open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 577/1016/21

Провадження № 1-кп/577/240/21

В ИР ОК

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

23 квітня 2021 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду в м. Конотопі кримінальне провадження, що внесене 13 листопада 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019200080001158 по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Волосківці Менського району Чернігівської області, зареєстрованої АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, освіта середня, пенсіонерки, одруженої, раніше не судимої,

в скоєнні кримінального проступку, передбаченого ст. 190 ч.1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 558 від 29.04.2004 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, якім надають соціальні послуги», п. 11, виплата компенсації провадиться щомісяця до 1 числа місяця, що настає за тим, в якому фізична особа надавала соціальні послуги, і триває до дня припинення їх надання (Абзац перший пункту 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ № 428 (428-2014-п) від 10.09.2014 року). Компенсація виплачується державними підприємствами і об`єднаннями зв`язку або через установи уповноважених банків за письмовою заявою фізичної особи, яка надає соціальні послуги. У разі зміни особою, якій надаються соціальні послуги, постійного місця проживання виплату компенсації провадить відповідний структурний підрозділ з соціального соціального захисту населення районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської ради за новим місцем проживання особи з часу припинення виплат за попереднім місцем проживання. Відповідно до п.15 фізичні особи, які одержують компенсацію, зобов`язані повідомити структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської ради, що призначають ці виплати, про обставини, які можуть вплинути на умови їх призначення та виплати. У разі виявлення таких обставин виплата компенсації припиняється з дня, що настає за днем виникнення таких обставин. У разі одержання у зв`язку з цим зайвих сум компенсації одержувачі повинні відшкодувати структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської ради надміру виплачені суми за весь період, коли фізична особа не мала права на одержання компенсації (Абзац перший пункту 15 із змінами, знесеними згідно з Постановою КМ N 428 ( 428-2014-п ) від 10.09.2014 року).

21 лютого 2007 року ОСОБА_5 звернулася до Управління соціального захисту населення Конотопської міської ради за призначенням допомоги та рішенням від 23.02.2007 року їй призначена компенсація за надання соціальних послуг за особою похилого віку ОСОБА_6 . При зверненні до управління соціального захисту населення Конотопської міської ради ОСОБА_5 в заяві зобов`язалася вчасно повідомляти органи соціального захисту населення про зміну у складі сім`ї, працевлаштування та про інші обставини, що можуть вплинути на виплату допомоги. Також, власноручно в заяві в графі «В разі працевлаштування або зміни у складі сім`ї зобов`язуюсь повідомити в триденний термін» засвідчила особистим підписом. Згідно з лікарським свідоцтвом про смерть № 422 від 20.10.2018 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла за місцем спільного мешкання із ОСОБА_5 19.10.2018 року, а вказане свідоцтво отримала ОСОБА_5 , про що свідчить її підпис в графі «Одержувач». У подальшому, ОСОБА_5 , яка отримала свідоцтво про смерть матері, розуміючої, що вона не має права на отримання виплат з соціальної допомоги так, як мати померла, умисно упродовж 3 днів не повідомила про зміни у складі сім`ї УСЗН Конотопської міської ради, чим ввела в оману працівників Управління СЗН Конотопської міської ради, які безпідставно нарахували та перерахували кошти на картковий рахунок, відкритий в Конотопському ТВБВ № НОМЕР_1 облуправління «Ощадбанк» р/р № НОМЕР_2 в сумі 1872 грн. 55 коп., чим спричинила збитків УСЗН Конотопської міської ради на вказану суму. Заволодівши таким чином грошовими коштами Управління соціального захисту населення Конотопської міської ради у сумі 1872 грн. 55 коп., ОСОБА_5 у подальшому розпорядилася ними на власний розсуд.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 свою вину у вчиненні кримінального проступку визнала повністю, підтвердивши обставини скоєння кримінального проступку, вказані в обвинувальному акті. Щиро розкаюється у вчиненому, просить затвердити угоду, повністю відшкодувала УСЗН Конотопської міської ради шкоду.

Таким чином вина обвинуваченої ОСОБА_5 повністю доведена і її дії суд кваліфікує за ст. 190 ч. 1 КК України заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство). Під час досудового розслідування 26 лютого 2021 року між представником потерпілого ОСОБА_4 та підозрюваною ОСОБА_5 укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним (обвинуваченими), згідно якої ОСОБА_5 беззастережно визнає себе винною в скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України при обставинах, вказаних в обвинувальному акті, сторони погоджуються, що вона має понести покарання в межах санкції ст. 190 ч.1 КК України у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Обвинуваченій ОСОБА_5 та представнику потерпілого ОСОБА_4 роз`яснено наслідки укладення та затвердження угоди про примирення, передбачені ст. 473 КПК України та наслідки умисного невиконання угоди.

Суд вважає, що зміст угоди відповідає вимогам ст. 471 КПК України, вона укладена з додержанням порядку укладення угоди, укладена добровільно без будь-якого примусу, про що свідчать дані в судовому засіданні пояснення обвинуваченої ОСОБА_5 та представника потерпілого ОСОБА_4 . Узгоджена між представником потерпілого по справі ОСОБА_4 та обвинуваченою ОСОБА_5 міра покарання відповідає санкції ст. 190 ч. 1 КК України, обвинувачена щиро розкаялася у вчиненому, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, повністю відшкодувала шкоду потерпілому.

За таких обставин укладена угода відповідає вимогам КПК України і може бути затверджена судом.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 371, 374, 475 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про примирення між потерпілим та підозрюваним від 26 лютого 2021 року, укладену між представником потерпілого ОСОБА_4 та обвинуваченою ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 визнати винною в скоєнні кримінального проступку, передбаченого ст. 190 ч. 1 КК України і призначити покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) грн.

Вирок може бути оскаржений до Сумського апеляційного суду через Конотопський міськрайонний суд Сумської області протягом 30 днів з моменту його проголошення:

- потерпілим виключно з підстав призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; не роз`яснення йому наслідків укладення угоди; невиконання судом вимог, встановлених частинами шостою чи сьомою ст. 474 КПК України;

- обвинуваченим виключно з підстав призначення судом покарання, суворішого ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами п`ятою - сьомою ст. 474 КПК України, в тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди;

- прокурором виключно з підстав затвердження судом угоди у кримінальному провадженні, в якому згідно з частиною третьою ст. 469 КПК України угода не може бути укладена.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96486750
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку