open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 592/4185/21

Провадження № 2-о/592/82/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2021 року м.Суми

Суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Онайко Р.А., отримавши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Сумській області про оголошення фізичної особи безвісти відсутньою,

встановив:

До суду надійшла цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Сумській області про оголошення фізичної особи безвісти відсутньою.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.293 ЦПК України в порядку окремого провадження суд розглядає справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ч.ч.3, 4 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановлено, що вказана заява не відповідає вимогам ст.ст.175-177 ЦПК України, оскільки, звертаючись до суду із вказаною заявою, заявник просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця с. Карильське Короповського району Чернігівської області безвісно відсутнім.

Відповідно до ч.1 ст.43 ЦК України фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Тобто, безвісна відсутність - це посвідчення в судовому порядку тривалої відсутності фізичної особи в місці її постійного проживання за умов, що не вдалося встановити місця її знаходження (перебування). При визнанні особи безвісно відсутньою застосовується презумпція, що особа є живою, однак встановити її місцезнаходження у цей час неможливо, причому вказана презумпція має спростовний характер.

Відповідно до ст.306 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Крім цього, відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги (якщо додаються письмові докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Однак, до поданої заяви не додано інформації, яка є необхідною для розгляду справи і яка б підтверджувала неможливість отримання відомостей про місцезнаходження ОСОБА_2 , заявник не ставить перед судом питання про їх витребування, що не узгоджується з положеннями ст.ст.175, 177 ЦПК України.

До матеріалів заяви не додано належних та допустимих доказів того, що ОСОБА_2 має останнє місце реєстрації у АДРЕСА_1 . До матеріалів додано, що він є власником частини домоволодіння за вказаною адресою, однак не його місце реєстрації.

Також до матеріалів справи не надано інформації, що взагалі родичі зверталися до правоохоронних органів з заявами про зникнення ОСОБА_2 та вживання заявником заходів до розшуку особи, зокрема щодо перевірки викладених у заяві та додатках до неї щодо можливості його проживання за місцем народження чи місцем притягнення до кримінальної відповідальності.

Предметом доказування в даній справі є: безвісна відсутність громадянина або оголошення його померлим; вживання заявником заходів до розшуку особи; неможливість встановлення місця знаходження даної особи; наявність обставин, що загрожували смертю фізичної особи, яка пропала безвісті; наявність обставин, що дають підставу припустити її загибель від певного нещасного випадку; існування обставин, що дають підставу вважати, що особа може умисно ховатися: знаходитися в розшуку, не бажає виплачувати аліменти або виконувати інші рішення суду тощо; відсутність спору про право.

Визнання особи померлою є крайньою мірою та потребує встановлення всіх об`єктивних обставин, що стали передумовою для такого звернення, з метою уникнення в подальшому негативних наслідків щодо переходу майнових прав особи, оголошеної померлою, у разі її появи. Обов`язок щодо доказування обставин, що підтверджують відсутність відомостей про місце перебування особи, яку заявник просить оголосити померлою, у місці її постійного проживання протягом трьох років, покладається чинним законодавством України саме на заявника.

Саме така правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 19.03.2018 року у справі № 638/18251/16-ц.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вказані обставини, суддя приходить до висновку, що заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Сумській області про оголошення фізичної особи безвісти відсутньою, залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків заяви, а саме: викласти обставини, якими обґрунтовує свої вимоги та зазначити докази, що підтверджують вказані обставини, а саме: про вживання заявником заходів до розшуку особи, шляхом звернення до правоохоронних органів та в результаті яких встановити місце її перебування неможливо (відповіді на запити, листи, довідки з правоохоронних органів тощо), надати письмові докази, належним чином засвідчені у відповідності до вимог ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175,177,185 ЦПК України, суддя

постановив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Сумській області про оголошення фізичної особи безвісти відсутньою- залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків заяви -десять днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

У відповідності до ч.3 ст.185 ЦПК України, якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усуне недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і повернеться заявникові.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Р.А. Онайко

Джерело: ЄДРСР 96238244
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку