open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/9441/21

Провадження № 1-кс/752/3271/21

У Х В А Л А

16 квітня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 , погодженого прокурором першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління ДБР Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 62019100000001471від18.10.2019року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 367 КК України, -

встановив:

14 квітня 2021 року слідчий першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління ДБР Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62019100000001471від18.10.2019року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 367 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019100000001471 від 18.10.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Відповідно до частини 4 статті 43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Частиною 7 статті 43 Конституції України передбачено, що право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до статті 353 Податкового кодексу України особи начальницького і рядового складу податкової міліції проходять службу у порядку, встановленому законодавством для осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ.

Відповідно до пункту 12 розділу II Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 29 липня 1991 року № 114, особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ одержують грошове і речове забезпечення за нормами, встановленими законодавством.

Відповідно до статті 357 Податкового кодексу України форми та розмір матеріального забезпечення осіб начальницького і рядового складу податкової міліції, включаючи грошове утримання, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

Відповідно до пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» виплата грошового забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу здійснюється в порядку, що затверджується Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством фінансів, Міністерством інфраструктури, Міністерством юстиції, Службою безпеки, Управлінням державної охорони, Службою зовнішньої розвідки, Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації (далі - державні органи).

Наказом Міністерства фінансів України від 17.07.2018 № 616 (зареєстровано в Мінюсті 16.08.2018 № 928/32380) «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення особам рядового та начальницького складу податкової міліції» (далі-Порядок) визначено механізм нарахування та виплати грошового забезпечення особам рядового та начальницького складу податкової міліції (п. 2 Порядку).

Відповідно до пункту 3 Розділу І Порядку грошове забезпечення осіб начальницького складу податкової міліції (крім курсантів навчального закладу ДФС) складається з посадового окладу; окладу за спеціальним званням; щомісячних додаткових видів грошового забезпечення: надбавок за вислугу років, за особливості проходження служби, за спортивне звання, за почесне звання, за виконання функцій державного експерта з питань таємниць, за службу в умовах режимних обмежень; доплати за науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук) або доктора наук; доплати за вчене звання; премій.

Відповідно до пункту 2 Глави 1 Розділу IV Порядку надбавка за вислугу років виплачується на підставі наказу відповідного органу ДФС, виданого на підставі протоколу засідання комісії, уповноваженої визначати стаж для нарахування надбавки за вислугу років у порядку, встановленому Інструкцією про порядок обчислення стажу служби для виплати винагороди за вислугу років особам начальницького складу податкової міліції державної податкової служби України, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 15 травня 2008 року № 313, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 25 червня 2008 року за № 553/15244 (далі-Інструкція).

Відповідно до пп. 3.2 п. 3 наказу ДПА України від 15.05.2008 № 313 при прийомі на службу в органи податкової міліції в обов`язковому порядку здійснюється розрахунок вислуги років відповідно до Інструкції (документ має статус «чинний» відповідно до інформації за посиланням на сайті https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0553-08).

В 2018-2019 роках при прийомі на службу в органи податкової міліції, в порушення вищевказаних нормативно правових актів, Державна фіскальна служба України не здійснила розрахунок вислуги років та з дати прийняття на службу та призначення на посаду не виплачує обов`язкову щомісячну складову частину грошового забезпечення (заробітної плати) - надбавку за вислугу років наступним співробітникам податкової міліції ДФСУ:

1.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу оперативного забезпечення територіальних органів ДФС центральних регіонів України ГУВБ ДФС підполковнику податкової міліції ОСОБА_5 ;

2.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу оперативного забезпечення підрозділів центрального апарату у податковій сфері ГУВБ ДФС лейтенанту податкової міліції ОСОБА_6 ;

3.Заступнику начальника відділу фізичного захисту працівників органів доходів і зборів ГУВБ ДФС лейтенанту податкової міліції ОСОБА_7 ;

4.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу оперативного забезпечення територіальних органів ДФС центральних регіонів України ГУВБ ДФС підполковнику податкової міліції ОСОБА_8 ;

5.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу оперативного забезпечення територіальних органів ДФС центральних регіонів України ГУВБ ДФС підполковнику податкової міліції ОСОБА_9 ;

6.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу оперативного забезпечення територіальних органів ДФС центральних регіонів України ГУВБ ДФС підполковнику податкової міліції ОСОБА_10 ;

7.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу оперативного забезпечення територіальних органів ДФС центральних регіонів України ГУВБ ДФС полковнику податкової міліції ОСОБА_11 ;

8.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу оперативного забезпечення територіальних органів ДФС південих регіонів України ГУВБ ДФС майору податкової міліції ОСОБА_12 ;

9.Заступнику начальника відділу оперативного забезпечення підрозділів центрального апарату у податковій сфері ГУВБ ДФС полковнику податкової міліції ОСОБА_13 ;

10.Старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу документообігу та безпеки функціонування організаційно-контрольного управління ГУВБ ДФС лейтенанту податкової міліції ОСОБА_14 ;

11.Заступнику начальника Головного правління внутрішньої безпеки ДФС полковнику податкової міліції ОСОБА_15 .

В подальшому Державна фіскальна служба України, своїм наказом від 22.07.2019 № 1284-о «Про обчислення вислуги років» встановила зазначеним співробітникам вислугу років з дня прийняття на службу в органи податкової міліції та відповідно до пункту 2 вказаного Наказу зобов`язала Департамент фінансування, бухгалтерського обліку та звітності ДФС встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати.

Проект вказаного Наказу, який підготував Департамент кадрової політики та роботи з персоналом ДФС було погоджено Департаментом фінансування, бухгалтерського обліку та звітності - головним бухгалтером ДФС та Регуляторно- правовим департаментом ДФС.

Однак, на сьогодні Департамент фінансування, бухгалтерського обліку та звітності ДФС не виконує наказ в.о. Голови ДФС від 22.07.2019 № 1284-о, не нараховує та не виплачує надбавку за вислугу років.

Державна аудиторська служба України на запит слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, в ході виконання пункту 8.36 Плану проведення заходів державного фінансового контролю Державної аудиторської служби України на І півріччя 2020 року, провела ревізію фінансово-господарської діяльності Державної фіскальної служби України за період з 01.01.2019 по 01.06.2020.

Ревізією питання встановлення, нарахування та виплати надбавки за вислугу років особам рядового та начальницького складу податкової міліції ДФС регулюється вимогами Постанови КМУ від 30.08.2017 № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу та деяких інших осіб» (далі Постанова № 704), «Порядок виплати грошового забезпечення особам рядового та начальницького складу податкової міліції», затвердженого Наказом Міністерства фінансів України № 616 від 17.07.2018 (далі Порядок № 616), «Інструкції про порядок обчислення стажу служби для виплати винагороди за вислугу років особам начальницького складу податкової міліції державної податкової служби України», затвердженої Наказом ДПА № 313 від 15.05.2008 (далі Інструкція № 313).

Підпунктом 1 пункту 6 Постанови № 704 визначено виплачувати надбавку за вислугу років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу в розмірах згідно з додатком до Постанови.

Пунктом 1 розділу IV Порядку № 616 визначено, що надбавка за вислугу років особам начальницького складу податкової міліції (крім курсантів навчального закладу ДФС) виплачується у розмірах, визначених додатком 16 до Постанови № 704, з дня виникнення права на її отримання.

Пунктом 2 розділу IV Порядку № 616 визначено, що надбавка за вислугу років виплачується на підставі наказу відповідного органу ДФС, виданого на підставі протоколу засідання комісії, уповноваженої визначати стаж для нарахування надбавки за вислугу років у порядку, встановленому Інструкцією № 313.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 15 травня 2008 року № 313, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 25 червня 2008 року за № 553/15244, затверджений склад Центральної комісії з визначення стажу служби для виплати винагороди за вислугу років особам начальницького складу податкової міліції Державної податкової адміністрації України.

За період з 01.01.2019 по 01.06.2020 рік члени Центральної комісії, визначенні Інструкцією № 313, у ДФС України не працювали.

Зміни до Інструкції № 313, в частині складу Центральної комісії з посадових осіб, що працюють в ДФС, щодо визначення стажу особам начальницького складу податкової міліції не вносились.

Внаслідок не приведення у відповідність Інструкції № 313, в частині складу Центральної комісії з визначення стажу до діючого складу посадових осіб, що працюють в ДФС, зазначеним особам рядового та начальницького складу податкової міліції ДФС, є неможливим визначити стаж служби для виплати винагороди за вислугу років.

Отже,при прийоміна службудо податковоїміліції ДФСта призначенніна посадиГоловного управліннявнутрішньої безпекиДФС (далі-ГУВБ)у 2018-2019роках небув здійсненийрозрахунок вислугироків по21працівнику апаратуДФС ( ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_16 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 , ОСОБА_17 , ОСОБА_5 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_12 , ОСОБА_21 , ОСОБА_7 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 та ОСОБА_28 ),чим порушенопункт 3.2наказу Державноїподаткової адміністраціїУкраїни від15травня 2008року №313,зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 25 червня 2008 року за №553/15244 № 313.

Надалі наказом ДФС від 22.07.2019 № 1284-о «Про обчислення вислуги років» (далі Наказ № 1284-о) підписаним в. о. Голови ОСОБА_29 , встановлено вислугу років для 19 працівників ГУВБ ДФС ( ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 , ОСОБА_14 , ОСОБА_5 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_12 , ОСОБА_21 , ОСОБА_7 , ОСОБА_22 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 та ОСОБА_28 )

Наказом ДФС від 21.12.2019 № 2104-о «Про внесення змін до наказу ДФС від 22.07.2019 № 1284-о» (далі наказ № 2104-о) за підписом в. о. Голови ОСОБА_30 внесені зміни до наказу № 1284-о, в частині викладення в новій редакції вислуги років по ОСОБА_8 та ОСОБА_19 .

Наказом ДФС від 18.12.2019 № 2055-о «Про обчислення вислуги років» (далі наказ № 2055-о) підписаним в. о. Голови ОСОБА_31 , встановлено вислугу років для 2 працівників ГУВБ ДФС ( ОСОБА_23 , ОСОБА_24 ).

При цьому, накази № 1284-о, № 2104-о та № 2055-о видані без протоколів засідання комісії, уповноваженої визначати стаж для нарахування надбавки за вислугу років у порядку, встановленому Інструкцією № 313, чим порушено пункт 2 розділу IV Порядку № 616.

До наказів № 1284-о та № 2055-о додано на кожного працівника висновки про зарахування стажу для виплати відсоткової надбавки за вислугу років.

Висновки про зарахування стажу для виплати відсоткової надбавки за вислугу років (далі - висновок) за наказами № 1284-о та № 2055-о підписані посадовими особами апарату ДФС, а саме:

-на ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 підписані в. о. начальника ГУВБ ДФС ОСОБА_32 та старшим оперуповноваженим з ОВС відділу кадрового забезпечення організаційно-контрольного управління ГУВБ ДФС ОСОБА_33 ;

-на ОСОБА_14 , ОСОБА_5 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_12 , ОСОБА_21 , ОСОБА_7 , ОСОБА_22 підписані в. о. начальника ГУВБ ДФС ОСОБА_32 та старшим інспектором з ОД відділу кадрового забезпечення організаційно-контрольного управління ГУВБ ДФС ОСОБА_34 ;

-на ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_26 підписані головним державним інспектором Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ОСОБА_35 та директором Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ДФС ОСОБА_36 ;

-на ОСОБА_23 та ОСОБА_24 підписані старшим оперуповноваженим з ОВС відділу кадрового забезпечення організаційно-контрольного управління ГУ ВБ ДФС ОСОБА_37 та в.о. директора Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ДФС ОСОБА_38 .

Ревізією встановлено, що згаданими працівниками ГУВБ ДФС за період з дати призначення по 31.12.2018 та за період з 01.01.2019 по 01.06.2020 надбавки за вислугу років нараховувались та виплачувались у меншому розмірі або взагалі не нараховувались та не виплачувались, як визначено додатком 16 до Постанови № 704.

Отже, на порушення додатку 16 Постанови № 704 за період з дати призначення у 2018 році до 31.12.2018 та з 01.01.2019 по 01.06.2020 14 працівниками апарату ДФС недораховано надбавку за вислугу років на загальну суму 453685,99 грн.

Через не нарахування надбавки за вислугу років 13 працівникам апарату ДФС, надбавка за особливості проходження служби особам рядового та начальницького складу виплачена у меншому розмірі, оскільки вона обраховується в розмірі до 100 відсотків посадового окладу з урахуванням окладу військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років.

На порушення абзацу четвертого підпункту 1 пункту 5 Постанови № 704 13 працівникам апарату ДФС, недонараховано надбавки за особливості проходження служби на загальну суму 194127,67 грн.

Крім того, у ревізійному періоді через не нарахування зазначених надбавок неправильного визначено грошове забезпечення за час перебування у відпустці та при наданні матеріальної допомоги на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань для осіб рядового та начальницького складу податкової міліції.

На порушення пункту 1 та 2 розділу V та пункту 1 розділу VІІ Порядку № 616 14 працівниками апарату ДФС, які у ревізійному періоді перебували у трудових відносинах з ДФС, недонараховано грошове забезпечення за час перебування у відпустці надані матеріальних допомог на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань на загальну суму 99524,44 грн.

На 11.08.2020 встановлено, що 3 працівники апарату ДФС ( ОСОБА_9 , ОСОБА_28 , ОСОБА_26 ) були звільнені, яким при звільненні виплачено недонараховану надбавку за вислугу років, надбавку за особливості проходження служби та проведено перерахунок відпускних з урахуванням недонарахованих надбавок у повному обсязі на загальну суму 167606,69 грн.

Серед іншого,за позовом ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_39 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_19 , ОСОБА_7 доДержавної фіскальноїслужби України про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії Окружним адміністративним судом міста Києва у справі № 640/17893/19 прийнято рішення від 29.01.2020 року, яким:

1. Визнано протиправною бездіяльність Державної фіскальної служби України, яка полягає у не здійсненні ОСОБА_40 розрахунку вислуги років при прийомі на службу в органи податкової міліції на підставі наказу Державної фіскальної служби України № 1693-о від 19 вересня 2018 року, не нарахуванні та не виплаті надбавки за вислугу років відповідно до вимогНаказу Міністерства фінансів України від 17 липня 2018 року № 616під час проходження служби в ДФС.

2. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) визначити ОСОБА_40 стаж за вислугу років, встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати, починаючи з 21 вересня 2018 року.

3. Визнано протиправною бездіяльність Державної фіскальної служби України, яка полягає у не нарахуванні та не виплаті надбавки за вислугу років відповідно до вимогНаказу Міністерства фінансів України від 17 липня 2018 року №616під час проходження служби в ДФС ОСОБА_9 .

4. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати ОСОБА_9 починаючи з 18 вересня 2018 року.

5. Визнано протиправною бездіяльність Державної фіскальної служби України, яка полягає у не нарахуванні та не виплаті надбавки за вислугу років відповідно до вимогНаказу Міністерства фінансів України від 17 липня 2018 року №616під час проходження служби в ДФС ОСОБА_10 .

6. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати ОСОБА_10 , починаючи з 18 вересня 2018 року.

7. Визнано протиправною бездіяльність Державної фіскальної служби України, яка полягає у не нарахуванні та не виплаті надбавки за вислугу років відповідно до вимогНаказу Міністерства фінансів України від 17 липня 2018 року №616під час проходження служби в ДФС ОСОБА_11 .

8. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати ОСОБА_11 , починаючи з 02 жовтня 2018 року.

9. Визнано протиправною бездіяльність Державної фіскальної служби України, яка полягає у не нарахуванні та не виплаті надбавки за вислугу років відповідно до вимогНаказу Міністерства фінансів України від 17 липня 2018 року №616під час проходження служби в ДФС ОСОБА_8 .

10. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати ОСОБА_8 , починаючи з 18 вересня 2018 року.

11. Визнано протиправною бездіяльність Державної фіскальної служби України, яка полягає у не нарахуванні та не виплаті надбавки за вислугу років відповідно до вимогНаказу Міністерства фінансів України від 17 липня 2018 року №616під час проходження служби в ДФС ОСОБА_19 .

12. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати ОСОБА_19 , починаючи з 19 вересня 2018 року.

13. Визнано протиправною бездіяльність Державної фіскальної служби України, яка полягає у не нарахуванні та не виплаті надбавки за вислугу років відповідно до вимогНаказу Міністерства фінансів України від 17 липня 2018 року №616під час проходження служби в ДФС ОСОБА_7 .

14. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) встановити розмір надбавки за вислугу років, провести відповідні нарахування та виплати ОСОБА_7 , починаючи з 24 вересня 2018 року.

15. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) нарахувати та виплатити ОСОБА_40 надбавку за особливості проходження служби, починаючи з дня її встановлення, з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати.

16. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) нарахувати та виплатити ОСОБА_9 надбавку за особливості проходження служби, починаючи з дня її встановлення, з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати.

17. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) нарахувати та виплатити ОСОБА_10 надбавку за особливості проходження служби, починаючи з дня її встановлення, з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати.

18. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) нарахувати та виплатити ОСОБА_11 надбавку за особливості проходження служби, починаючи з дня її встановлення, з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати.

19. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197)нарахувати та виплатити ОСОБА_8 надбавку за особливості проходження служби, починаючи з дня її встановлення, з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати.

20. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) нарахувати та виплатити ОСОБА_19 надбавку за особливості проходження служби, починаючи з дня її встановлення, з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати.

21. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) нарахувати та виплатити ОСОБА_7 надбавку за особливості проходження служби, починаючи з дня її встановлення, з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати.

22. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) провести нарахування та виплату матеріальної грошової допомоги на оздоровлення з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати ОСОБА_9 .

23. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) провести нарахування та виплату матеріальної грошової допомоги на оздоровлення з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати ОСОБА_10 .

24. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) провести нарахування та виплату матеріальної грошової допомоги на оздоровлення з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати ОСОБА_11 .

25. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) провести нарахування та виплату матеріальної грошової допомоги на оздоровлення з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати ОСОБА_8 .

26. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) провести нарахування та виплату матеріальної грошової допомоги на оздоровлення з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати ОСОБА_19 .

27. Зобов`язано Державну фіскальну службу України (04053, місто Київ, Львівська площа, будинок 8, код ЄДРПОУ 39292197) провести нарахування та виплату матеріальної грошової допомоги на оздоровлення з урахуванням надбавки за вислугу років, враховуючи проведені виплати ОСОБА_7 .

Однак, на сьогоднішній момент уповноважені особи Державної фіскальної служби України продовжують вчиняти протиправні дії, спрямовані на невиконання Наказу ДФС № 1284-о від 22 липня 2019, Наказу Міністерства фінансів України № 616 від 17.07.2018 та рішення Окружного адміністративного суду міста Києва у справі № 620/17893/19, а саме не здійснюють нарахування та виплату надбавки за вислугу років та іншого виду матеріальної допомоги відповідним працівникам Головного управління внутрішньої безпеки ДФС України, чим грубо порушують їх трудові права та завдають істотну шкоду їх охоронюваним законодавствам інтересам.

На даний час у кримінальному провадженні виконано ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на отримання та перевірку доказів у ньому.

Строк досудового розслідування закінчується 18.04.2021 року.

Однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки необхідно провести комплекс слідчих (розшукових) дій.

- направити отримані додатки до акту Державної аудиторської служби України № 08-21/10 від 18.08.2020 на дослідження експертам КНДІСЕ;

- провести детальний аналіз та аналітику витребуваної в порядку тимчасового доступу до речей та документів інформації;

- у зв`язку із невиконанням Наказу ДФС України № 1284-о від 22.07.2020, встановити і допитати службових осіб, які можуть бути причетні до дій щодо невиконання відповідного документу та вирішити питання щодо повідомлення останнім про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

- відібрати зразки підписів і почерків осіб, причетних до скоєння злочину; відшукати місця зберігання з подальшим вилученням їх вільних зразків; призначити судові почеркознавчі та технічні експертизи документів;

- провести комплекс інших слідчих (розшукових) дій, спрямованих на забезпечення повноти та всебічності досудового розслідування.

Указані слідчі та процесуальні дії не могли бути виконані слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві раніше з об`єктивних причин у зв`язку із великою навантаженістю на слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, а також із тривалим проміжком часу, який необхідний був уповноваженим особам Державної аудиторської служби України для проведення ревізії фінансово-господарської діяльності ДФС України.

Крім того, ураховуючи особливу складність кримінального провадження, зазначені слідчі дії не могли бути виконані раніше з об`єктивних причин, а саме: через їх велику кількість, необхідність забезпечення в ході досудового розслідування послідовності проведення слідчих (розшукових) і процесуальних дій та витребування великого обсягу документів, необхідних для проведення експертизи, наявність обставин, що унеможливили вчасне вилучення документів, необхідних для призначення судових експертиз, встановлення та допит осіб, відібрання експериментальних зразків рукописного тексту (почерку), підписів фігурантів кримінального провадження, відшукання та вилучення їх вільних зразків і подальше призначення і проведення судових почеркознавчих експертиз і судових технічних експертиз документів.

У судове засідання прокурор та слідчий не з`явились, подали клопотання про розгляд справи у їх відсутність, підтримали клопотання та просили суд продовжити строк досудового розслідування до дванадцяти місяців з підстав, наведених у клопотанні.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши долучені до клопотання матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що першим слідчимвідділом (здислокацією ум.Києві)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019100000001471, відомості про яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 18.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 367 КК України.

Як зазначено у клопотанні, під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні виконано ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на отримання та перевірку доказів у ньому.

Відповідно до ч. 3ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений упункті 4частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановленихпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Згідно з вимогамип.п. 2,3ч. 4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З досліджених матеріалів кримінального провадження вбачається, що на момент розгляду клопотання групою слідчих з об`єктивних причин не завершено ряд процесуальних дій, спрямованих на отримання доказів, достатніх для складання обвинувального акту внаслідок особливої складності провадження.

Слідчий суддя, вважає, що слідчим у клопотанні доведено наявність об`єктивних чинників про неможливість закінчення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні в строк, визначенийст. 219 КПК Україниз незалежних від слідчого причин, а вказані докази є необхідними під час судового розгляду, тому слід продовжити строк досудового розслідування до шести місяців, у зв`язку з чим клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.219, 294 - 295-1,309,376 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання слідчого першого слідчого відділу (з дислокацією у м. Києві) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , погодженого прокурором першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління ДБР Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 62019100000001471від18.10.2019року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 367 КК України.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019100000001471 від 18.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України - на 6 (шість) місяців, тобто до 18.10.2021 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту оголошення.

Заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 96354376
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку