open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/4220/21

Категорія 120

1-кп/295/717/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.04.2021 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира

в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

секретаря судового

засідання ОСОБА_2

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів оргнами фіскальної служби Житомирської областіної прокуратури ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 у зв`язку із закінченням строків давності,

з участю:

прокурора ОСОБА_3

підозрюваного ОСОБА_4

в с т а н о в и в :

Прокурор звернувся з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , у зв`язку із закінченням строків давності. Згідно якого, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою з особою, матеріали стосовно якої виділено в окреме провадження, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення господарської (підприємницької) діяльності, порядок державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності і права власності, не маючи наміру здійснювати діяльність пов`язану з виробництвом, продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт та наданням послуг за місцезнаходженням юридичної особи Фермерське господарство «Пустомитівське» (код ЄДРПОУ 33424916) - м. Житомир, вул. Михайлівська, буд.21, оф. 7, в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме:

- ст. 42 Господарського кодексу України, якою передбачено, що «підприємництво це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку» (ч.1 ст. 42 в редакції Закону № 436-IV від 16.08.2020);

- ст. 81 Цивільного Кодексу України, за якою юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу (абзац 2 ч. 2ст. 81 зі змінами, внесеними згідно із Законом № 3262-VI від 21.04.2011р);

- ст. 87 Цивільного кодексу України якою встановлено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом (Законом № 3262-VI від 21.04.2011р);

- ст. 57 Господарського кодексу України якою встановлено, що установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. Статут суб`єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, а також інші відомості, пов`язані з особливостями організаційної форми суб`єкта господарювання, передбачені законодавством;

- п. 4 ст. 53 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (в редакції, яка діяла на момент створення підприємства), якою визначено, що особи винні у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб-підприємців, несуть відповідальність, встановлену законом;

- порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особо (затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 359/5 від 09.02.2016), зокрема:

- пункту 5 Порядку, згідно якого: «Державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, на підставі документів, поданих у паперовій формі, проводиться в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням юридичної особи чи громадського формування, що не має статусу юридичної особи», вніс завідомо неправдиві відомості до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи за наступних обставин.

Так, в листопаді 2015 ОСОБА_4 , переслідуючи умисел на вчинення злочину у сфері господарської діяльності, перебуваючи в офісному приміщенні ТРЦ «Глобал» на вул. Київська, 77 в м. Житомирі (територія Богунського району міста Житомира) за невстановлених слідством обставин в невстановлений час, усвідомлюючи те, що у нього як засновника та директора підприємства відсутнє приміщення, де можна було б здійснювати підприємницьку діяльність, а також можливість його орендувати чи іншим чином використовувати, не маючи укладених договорів оренди із власником приміщень чи усних домовленостей про їх укладення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, за попередньою змовою з особою, матеріали стосовно якої виділено в окреме провадження, за грошову винагороду у сумі 400 грн., підписав Протокол №4 Зборів членів ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА «ПУСТОМИТІВСЬКЕ» від 19 листопада 2015 року, Статут ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА «ПУСТОМИТІВСЬКЕ» від 19 листопада 2015 року, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, в яких містяться завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження юридичної особи за адресою: м. Житомир, вул. Михайлівська, буд. 21, оф. 7, при цьому не маючи мети та наміру здійснювати господарську діяльність за вказаною адресою.

У подальшому, 24 листопада 2015 року особою, матеріали стосовно якої виділено в окреме провадження, Протокол №4 Зборів членів ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА «ПУСТОМИТІВСЬКЕ» від 19 листопада 2015 року, Статут ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА «ПУСТОМИТІВСЬКЕ» від 19 листопада 2015 року, до яких було внесено завідомо неправдиві відомості, подано для проведення державної реєстрації вказаної юридичної особи до Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Житомирської міської ради.

Як наслідок таких протиправних дій, ОСОБА_4 , після внесення завідомо неправдивих відомостей до Протоколу № 4 Зборів членів Фермерського господарства «ПУСТОМИТІВСЬКЕ» від 19 листопада 2015 року та Статуту Фермерського господарства «ПУСТОМИТІВСЬКЕ» від 19 листопада 2015 року, на підставі яких державним реєстратором проведено державну реєстрацію, набув визначеної законодавством можливості документального оформлення проведених операцій щодо купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт) від імені ФГ «Пустомитівське».

Таким чином, ОСОБА_4 , своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Підозрюваний ОСОБА_4 клопотання підтримав.

Заслухавши учасників судового провадження, дослідивши надані документи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Судом встановлено що, ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності раніше не притягувався, вважається особою, яка вперше вчинила злочин, передбачений

ч. 2 ст. 205-1 КК України, тобто нетяжкий злочин, а з часу вчинення кримінального правопорушення пройшло три роки, При цьому, ОСОБА_4 позитивно характеризується за місцем проживання, на обліку в наркологічному та психіатричному медичних закладах не перебуває.

З огляду на наведене, судом встановлено обставини, за яких ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, у зв`язку з закінченням строків давності, у зв`язку з чим клопотання прокурора підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 49 КК України, ст. 284 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора задоволити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 205-1 ч.2 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, на підставі ст. 49 КК України, а кримінальне провадження за ст. 205-1 ч.2 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира протягом семи днів, з дня її постановлення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96456313
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку