open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

13.04.21

Справа №652/149/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13квітня 2021року Високопільський районний суд Херсонської області в складі: головуючого судді - Дригваль В.М.,

за участю секретаря Гапич В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Високопілля, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, -

В С Т А Н О В И В:

До Високопільського районного суду Херсонської області звернулася ОСОБА_1 із позовною заявою до ОСОБА_2 , про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, зазначивши у позовній заяві про те, що між нею та відповідачем укладено шлюб 07.10.2000 року. Від шлюбу мають неповнолітнього сина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає з нею та перебуває на її утриманні. Відповідач матеріальної допомоги не надає, тому вона змушена звернутися до суду. Просить суд, (уточнивши позовні вимоги відповідною заявою на а.с.16), стягнути з відповідача на її користь аліменти на утримання неповнолітньої дитини, щомісячно, в розмірі 1/4 частки з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення повноліття, починаючи від дня пред`явлення позову, та допустити негайне виконання рішення суду щодо стягнення платежу в межах суми за один місяць.

Позивач ОСОБА_1 надала до суду заяву в якій просить суд задовольнити позовні вимоги та розглянути справу у її відсутності. Не заперечує проти постановлення заочного рішення у разі неявки відповідача (а.с.22)

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, двічі, 02.04.2020 року та 13.04.2020 року, будучи своєчасно та належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, відповідно до вимог ч.11 ст.128 ЦПК України, про що свідчить публікація на офіційному веб-сайті судової влади України, а саме Високопільського районного суду Херсонської області, та яке розміщене за десять днів до відповідного судового засідання, (а.с.19, 25), заяв та клопотань про відкладення розгляду справи не надано, як не надано і відзиву на позовні вимоги, а тому суд вважає причину неявки в судове засідання відповідача не поважною та за можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, відповідно до ст.ст.280-282 ЦПК України, а позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно дост.211 ЦПК України, ч.3. Учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до вимог ст.247 ЦПК України, ч.2… У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши та дослідивши в судовому засіданні матеріали справи, судом з`ясовано наступне:

- Із копії паспорту громадянина України (а.с.2) вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , народилася в с.Іванівка Високопільського району Херсонскої області, зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 .

- Із копії свідоцтва про шлюб (а.с.3) вбачається, що ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , зареєстрували шлюб 07.10.2000 року у Орлівській сільській раді Високопільського району Херсонської області про що у книзі реєстрації шлюбів зроблено актовий запис №04, після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_5 ».

- Із копії рішення Високопільського районного суду Херсонської області від 13.10.2015 року (а.с.4) з`ясовано, що шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , розірвано в судовому порядку на підставі рішення у цивільній справі №652/468/15-ц від 13.10.2015 року.

- Із копії паспорту громадянина України (а.с.5) з`ясовано, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народився в с.Орлове Високопільського району Херсонської області та має ідентифікаційний номер платника податків ІПН- НОМЕР_1 .

- Із копії свідоцтва про народження (а.с.6) з`ясовано, що сторони мають неповнолітню дитину, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Батьками зазначено: батько ОСОБА_2 , мати ОСОБА_1 .

- Із довідок Кочубеївської сільської ради ОТГ Херсонської області від 23.02.2021 року (а.с.7-8) з`ясовано, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 та за вказаною адресою зареєстрований у тому числі і син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває на її утриманні.

Згідно ст.180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.3 ст.181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно ч.2 ст.182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ст.183 СК України, передбачено, що частка заробітку, яка буде стягуватись як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ч.1 ст.191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач зобов`язаний утримувати свого неповнолітнього сина, який потребує матеріальної допомоги. Як вважає суд, відповідно до ч.1 ст.182 СК України, враховуючи матеріальний стан відповідача, фізично здоровий, а тому має можливість сплачувати аліменти на утримання дитини, яка проживає окремо від відповідача.

За таких обставин, суд вважає встановити розмір аліментів, які підлягають стягненню з відповідача на утримання неповнолітнього сина, на користь позивача, у розмірі 1/4 частки всіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, до повноліття дитини, починаючи з дня подачі позову до суду. Тобто таким чином, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог позивача у повному обсязі.

Відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення суду у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

Крім того, відповідно до ст.141 ЦПК України, позивач у справі за позовом звільнена від сплати судового збору, а тому судовий збір слід стягнути з відповідача на рахунок держави.

На підставі викладеного, ст.ст.180, 181, 182, 183 Сімейного Кодексу України, керуючись ст.ст.5, 10, 19, 133, 141, 235, 259, 261,263-265, 280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , простягнення аліментівна утриманнянеповнолітньої дитини задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (ІПН НОМЕР_2 ), уродженця м.Іолотань Марійської області Туркменистану, мешканця АДРЕСА_2 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з 24 лютого 2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (ІПН НОМЕР_2 ),уродженця м.ІолотаньМарійської областіТуркменистану,мешканця АДРЕСА_2 , судовий збір в розмірі 908 (Дев`ятсот вісім) грн. 00 коп. - на користь держави.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Херсонського апеляційного суду, протягом тридцяти днів, починаючи з дня проголошення, чи отримання копії рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя В.М. Дригваль

Джерело: ЄДРСР 96235379
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку