open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 627/87/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2021 року смт Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області у складі

головуючого - Вовк Л. В.

з участю секретаря - Полешко О. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про визнання права власності на спадкове майно,

у с т а н о в и в :

В лютому 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування своєї заяви позивач вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті залишилося спадкове майно - земельна ділянка, площею 4,6743 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області. Позивач є спадкоємцем за заповітом та має намір успадкувати вказану земельну ділянку, однак відсутність оригіналу Державного акту на право власності на земельну ділянку унеможливлює отримання свідоцтва про право на спадщину у нотаріальній конторі. Прохала визнати за нею право приватної власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 ..

У відкрите судове засідання позивач не з`явилася, подала заяву, в якій прохала проводити слухання справи без її участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та прохала задовольнити.

Представник відповідача до суду не з`явився, надав заяву, в якій прохав розгляд справи проводити у його відсутність, проти задоволення позову не заперечував, прийняти рішення на розсуд суду.

Суд, дослідивши письмові докази, допитавши свідків, з`ясувавши обставини справи, дійшов до наступних висновків.

Матеріалами справи встановлено, що відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР №124320, виданого Краснокутською райдержадміністрацією 15 листопада 2004 року, ОСОБА_2 , на підставі розпорядження Краснокутської райдержадміністрації від 30 вересня 2004 року за № 291, передано у приватну власність земельну ділянку площею 4,6743 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області (колишньої- Рябоконівської сільської ради Краснокутського району).

Спадкодавець і мати позивача - ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції.

У відповідності до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини...

У відповідності до вимог ст. 1217, 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно з ч.1 ст. 1225 Цивільного кодексу України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

За життя, 13 листопада 1996 року ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що на день її смерті їй належатиме, заповідала позивачу. Заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Рябоконівської сільської ради 13 листопада 1996 року, зареєстрований в реєстрі за №38, на день смерті заповідача не скасовувався та не відмінявся.

Той факт, що позивач є донькою ОСОБА_2 підтверджується матеріалами справи.

Чоловік спадкодавиці - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданого Рябоконівською сільською радою Краснокутського району Харківської області.

Інших спадкоємців немає, в тому числі тих, хто має право на обов`язкову частку у спадщині.

У судовому засіданні свідок ОСОБА_4 та свідок ОСОБА_5 пояснили , що ОСОБА_2 з 2012 року до дня смерті проживала разом з позивачем в її помешканні. ОСОБА_1 доглядала за нею, лікувала та здійснила її поховання.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини ,вважається таким , що прийняв спадщину , якщо протягом строку , встановленого статтею 1270 цього Кодексу , він не заявив про відмову від неї.

Позивач є спадкоємцем майна ОСОБА_2 за заповітом, відповідно до ст. 1217 ЦК України, та такою , що прийняла спадщину , на підставі ч.3 ст.1268 ЦК України , оскільки на час відкриття спадщини , проживала разом із спадкодавцем.

З метою отримання спадщини позивач звернулася до Четвертої Харківської міської державної нотаріальної контори. Однак, постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 22 грудня 2020 року, ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину відмовлено, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на будинок.

В газеті «Промінь» за №51 від 03.12.2020 року розміщено оголошення про те, що втрачений Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ХР №124320, виданий на ім`я ОСОБА_2 , вважати недійсним.

Згідно ч.3 ст.1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

У п.23 постанови Пленуму Верховного Суду від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» судам роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Крім цього, відповідно до ст.392 ЦК України право власності на майно може бути визнано судом у випадку, коли це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа.

Відповідно до ст.12 ЦПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи, і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до положень ч.1, 2 ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно з ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може грунтуватися на припущеннях.

Виходячи з того , що нотаріусом відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину , суд вважає вимоги позивача щодо визнання за нею права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом , що належить померлій матері ОСОБА_2 , обгрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 1216, 1217, 1218, 1220, 1223, 1225,1268, 1296 ЦК України, 10, 12, 13, 76, 81, 141, 263-265 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 - з а д о в о л ь н и т и.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом право приватної власності на земельну ділянку площею 4,6743 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області ( колишньої - Рябоконівської сільської ради Краснокутського району ), та згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР №124320, що належить ОСОБА_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його оголошення та в порядку ст.354 ЦПК України.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 : ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: Краснокутська селищна рада Богодухівського району Харківської області: юридична адреса: вул. Охтирська, 1, смт Краснокутськ, Богодухівського району, Харківської області, 62002.

Повний текст рішення виготовлено 09.04.2021 року.

Суддя Л. В. Вовк

Джерело: ЄДРСР 96158311
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку