open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/39228/19

Провадження № 2/761/995/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2021 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: Савицького О.А.,

при секретарі: Горюк В.А.,

розглядаючи у підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Комерційного банку «Експобанк» до Дочірнього підприємства акціонерного товариства фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда», ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ханіна Анна Василівна, Комунальне підприємство Київської міської рада «Київське міське бюро технічної інвентаризації», про визнання договорів купівлі-продажу недійсними та скасування державної реєстрації права власності,

ВСТАНОВИВ:

04.10.2019 р. ПАТ «КБ «Експобанк» звернулось до суду з позовом до ДП АТ фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда», ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус КМНО Ханіна А.В., КП КМР «Київське міське бюро технічної інвентаризації», про визнання недійсними договорів купівлі-продажу частин нежилих приміщень, укладених 20.04.2017 р. між ДП АТ фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда» та ОСОБА_1 , посвідчені приватним нотаріусом КМНО Ханіною А.В. та зареєстровані в реєстрі за №№ 976, 979, 982, за якими ДП АТ фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда» відчужило ОСОБА_1 нежилі приміщення (літ.Б) № 1-12 (групи приміщень АДРЕСА_1 , а також про скасування державної реєстрації права власності за вказаними договорами.

Ухвалою від 19.11.2019 р. відкрито провадження у справі, розгляд якої вирішено проводити у порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою від 23.09.2020 р. справа прийнята до провадження суддею Савицьким О.А, розгляд якої вирішено продовжити у порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Судом в підготовчому судовому засіданні було поставлено на обговорення питання щодо закриття провадження у справі, оскільки позивач, який є юридичною особою, припинений, про що внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також щодо прийняття до спільного розгляду з первісним позовом зустрічного позову ОСОБА_1 до ПАТ «КБ «Експобанк», ДП АТ фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус КМНО Ханіна А.В., КП КМР «Київське міське бюро технічної інвентаризації», про визнання іпотечного договору недійсним, який надійшов на адресу суду 10.12.2019 р.

Представник відповідача ОСОБА_1 в підготовчому судовому засіданні під час вирішення питання про закриття провадження у справі та прийняття до спільного розгляду з первісним позовом зустрічного позову покладався на розсуд суду, при цьому просив суд вирішити питання про повернення відповідачу ОСОБА_1 судового збору, сплаченого при поданні зустрічного позову до суду.

Інші особи, які беруть участь у справі, в підготовче судове засідання не з`явились, своїх представників до суду не направили, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись належним чином у встановленому законом порядку.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до інформації, яка міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 15.02.2020 р. за № 10741110051027637 внесено запис про державну реєстрацію припинення ПАТ «КБ «Експобанк» на підставі відповідного рішення. Державна реєстрація припинення юридичної особи відбулась внаслідок її ліквідації.

Разом з тим, жодних відомостей про наявність у ПАТ «КБ «Експобанк» правонаступників матеріали справи не містять.

Згідно зі ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до п.7 ч.1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, зокрема, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Враховуючи викладене, вислухавши учасників судового розгляду, суд вважає, що оскільки позивача ПАТ «КБ «Експобанк», який є юридичною особою, ліквідовано, при цьому відомості щодо наявності у нього правонаступників відсутні, тому суд приходить до висновку про закриття провадження у справі.

Разом з тим, оскільки провадження у справі закрито, суд не знаходить правових підстав для прийняття до спільного розгляду з первісним позовом зустрічного позову ОСОБА_1 до ПАТ «КБ «Експобанк», ДП АТ фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус КМНО Ханіна А.В., КП КМР «Київське міське бюро технічної інвентаризації», про визнання іпотечного договору недійсним.

Крім того судом встановлено, відповідачем ОСОБА_1 при поданні зустрічного позову до суду сплачено судовий збір в сумі 768,40 грн., згідно квитанції про сплату № 61456 від 10.12.2019 р.

За таких обставин, оскільки представнику відповідача ОСОБА_1 відмовлено в прийнятті до спільного розгляду з первісним позовом зустрічного позову, суд вважає за необхідне повернути відповідачу ОСОБА_1 судовий збір, сплачений при поданні цього зустрічного позову до суду, що становить 768,40 грн.

Керуючись ст.ст. 255, 259-261, 353-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Провадження у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Комерційного банку «Експобанк» до Дочірнього підприємства акціонерного товариства фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда», ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ханіна Анна Василівна, Комунальне підприємство Київської міської рада «Київське міське бюро технічної інвентаризації», про визнання договорів купівлі-продажу недійсними та скасування державної реєстрації права власності - закрити.

Відмовити представнику відповідача ОСОБА_1 в прийнятті до спільного розгляду з первісним позовом Публічного акціонерного товариства «Комерційного банку «Експобанк» до Дочірнього підприємства акціонерного товариства фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда», ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ханіна Анна Василівна, Комунальне підприємство Київської міської рада «Київське міське бюро технічної інвентаризації», про визнання договорів купівлі-продажу недійсними та скасування державної реєстрації права власності, зустрічного позову ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Комерційного банку «Експобанк», Дочірнього підприємства акціонерного товариства фірми «Рігонда-Сервіс» Українського регіонального техно-торгівельного центру «Рігонда», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ханіна Анна Василівна, Комунальне підприємство Київської міської рада «Київське міське бюро технічної інвентаризації», про визнання іпотечного договору недійсним.

Повернути ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ) судовий збір, сплачений при поданні зустрічного позову до суду, що становить 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп., відповідно до квитанції про сплату № 61456 від 10.12.2019 р.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м.Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 96165937
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку