open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/2597/21

Категорія 67

2/295/1403/21

У х в а л а

01 квітня 2021 року м. Житомир

Суддя Богунського районного суду м. Житомира Перекупка І.Г.,вирішуючи питанняпро відкриттяпровадження уцивільній справіза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи - Житомирський міжрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), ОСОБА_3 про виключення відомостей та внесення змін до актового запису про народження дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувсядо судупозовом,в якомупросить виключити з актового запису № 1887 від 11.08.2020 зареєстрованого Житомирським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально - Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , запис про ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України - як про батька дитини; визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина Грузії батьком дитини ОСОБА_4 ; зобов`язати Житомирський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально - Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) внести зміни до актового запису № 1887 від 11.08.2020 складений Житомирським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально - Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), а саме: змінити прізвище дитини з " ОСОБА_5 " на " ОСОБА_6 ", вказати батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина Грузії.

У відповідності дост.185ЦПК України до відкриття провадження у справі суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, викладеним устатті 177 цього Кодексу, чи підсудна справа даному суду, чи немає інших підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі.

При вирішенні питання про відкриття провадження суддя виходить із наступного.

Подана позовна заява не відповідає вимогам ст.175,177 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху.

Відповідно дост. 175 ЦПК Україниу позовній заяві позивач викладає зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

З урахуванням ч. 2ст. 128 СК України, яка встановлює порядок визнання батьківства за рішенням суду, доказами по даній категорії справ можуть бути будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно доЦПК України.

Так, в позовній заяві позивач просить визнати його батьком дитини, але при цьому не зазначає жодних доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Частиною 1статті 129 СК Українипередбачено, що особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

Відповідно до ч. 2ст. 129 СК Українидо вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

Однак, в позовній заяві не конкретизований зміст позовних вимог з огляду і на положенняст. 129 СК України.

Крім того, позивачем не вірно зазначено процесуальний статус ОСОБА_3 . Останній не може перебувати по даній справі в якості третьої особи , оскільки в позовній заяві міститься вимога про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина Грузії батьком дитини ОСОБА_4 .

Статтею 138 СК Українизакріплено право матері дитини на оспорювання батьківства свого чоловіка. Жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини. Вимога матері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство.

Під змістом позовних вимог цивільне процесуальне законодавство розуміє вказівку позивача на спосіб судового захисту.

Пред`являючи позов, позивач повинен, насамперед, зазначити у позовній заяві предмет позову (що конкретно вимагає позивач), далі він сам повинен визначитися, виходячи із принципу змагальності, зі способом судового захисту змістом позовних вимог, що є одним із основних елементів позову, який має своє нормативне закріплення у п. 4 ч. 3ст. 175 ЦПК України, а далі у заяві, відповідно до п. 5 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипозивач повинен зазначити підстави позову (обставини, з яких випливає право вимоги позивача та якими він обґрунтовує свої вимоги).

Звертаючись до суду з позовом, позивач повинен визначитися як з матеріальним, так і з процесуальним законом, який повинен застосовуватися до даних правовідносин, оскільки від правильної правової кваліфікації правовідносин залежить формування позивачем предмета доказування та подальше вирішення позовних вимог.

З урахуванням викладеного, суддя дійшов висновку, що позивачем не виконано вимогист. 175 ЦПК України, що відповідно до ч. 1ст. 185 цього Кодексує підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.175,177,185,261,353 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи - Житомирський міжрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), ОСОБА_3 про виключення відомостей та внесення змін до актового запису про народження дитини,залишити без руху, надавши позивачу строк тривалістю п`ять днів з дня отримання ухвали для усунення недоліків.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заяву буде визнано неподаною та повернуто позивачу зі всіма доданими документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.Г.Перекупка

Джерело: ЄДРСР 96239238
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку