open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 725/2047/21

Номер провадження 3/725/1317/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.04.2021 року м. Чернівці

Суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці Нестеренко Є.В., розглянувши адміністративну справу, яка надійшла від Буковинської митниці Держмитслужби, про притягнення до адміністративної відповідальності громадянку Молдови ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку Молдови, Яловенський район, яка не працює,що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 30.11.2015 року, уповноваженим органом IS «CRІS» REGISTRU»,, за ч. 6 cт. 481 Митного Кодексу України, -

ВСТАНОВИВ :

23.02.2021 року о 03 годині 15 хвилин на територію міжнародного автомобільного пункту пропуску „Мамалига-Крива", митного поста „Кельменці" Буковинської митниці Держмитслужби заїхав автомобіль марки «MERCEDES SPRINTER», реєстраційний номер « НОМЕР_2 », який слідував з Молдови в Уrраїну, під керуванням громадянина Республіки Молдова ОСОБА_3 ( ОСОБА_4 ). В даному автомобілі, в якості пасажира слідувала громадянка Республіки Молдова ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ).

За результатами здійснення митних процедур системою АСАУР ПІК «Інспектор» було згенеровано обов`язкові митні формальності, внаслідок чого встановлено, що 31.05.2016 року, громадянка Республіки Молдова ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) ввезла на митну територію України, через автомобільний пункт пропуску «Ягодин-Дорогуск» митного поста «Ягодин» Волинської митниці ДФС, транспортний засіб особистого користування, автомобіль марки «VW PASSAT» реєстраційний номерний знак Литви « НОМЕР_3 » з VIN код НОМЕР_4 , у термін до одного року, тобто до 31.05.2017 року.

Відповідно до ст. 380 Митного кодексу України, тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов`язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від подання документів, що видаються державними органами, уповноваженими здійснювати види контролю, зазначені у статті 319 МК України.

Під час опитування, 23.02.2021 року, громадянка ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) відмовилась від дачі пояснень, жодних підтверджуючих документів про наявність фактів аварії, дій обставин непереборної сили, або протиправних дій третіх осіб, що виключають адміністративну відповідальність за ст. 481 МКУ митним органам не надано.

Отже станом на 23.02.2021 року громадянка Молдови ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) не вивезла за митний кордон України автомобіль марки «VW PASSAT» реєстраційний номерний знак Литви « НОМЕР_3 » з VIN код НОМЕР_4 , ввезений в режимі «Тимчасове ввезення до 1 року» з метою особистого користування .

Таким чином, враховуючи вимоги Митного кодексу України та ЗУ №№2612-УШ від 08.11.2018 року, 2725-УШ від 16.05.2019 року, щодо змін до Митного кодексу України громадянка Молдови ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) перевищила встановлений відповідно до ст. 380 Митного кодексу України строк перебування автомобіля марки «VW PASSAT» реєстраційний номерний знак Литви « НОМЕР_3 » з VIN код НОМЕР_4 , у митному режимі тимчасового ввезення на митній території України більше ніж тридцять діб, вчинила порушення митних правил, та скоїла правопорушення передбачене частиною 6 статті 481 Митного кодексу України.

В судове засідання громадянка Молдови ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), не з`явилася, не зважаючи на те, що належним чином повідомлялась про час та місце розгляду справи, про причини своєї неявки суд не повідомила.

Згідно ч. 4 ст. 526 МК України, справа про порушення митних правил може бути розглянута за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за це правопорушення, лише у випадках, якщо є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про перенесення розгляду справи.

Так, будучи повідомленою про час та місце розгляду справи громадянка Молдови ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) не зверталась до суду з відповідним клопотанням про перенесення розгляду справи, у зв`язку з чим, можливо розглянути справу за відсутності особи щодо якої вирішується питання про притягнення до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ч.6 ст.481 МК України відповідальність особи настає за перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України більше ніж на тридцять діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування.

Частиною 1 статті 380 МК України передбачено, що «Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов`язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом».

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що 31.05.2016 року громадянка Молдови ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) ввезла на митну територію України автомобіль марки «VW PASSAT» реєстраційний номерний знак Литви « НОМЕР_3 » з VIN код НОМЕР_4 , в режимі тимчасового ввезення в термін до 1 року з метою особистого користування, однак станом на 23.02.2021 року тобто протягом 30-ти днів з моменту набрання чинності ч.6 ст.481 МК України, не вивезла його за межі території України, чим перевищила строк тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування більше ніж на тридцять діб.

Отже, в діях ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ) наявний склад правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 481 МК України, оскільки її вина доводиться дослідженими та проаналізованими доказами по справі, а саме: протоколом про порушення митних правил, протоколом опитування, іншими матеріалами справи.

Санкція ч. 6 ст. 481 МК України передбачає адміністративне стягнення у вигляді накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію таких транспортних засобів.

Враховуючи всі обставини справи, спосіб вчинення правопорушення, тривалість правопорушення, а також особу порушника, суд вважає, що на правопорушника слід накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При накладенні адміністративного стягнення враховується особа порушника, ступінь його вини, характер та спосіб вчиненого правопорушення.

Обставин, які б пом`якшували або обтяжували відповідальність правопорушника за вчинення вказаного адміністративного правопорушення відповідно до вимог ст.ст. 34, 35 КУпАП судом не встановлено.

На пiдставi ч. 6 ст.481 та керуючись ст.ст. 525 - 529 Митного Кодексу України, ст.288 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 ), громадянку Молдови, визнати винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 6 ст.481 МК України, та накласти на неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 170000( сто сімдесят тисяч) гривень 00 копійок на користь держави.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ОСОБА_2 )на користь держави судовий збір у сумі 454 грн. 00 коп.

Постанова може бути оскаржена до Чернівецького Апеляційного суду через Першотравневий районний суд м. Чернівці протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці Є. В. Нестеренко

Джерело: ЄДРСР 96234757
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку