься до підслідності органів Національної поліції, матеріали справи слід передати органу досудового розслідування, на території діяльності якого знаходиться місце вчинення правопорушення, - відділенню поліції № 1 Берегівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

У відповідності до положень частини другої статті 284 КУпАП по справі про адміністративне правопорушення орган (посадова особа) виносить постанову про закриття справи при передачі матеріалів прокурору, органу досудового розслідування.

Керуючись статтями 253, 283, 284 КУпАП, суд

П О С Т А Н О В И В:

матеріали справи про адміністративне правопорушення, передбачене частиною першою статті 173-2 КУпАП, відносно ОСОБА_1 передати відділенню поліції № 1 Берегівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

Провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене частиною першою статті 173-2 КУпАП, відносно ОСОБА_1 закрити.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення.

Апеляційна скарга подається до Закарпатського апеляційного суду через Виноградівський районний суд Закарпатської області.

СуддяМ. Д. Бак

Джерело: ЄДРСР 96518414
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку