open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 631/229/21

провадження № 2-н/631/78/21

Нововодолазький районний суд Харківської області

С У Д О В И Й Н А К А З

І М Е Н Е М УК Р А Ї Н И

12 квітня 2021 року селище міського типу Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області Мащенко С. В., розглянувши заяву АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЬНОЇ СИСТЕМИ «ХАРКІВГАЗ» про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за послуги з розподілу природного газу в сумі 1804,73 гривень та судового збору в сумі 227,00 гривень.

Відповідно до частини 1 та 2 статті 160 Цивільного процесуального кодексу України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 161 Цивільного процесуального кодексу України, судовий наказ може бути виданий, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг.

АТ «Оператор ГРМ «Харківгаз» з 30.09.2015 року здійснює господарську діяльність з розподілу природного газу на території Харківської області на підставі Ліцензії на розподіл природного газу, виданої Національною Комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України згідно Постанови № 2494 від 30.09.2015 року.

На АТ «Оператор ГРМ «Харківгаз» покладено спеціальні обов`язки щодо розподілу природного газу населенню Харківської області.

Боржник є споживачем послуг з розподілу природного газу, які надаються АТ «Оператор ГРМ «Харківгаз» за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до пункту 1 глави 3 розділу VI Кодексу газорозподільних систем розподіл природного газу побутовому споживачу здійснюється на підставі типового договору про розподіл природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30.09.2015 року №2494.

Договір про розподіл природного газу побутовим споживачам укладається з урахуванням статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання побутового споживача до умов договору про розподіл природного газу побутовим споживачам при вчиненні наступних дій : надання підписаної споживачем заяви-приєднання до договору, та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документальне підтвердження споживання природного газу.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, № 2080 від 07.10.2019 року було змінено порядок оплати послуг з розподілу природного газу. Оплата вартості послуги з розподілу природного газу здійснюється споживачем на підставі рахунка Оператора ГРМ. Споживач може сплачувати за розподіл щомісяця, або одним платежем за будь-який період.

За договором постачання природного газу постачальник зобов`язаний поставити побутовому споживачу природний газ у необхідних для нього об`ємах (обсягах), а побутовий споживач зобов`язаний своєчасно оплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені договором.

Відповідно допункту 4розділу IIIПравил длязабезпечення приєднаннядо умовдоговору постачанняприродного газупобутовим споживачамусіх діючихпобутових споживачів,об`єкти якихзнаходяться вмежах закріпленоїтериторії постачальникаіз спеціальнимиобов`язками,останній вустановленому порядкунадсилає кожномупобутовому споживачузаяву-приєднаннядо умовдоговору.Якщо споживачне повернувпостачальнику заяву-приєднання,фактом згодиспоживача проприєднання доумов договору(акцептування заяви-приєднання) є сплачений споживачем рахунок (квитанція) постачальника за поставлений природний газ, а щодо постачальника із спеціальними обов`язками - і факт фактичного споживання природного газу після офіційного опублікування договору таким постачальником.

Оператор ГРМ в установленому порядку надсилає кожному побутовому споживачу заяву-приєднання до умов договору.

Фактом приєднання ОСОБА_1 , до умов договору свідчило забезпечення його домоволодіння природним газом, його фізична доставка та цілодобовий доступ споживача о газорозподільчої системи та підписання заяви приєднання до умов Договору розподілу природного газу.

Згідно зпунктом 1частини 1та пунктом5частина 2статті 7Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» №2189-VIIIвід 09.11.2017року споживачмає правоодержувати своєчаснота належноїякості житлово-комунальніпослуги згідноіз законодавствомі умовамиукладених договорів.Споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно пункту 14 Розділу ІІІ Правил розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання побутовим споживачем є календарний місяць.

Згідно пункту 17 Розділу III Правил, якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення.

Внаслідок систематичного нехтування боржником своїх обов`язків щодо повної та своєчасної оплати послуг з розподілу природного газу утворилася заборгованість, за згідно розрахунку складає з 01 січня 2020 року по 30 вересня 2020 року у сумі 1804,73 гривень.

Відповідно до пункту 2 статті 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Відповідно до частини 1 статті 141 Цивільного процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У відповідностідо пункту7частини 1статті 168Цивільного процесуальногокодексу України під час розгляду вимог у порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті.

Крім того, при видачі судового наказу суддею враховано, що пунктом 160 частини 1 Указу Президента України «Про реорганізацію місцевих загальних судів» № 451/2017 від 29.12.2017 року шляхом реорганізації (злиття) Валківського районного суду, Коломацького районного суду та Нововодолазького районного суду Харківської області утворено Валківський окружний суд у Валківському, Коломацькому та Нововодолазькому районах Харківської області із місцезнаходженням у містах Валках, селищі міського типу Новій Водолазі та селі Різуненковому Коломацького району Харківської області.

За змістом пункту 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VІІІ від 02.06.2016 року районні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

Окрім того, Постановою Верховної Ради України № 807-ІХ від 17.07.2020 року «Про утворення та ліквідацію районів», що набрала чинності 19.07.2020 року, змінений адміністративно-територіальний устрій нашої Держави.

Зокрема, відповідно до підпункту 20 пункту 3 та абзаців 3 і 6 підпункту 20 пункту 1 цієї Постанови ліквідований Нововодолазький район Харківської області та утворені Красноградській район Харківської області (з адміністративним центром у місті Красноград) у складі території Старовірівської сільської територіальної громади та Харківський район Харківської області (з адміністративним центром у місті Харків) у складі території Нововодолазької селищної територіальної громади, що затверджені Кабінетом Міністрів України, тощо.

При цьому, як чітко визначив законотворець у пункті 6 своєї Постанови, у продовж тримісячного строку з дня набрання нею чинності Кабінет Міністрів України повинен привести свої нормативно-правові акти у відповідність із нею та забезпечити таке приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів.

Одночасно із цим, приписами статті 125 Конституції України, прийнятої 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (із змінами та доповненнями), а також статтею 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», закріплено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності, спеціалізації, інстанційності і визначається законом.

Натомість, закон, який змінює існуючу систему судоустрою та приводить її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою, не прийнятий, Валківський окружний суд на цей час свою діяльність не розпочав, а тому справа перебувала на розгляді належного суду.

На підставі викладеного, керуючись статтею 125 Конституції України, прийнятої 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (із змінами та доповненнями); статтею 17 і пунктом 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VІІІ від 02.06.2016 року (із змінами та доповненнями), пунктом 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VІІІ від 02.06.2016 року, статтями 15, 16, 506, 526, 527, 530, 615, 623 Цивільного кодексу України, статтями 67 68, 162 Закону України «Про житлово комунальні послуги», статтями160-164, 165, 167-169 Цивільного процесуального кодексу України, -

Н А К А З У Ю:

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_1 , адреса проживання (перебування): АДРЕСА_1 ,- на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЬНОЇ СИСТЕМИ «ХАРКІВГАЗ» суму боргу в розмірі 1804,73 гривень (одна тисяча вісімсот чотири гривні 73 копійки) рахунок НОМЕР_2 в ХОУ АТ «Ощадбанк», код ЄДРПОУ 03359500.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_1 , адреса проживання (перебування): АДРЕСА_1 ,- на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА«ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЬНОЇСИСТЕМИ «ХАРКІВГАЗ» судовий збіру розмірі227,00гривень (двістідвадцять сімгривень 00копійок) рахунок НОМЕР_3 в AБ «Кліринговий Дім», м. Київ, МФО 300647, код ЄДРПОУ 03359500.

Суддя: С. В. Мащенко

Відповідно до вимог частини 1 статті 170 Цивільного процесуального кодексу України, боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до вимог частини 1 статті 172 Цивільного процесуального кодексу Україниу разіненадходження досуду заявивід боржникапро скасуваннясудового наказупротягом п`яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили і суд протягом п`яти днів з дня набрання судовим наказом законної сили надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого судового наказу в Єдиному державному реєстрі судових рішень та Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, стягувачу на його офіційну електронну адресу або рекомендованим чи цінним листом у разі відсутності офіційної електронної адреси.

Судовий наказ набрав законної сили «_____» _____________20___ року.

Строк пред`явлення судового наказу до виконання до «_____»__________20___ року.

Судовий наказ видано «_____» ______________20___ року.

Суддя: С. В. Мащенко

Джерело: ЄДРСР 96202629
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку