open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 648/939/21

Провадження № 2/648/539/21

У Х В А Л А

13 квітня 2021 року смт.Білозерка

Суддя Білозерського районного суду Херсонської області Бугрименко В.В.,

дослідивши позовну заяву ОСОБА_1 до Білозерського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про встановлення неправильності запису в акті цивільного стану

встановив:

Представник позивача звернувся до суду з вказаним позовом посилаючись на те, що 8 жовтня 1983 року виконавчим комітетом Баратівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області здійснено актовий запис №36 про народження ОСОБА_1 . Відповідно до вказаного запису, позивач народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Новософіївка Снігурівського району Миколаївської області. Разом з цим, при здійсненні вказаного запису допущено помилку в даті та місці народження позивача, оскільки позивач народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Кізомис Білозерського району Херсонської області. Звернувшись до Білозерського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) із заявою про внесення змін у зазначений запис про народження, представник відповідача відмовив у внесенні таких змін. Оскільки іншого способу захисту прав позивача не має, просила встановити неправильність запису в актовому записі, щодо зазначення дати та місця народження позивача та зобов`язати Білозерський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) внести відповідні зміни до зазначеного актового запису.

Вивчивши вказану позовну заяву та додані до неї документи, приходжу до висновку, що її необхідно залишити без руху.

Згідно до ч.4 ст.177 ЦПК до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаєЗакон України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір»(далі - Закон №3674-VI).

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач, звертаючись до суду з вказаним позовом, судовий збір не сплатив.

Разом з позовною заявою, представником позивача подано клопотання про звільнення позивача від сплати судового збору на підставі п.7 ст.5 Закону. Клопотання обґрунтоване тим, що позивач є малозабезпеченою особою.

Вказане клопотання задоволенню не підлягає.

Частиною другою статті 8 Закону передбачено, що суд може, зокрема, звільнити від сплати судового збору за умовякщо: 1)розмір судовогозбору перевищує5відсотків розмірурічного доходупозивача -фізичної особиза попереднійкалендарний рік;або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б)батьки,які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю,якщо іншийз батьківухиляється відсплати аліментів; в)одинокі матері(батьки),які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю; г)члени малозабезпеченоїчи багатодітноїсім`ї; ґ)особа,яка дієв інтересахмалолітніх чинеповнолітніх осібта осіб,які визнанісудом недієздатнимичи дієздатністьяких обмежена;або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Вказаних обставини судом не встановлено, доказів на підтвердження доводів щодо майнового стану позивача до позовної заяви не долучено.

Пунктом сьомим частини першої статті 5 Закону визначено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються громадяни, які у випадках, передбачених законодавством, звернулися із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб.

В даній справі представник позивача здійснює представництво інтересів позивача, як адвокат, уповноважений на це Херсонським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а не як фізична особа, у зв`язку з чим, представник не є суб`єктом сплати судового збору в даній справі. За таких обставин, посилання адвоката Гагуліної О.М. на наявність підстав для звільнення позивача від сплати судового збору відповідно до п.7 ч.1 ст.5 Закону є безпідставним.

Отже, позивач має сплатити судовий збір на загальних підставах.

Згідно ч.2 ст.4 Закону за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір в розмірі 0,4розміру прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб.

Таким чином, розмір судового збору, який підлягає сплаті становить 908 грн. (Реквізити сплати судового збору: Отримувач коштів ГУК у Херсон обл/Білоз СТГ/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37959517, банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача 899998, рахунок отримувача UA818999980313171206000021371, Код класифікації доходів бюджету - 22030101"Судовий збір ")

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175,177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 95, 175, 177, 183, 185, 260 ЦПК, суддя,

ПОСТАНОВИВ

Позовну заяву ОСОБА_1 до Білозерського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про встановлення неправильності запису в акті цивільного стану, залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків - десять днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вимоги цієї ухвали у встановлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В.В. Бугрименко

Джерело: ЄДРСР 96235294
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку