open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 732/129/21

Провадження 2/732/176/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 квітня 2021 року м. Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області у складі :

головуючої судді Лиманської М.В.,

в присутності секретаря Бруй І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городня цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Городнянської міської ради Чернігівської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Приватний нотаріус Городнянського районного нотаріального округу Сова В.Ф., Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, Чернігівська районна державна адміністрація Чернігівської області, -

У С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до Городнянської міської ради Чернігівської області, в якому просить визнати за ним в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку ( пай ), яка перебуває у КСП „Заповіти Леніна", розміром 4,66 га в умовних кадастрових гектарах згідно сертифіката на земельну частку (пай) серії ЧН № 0094301, виданого на підставі розпорядження Городнянської районної державної адміністрації від 31.05.1996 року № 199 ОСОБА_2 та зареєстрованого в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 22.08.1996 року за № 301.

З позовної заяви виходить, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 58 років померла матір позивача ОСОБА_2 . До складу спадщини, яка відкрилась після смерті матері позивача, увійшла земельна частка (пай), яка перебуває у колективній власності КСП „Заповіти Леніна" та на яку їй за життя було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0094301.

За заявою позивача відкрита спадкова справа, але у зв`язку з тим, що оригінал сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0094301 втрачено, це позбавляє позивача можливості оформити спадщину у нотаріальному порядку.

Ухвалою судді від 02 лютого 2021 року відкрито провадження у зазначеній справі.

У судове засідання позивач не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином, подав суду письмову заяву від 24.02.2021 року з проханням розглянути справу за його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить суд їх задовольнити. (а.с. 38 ).

Представник відповідача по справі Городнянської міської ради Чернігівської області в судове засідання не з`явився, подав суду письмове клопотання від 01.03.2021 року № 03-09/268 з проханням розглянути справу без його участі, проти позовної заяви відповідач не заперечує.( а.с. 46-47).

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання від 11.02.2021 року за № 9-25-0.6-4908/2-20 про розгляд справи без участі представника управління. (а.с. 35-36).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Чернігівська районна державна адміністрація Чернігівської області про дату, час та місце судового розгляду справи була повідомлена належним чином, представник третьої особи у судове засідання не з`явився. В.о. голови Чернігівської РДА Лариса Юченко подала суду письмове клопотання від 05.04.2021 року з проханням розглянути справу без участі їх представника, при прийнятті рішення покладаються на розсуд суду. ( а.с. 58 ).

Згідно положень ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Городнянського районного нотаріального округу Сова В.Ф. в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання третя особа повідомлена належним чином, заперечень проти позову не подала. (а.с.56 ).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

За правилами ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Частина 4 ст. 200 ЦПК України передбачає, що ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 ЦПК України.

В силу частини 4 статті 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд, з`ясувавши позицію відповідача та третіх осіб по суті заявлених позовних вимог, дослідивши в судовому засіданні всі наявні матеріали справи та надані докази, дійшов висновку про те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач є рідним сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказаний факт встановлений та підтверджений рішенням Городнянського районного суду Чернігівської області від 01.11.2019 року, яке набрало законної сили. ( а.с. 6-7 ).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина за законом на все належне їй майно.

Письмовими доказами справи підтверджено, що позивач є спадкоємцем за законом першої черги після смерті ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_2 позивач, як спадкоємець за законом, звернувся до приватного нотаріуса Городнянського районного нотаріального округу Сови В.Ф. з відповідною заявою про прийняття спадщини за законом. 07 серпня 2020 року заведена спадкова справа №172/2020 до майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Інші спадкоємці за даними спадкової справи відсутні. ( а.с. 33-34 ).

З листа відділу у Городнянському районі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 25.04.2018 року № 31-25-0.25-557/105-18 встановлено, що ОСОБА_2 на підставі розпорядження Городнянської районної державної адміністрації від 31.05.1996 року отримала сертифікат на право на земельну часту ( пай ) серії ЧН № 0094301, зареєстрований за № 301 в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку ( пай ) 22.08.1996 року, площею 4,66 умовних кадастрових гектарів, які знаходяться у КСП „Заповіти Леніна". Заміни на державний акт на право власності на земельну ділянку не відбувалося. ( а.с. 13 ).

Згідно витягу з технічної документації про нормативно-грошову оцінку земельної частки (пай) від 11.01.2021 року за № 31-25-0.25-1/165-21, виданого відділом Держгеокадастру у Городнянському районі Чернігівської області, встановлено, що цей витяг видано на сертифікат на земельну частку ( пай ) ОСОБА_2 , КСП „Заповіти Леніна", с. Володимирівка, сертифікат серії ЧН № 0094301. Розмір земельної частки (пая) становить 4,66 га в умовних кадастрових гектарах. ( а.с. 14 ).

Той факт, ОСОБА_2 була включена до списку членів КСП „Заповіти Леніна" підтверджується дослідженим в судовому засіданні державним актом на право колективної власності на землю серії ЧН № 13, виданим 14.11.1995 року головою Городнянської районної Ради народних депутатів, та доданим до нього списком членів КСП. ( а.с. 42-44).

З книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), виданих Городнянською районною державною адміністрацією Чернігівської області, встановлено, що ОСОБА_2 22.08.1996 року отримала сертифікат на право на земельну частку ( пай ) серії ЧН № 0094301 ( а.с. 45 ).

Відповідно до ст. 373 ЦК України право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону. Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення.

На підставі досліджених в судовому засіданні доказів судом встановлено, що ОСОБА_2 дійсно за життя належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала в колективній власності Колективного сільськогосподарського підприємства "Заповіти Леніна" (на території Володимирівської сільської ради Городнянського району Чернігівської області), розміром 4,66 га в умовних кадастрових гектарах, що підтверджувалось сертифікатом серії ЧН № 0094301 на право на земельну частку (пай).

Стаття 81 ЗК України передбачає, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки в тому числі на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до вимог статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

У газеті «Новини Городнянщини» опубліковано оголошення про втрату сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0094301, виданого на ім`я ОСОБА_2 . ( а.с. 11 ).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач не отримав свідоцтва про право на спадщину на спірний земельний пай через відсутність правовстановлюючого документа - оригінала вищезазначеного сертифіката. Це є перешкодою позивачу в оформленні в нотаріальному порядку спадкового права на спірний земельний пай. Відмова нотаріуса оформити спірне спадкове майнове право підтверджена письмово. (а.с.12).

За правилами ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вказані положення закону, оцінивши зібрані у справі докази, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. 373, 392, 1216-1218, 1223, 1225, 1268-1270, 1297 ЦК України, ст. 81 ЗК України, ст. 4, 5, 17, 206, 211, 223, 247, 264, 268, 354 ЦПК України суд,-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 (місце проживання : АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) до Городнянської міської ради Чернігівської області ( місцезнаходження : вул. Троїцька, буд. 13, м. Городня, Чернігівської області, 15100, код ЄДРПОУ 04061731) про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай), яка знаходилася в Колективному сільськогосподарському підприємстві "Заповіти Леніна" розміром 4,66 га в умовних кадастрових гектарах згідно сертифіката на право на земельну частку ( пай ) ЧН № 0094301, який було видано на підставі розпорядження Городнянської районної державної адміністрації від 31.05.1996 року № 199 ОСОБА_2 та зареєстровано за № 301 в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 22.08.1996 року, в порядку спадкування за законом після смерті матері позивача ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції або безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного тексту рішення.

Повний текст рішення виготовлений 07.04.2021 року.

Суддя М.В.Лиманська

Джерело: ЄДРСР 96134039
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку