open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження у справі

09.04.2021м. ДніпроСправа№ 904/1697/21

Суддя Євстигнеєва Н.М., розглянувши матеріали

за позовом ОСОБА_1 , м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

до відповідача-1: Житлово-будівельного кооперативу "Восток-24", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

відповідача-2: ОСОБА_2 , м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

відповідача-3 ОСОБА_3 , м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

про визнання відсутності права у ЖБК "Восток-24" вимагати сплати за житлово-комунальні послуги, про відшкодування матеріальної шкоди в сумі 79 652,16 грн. та моральної шкоди в розмірі 480 000,00 грн.

С У Т Ь С П О Р У :

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить:

- визнати відсутність права у відповідача-1, ЖБК "Восток-24" вимагати сплати за житлово-комунальні послуги та послуги за утримання будинку, так як відповідач-1 є завідомо фіктивної організацією і не може бути управителем будинку по АДРЕСА_1 ;

- стягнути з відповідачів солідарно матеріальну шкоду (реальні збитки) в сумі 79 652,16грн.;

- за систематичне порушення відповідачами ЗУ "Про захист прав споживачів", за надання завідомо неправдивої інформації споживачу, за постійне введення в оману позивача як споживача, та за завдану шкоду тривалими (16 років) протиправними діями керівників фіктивної юридичної особи ЖБК "Восток-24", що декларує надання комунальних послуг, які не має право надавати взагалі, стягнути солідарно з відповідачів моральну шкоду в розмірі 480 000 грн.;

- стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача та його представників судові витрати, пов`язані з явкою до суду у вигляді компенсації за відрив від звичайних занять за всі дні коли позивач та його представники з`являлися до суду по 288,88 грн. за кожне засідання;

- у разі скасування державної реєстрації відповідача-1 до винесення рішення по цій справі всі вимоги по матеріальній та моральній шкоді стягнути з відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 солідарно.

Обґрунтовуючи підстави звернення з даним позовом до господарського суду, позивач зазначає, що відповідний позов було пред`явлено за правилами цивільного судочинства. Ухвалою Криворізького районного суду по справі № 210/67/21 від 18.02.2021 у відкритті провадження по справі було відмовлено та роз`яснено, що даний спір віднесено до юрисдикції Господарського суду Дніпропетровської області.

Як убачається зі місту доданої до позовної заяви ухвали Криворізького районного суду Дніпропетровської області по справі № 210/67/21 від 18.02.2021, відмовляючи у відкритті провадження за даним позовом, суд дійшов висновку, що предметом спору за даним позовом є права позивача, як учасника непідприємницького товариства, на участь в управлінні та діяльності юридичної особи ЖБК "Восток-24", - корпоративні права, а тому даний спір не належить розглядати в порядку цивільного судочинства.

З позовної заяви вбачається, що позивачем в складі учасників провадження визначено відповідачем-2 фізичну особу - ОСОБА_2 та відповідачем-3 фізичну особу - ОСОБА_3 .

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 01.03.2021 зобов`язано Департамент адміністративних послуг Криворізької міської ради надіслати на адресу Господарського суду Дніпропетровської області у паперовій формі інформацію про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи ОСОБА_2 та фізичної особи ОСОБА_3 .

15 березня 2021 року від Виконавчого комітету Металургійної районної у місті ради до господарського суду надійшла відповідь на запитувану судом інформацію, повідомлено, що ОСОБА_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_3 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Розглянувши позовну заяву, суд дійшов висновку про відмову у її прийнятті з наступних підстав.

Так, відповідно до п.1 ч.1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Згідно зі статтею 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Отже, справи, що виникають з корпоративних відносин, - це справи зі спорів між юридичними особами та їх учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасниками, які вибули, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, що пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи. Предметом відповідних позовів можуть бути вимоги про визнання недійсними: актів органів управління юридичної особи; її установчих документів; правочинів, укладених юридичною особою, якщо позивач обґрунтує свої вимоги порушенням його корпоративних прав або інтересів, тощо. Виняток становлять трудові спори за участю юридичної особи.

За приписами ст. 167 Господарського кодексу України, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення.

Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

В розумінні наведених норм, характерною ознакою корпоративного спору, є суб`єктний склад сторін у спорі (позивача і відповідача) та предмет позову (матеріально-правова вимога позивача до відповідача).

За змістом заявленого позову, позивач акцентує увагу на тому, що він ніколи не вступав у члени ЖБК "Восток-24" та не є співвласником квартири АДРЕСА_4 , обслуговування якого, формально здійснює ЖБК "Восток-24".

Зазначені обставини, щодо яких у суду відсутні обґрунтовані підстави вважати їх недостовірними, свідчать про те, що за суб`єктним складом, дана справа не відноситься до таких, що виникла з корпоративних відносин, адже, не будучи членом ЖБК "Восток-24", Позивач не є носієм корпоративних прав у відносинах із кооперативом, які пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи.

Не відповідає даний спір ознакам корпоративного і за предметом заявленого позову, оскільки вимоги позивача про визнання відсутнім права вимоги на сплату комунальних послуг, а також вимоги про стягнення матеріальної шкоди у вигляді витрат на юридичний захист та моральної шкоди, завданої порушенням Закону України "Про захист прав споживачів", не пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності ЖБК "Восток-24".

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що даний спір не відноситься до категорії корпоративних спорів, а відтак не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, що, згідно приписів п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України, є підставою для відмови у відкритті провадження у справі.

Суд відхиляє посилання позивача, як на підставу для звернення з даним позовом до господарського суду, на ухвалу Криворізького районного суду Дніпропетровської області по справі № 210/67/21 від 18.02.2021. Виходячи з положень ч. 2 ст. 231 ГПК України, на відміну від закриття провадження Верховним Судом чи судом апеляційної інстанції, ухвала суду першої інстанції про відмову у відкритті провадження у справі в порядку цивільного судочинства, не є обов`язковою для господарського суду при визначені юрисдикції спору, визначальним для якої є предметний та суб`єктний критерії.

Керуючись статтями 20, 45, 175, 233, 234, 235, 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В :

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу "Восток-24", ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання відсутності права у ЖБК "Восток-24" вимагати сплати за житлово-комунальні послуги, про відшкодування матеріальної шкоди в сумі 79 652,16 грн. та моральної шкоди в розмірі 480 000,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 09.04.2021 та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Джерело: ЄДРСР 96144150
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку