open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 203/656/21

Провадження № 3/0203/836/2021

ПОСТАНОВА

31 березня 2021 р. суддя Підберезний Г.А., розглянувши матеріали, що надійшли з Дніпровської митниці про порушення митних правил у відношенні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки Сірії, який проживає: АДРЕСА_1 , за ст. 471 Митного кодексу України -

В С Т А Н О В И В:

16.02.2021 до суду надійшла адміністративна справа стосовно ОСОБА_1 з поданням, згідно якого 24.09.2020 о 14 год. 20 хв. в зоні митного контролю залу «на приліт» міжнародного аеропорту м. Запоріжжя під час оформлення пасажирів рейсу № 432 «Сабіха Запоріжжя» громадянин Сирії ОСОБА_1 , формою для проходження митного контролю обрав проходження через спрощену зону митного контролю «зелений коридор», яким передбачено відсутність у громадян товарів, переміщення яких через митний кордон України обмежено або заборонено.

Під часпроведення митногоконтролю буловстановлено, що у дорожній валізі поверх особистих речей знаходиться 1250 г тютюну для кальяну (1 упаковка 1000 г, друга упаковка 250 г) торгової марки, зазначений товар відповідно до п.1 ч. 2 ст. 376 МК України обмежно для переміщення.

Відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України обрання «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

В своїх письмових поясненнях ОСОБА_1 зазначив, що прибув в м. Запоріжжя авіарейсом № 432 «Сабіха-Запоріжжя» 24.09.2020, при проходженні митного контролю він самостійно обрав «зелений коридор». Був зупинений співробітниками митниці. При огляді його багажу, поверх особистих речей знаходилось дві упаковки тютюну (1000 г та 250 г). Віз їх в для власного використання. Про те, що ввозити в України тільки 250 г не знав. Провину свою визнає.

Вказані предмети вилучені та зберігаються на складі митниці, а їх загальна вартість складає 675 гривень.

Так, на думку Дніпровської митниці, ОСОБА_1 ,порушив порядок проходження митного контролю в зоні спрощеного митного контролю, тобто перемістив через митний кордон України, обравши форму проходження «зелений коридор», товари переміщення яких через митний кордон України обмежене, чим вчинив порушення митних правил, передбачене ст. 471 МК України.

Представники митниці в судовому засіданні просив визнати ОСОБА_1 винним у вчиненні порушення митних правил за ст.471 МК Українита накласти на нього стягнення у вигляді штрафу в доход держави.

Згідно ч.2 ст.459 МК України, суб`єктами адміністративної відповідальності за порушення митних правил є громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку.

Відповідно до ст.ст. 10, 11 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення митних правил, як різновид адміністративного правопорушення, може бути вчинено як умисно так і з необережності.

Ст.457 МК України встановлено, якщо справи про порушення митних правил відповідно достатті 522цього Кодексу розглядаються митними органами або судами (суддями), адміністративне стягнення за порушення митних правил може бути накладено не пізніше ніж через шість місяців з дня виявлення правопорушення. Строк накладення адміністративних стягнень у справах про порушення митних правил зупиняється на час розгляду таких справ судом.

Відповідно до ч.5 ст.366 МК України обрання «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

З урахуванням зазначених вище положень закону та досліджених в судовому засіданні матеріалів справи, суд приходить до висновку, щодо наявності вини ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 471 МК України, яка повністю підтверджується: протоколом про порушення митних правил №0308/11000/20 від 24.09.2020(а.с. 3-5), та іншими матеріалами, що містяться в справі про порушення митних правил та були досліджені в судовому засіданні.

При визначені виду і розміру стягнення, суд враховує характер скоєного правопорушення, особу правопорушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують та обтяжують його відповідальність.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне накласти на ОСОБА_1 стягнення у вигляді штрафу в дохід держави в розміріста неоподатковуванихмінімумів доходівгромадян,що становить1700(однатисяча сімсот)гривень з конфіскації безпосередніх предметів порушення митних правил.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.3, 486, 489, 495, 527, 529 МК України (в редакції 2012 року), ст.ст.33, 252, 283, 285, 294 КУпАП, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним в порушенні митних правил, передбачених ст. 471 Митного кодексу України та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700 ( одна тисяча сімсот) гривень з конфіскацією предметів правопорушення згідно протоколу про порушення митних правил №0308/11000/20 від 24 вересня 2020 року.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Дніпровської митниці Держмитслужби витрати за зберігання товару на складі митного органу із розрахунку 0,002197 Євро за добу, починаючи з 25.09.2020.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави судовий збір в сумі 454,00 грн.

На постанову може бути подана апеляційна скарга, протест прокурора до Дніпровського апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя Г.А. Підберезний

Джерело: ЄДРСР 96180456
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку