open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 725/2044/21

Номер провадження 3/725/1315/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.04.2021 року Суддя Першотравневого районного суду м.Чернівці Піхало Н. В., розглянувши адміністративну справу, яка надійшла від Буковинської митниці Держмитслужби, про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.6ст.481 Митного Кодексу Українигромадянина Республіки Молдова ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не працюючого, місце проживання: АДРЕСА_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

22.02.2021 року о 20 годині 51 хвилину на територію міжнародного автомобільного пункту пропуску «Мамалига-Крива» митного поста «Кельменці» Буковинської митниці Держмитслужби заїхав автомобіль марки «MERCEDES», реєстраційний номер « НОМЕР_1 », який слідував з Молдови в Україну, під керуванням громадянина Молдови ОСОБА_2 . В даному транспортному засобі, в якості пасажира слідував громадянин Республіки Молдова ОСОБА_1 .

За результатами здійснення митних процедур системою АСАУР ПІК «Інспектор» було згенеровано обов`язкові митні формальності, внаслідок чого встановлено, що 29.04.2018 року, громадянин Республіки Молдова ОСОБА_1 , ввіз на митну територію України, через автомобільний пункт пропуску «Мамалига-Крива» митного поста «Кельменці» Чернівецької митниці ДФС, транспортний засіб особистого користування, автомобіль марки «VOLVO V40» реєстраційний номерний знак Польщі « НОМЕР_2 » VIN код НОМЕР_3 , у термін до одного року, тобто до 29.04.2019 року.

Під час опитування, 22.02.2021 року громадянин Республіки Молдова ОСОБА_1 , відмовився від дачі пояснень. На момент перетину митного кордону жодних підтверджуючих документів про наявність фактів аварії, дій обставин непереборної сили, або протиправних дій третіх осіб, що виключають адміністративну відповідальність за ч.6 ст.481 МКУ громадянином Республіки Молдова ОСОБА_1 митним органам не надано.

Відповідно до ст.380 Митного кодексу України, тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов`язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом. Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від подання документів, що видаються державними органами, уповноваженими здійснювати види контролю, зазначені у статті 320 МК України.

Таким чином,враховуючи положеннята норми,що передбаченіч.1ст.31,ч.1ст.33,ст.ст. 318, 495 МК України, громадянином Республіки Молдова ОСОБА_1 перевищено строк тимчасового ввезення на митну територію України транспортного засобу особистого користування, автомобіля марки «VOLVO V40» реєстраційний номерний знак Польщі « НОМЕР_2 » VIN код НОМЕР_3 , більше ніж тридцять діб.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч.6ст.481 МК України.

Громадянин Молдови ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ст.526 МК України, вважаю можливим провести розгляд справи у відсутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності та не з`явилася в судове засідання, хоча належним чином повідомлялась про час і місце розгляду справи, що підтверджується її підписом у протоколі.

Дослідивши письмові матеріали справи про порушення митних правил, приходжу до наступних висновків.

Завданнями провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог закону, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень митних правил, та запобігання таким правопорушенням.

Частиною 6 ст.481 МК Українипередбачена відповідальність за перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування.

За вчинення правопорушення передбаченого ч. 6 ст.481 МК Українипередбачено адміністративне стягнення у вигляді накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

Відповідно до ч. 1ст. 458 МК України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Судом встановлено, що гр. ОСОБА_1 29.04.2018 року ввіз на територію України в режимі тимчасового ввезення до 1 року автомобіль марки «VOLVO V40» реєстраційний номерний знак Польщі « НОМЕР_2 » VIN код НОМЕР_3 і після сплину річного терміну в термін більше ніж тридцять днів не вивіз цей автомобіль за митну територію України.

Крім того, гр. ОСОБА_1 не надано суду жодних доказів на підтвердження наявності фактів аварії, дій обставин непереборної сили, або протиправних дій третіх осіб щодо порушення строку тимчасового ввезення автомобіля.

З огляду на наведене, вважаю, що в діях громадянина Молдови ОСОБА_1 наявні ознаки правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 481 МК України, оскільки останній перевищив строк тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, що підтверджується даними, наявними в матеріалах адміністративної справи, які знаходяться у об`єктивному взаємозв`язку між собою та нічим не спростовані.

Таким чином, аналізуючи наведені докази по даній справі приходжу до висновку, що вина громадянина Молдови ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 6 ст.481МК України доведена повністю.

При накладенні на ОСОБА_1 адміністративного стягнення враховується характер вчиненого правопорушення, особа правопорушника.

Враховуючи всі обставини справи, на ОСОБА_1 слід накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу, оскільки саме такий вид адміністративного стягнення буде достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових правопорушень.

Керуючись ст.ст.458, 459, 461, 481, 486, 527, 528 МК України, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 6 ст.481Митного кодексуУкраїни та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170 000 (сто сімдесят тисяч) гривень у дохід держави.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 454 грн. 00 коп.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана протягом десяти діб з дня винесення постанови до Чернівецького апеляційного суду через Першотравневий районний суд м. Чернівці.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці Н.В. Піхало

Джерело: ЄДРСР 96234766
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку