open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 515/155/21

Провадження № 2/515/506/21

Татарбунарський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2021 року. Татарбунарський районний суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Тимошенка С.В.

за участю: секретаря судового засідання Коренчук О.Е.

представника позивача (за довіреністю) Кіріченка В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Татарбунари Одеської області в по- рядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" до ОСОБА_1

про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

04 лютого 2021 року акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" (далі - АТ КБ «Приватбанк») в особі свого представника (за довіреністю) Кіріченка В.М. пред`явило вказаний позов, посилаючись на наступні обставини.

ОСОБА_1 з метою отримання банківських послуг 21.11.2011 р. звернула- ся до банку та підписала заяву без номеру, згідно якої було відкрито кредитний рахунок та встано- влено початковий кредитний ліміт у розмірі, що зазначений у довідці про зміну умов кредитува- ння та обслуговування картрахунку. Для користування кредитним картковим рахунком відповідач отримав кредитну картку. У подальшому розмір кредитного ліміту збільшився до 15000 грн, що підтверджується довідкою про зміну умов кредитування та обслуговування картрахунку. Пункта- ми 2.1.1.2.3 та 2.1.1.2.4 Договору передбачено зміна кредитного ліміту за рішенням та ініціативою банку. Відповідно до п.2.1.1.2.5 Договору позичальник зобов`язується погашати заборгованість за кредитом, відсотками за його використання, за перевитрати платіжного ліміту, а також оплачувати комісії на умовах, передбачених цим договором; слідкувати за витратами коштів в межах платіж- ного ліміту з метою запобігання виникнення овердрафту. Згідно п. 2.1.1.12.7.2 договору в разі не- погашення відповідачем боргових зобов`язань за кредитом до 25-го числа, наступного за місяцем, у якому було здійснено трати за рахунок кредиту, за користування кредитом відповідач сплачує відсотки в розмірі, зазначеному в тарифах, що діють на дату здійснення трат за рахунок кредиту. У зв`язку з порушеннями зобов`язань за кредитом та з урахуванням внесених коштів на погашення заборгованості, відповідач станом на 23.12.2020 р. має заборгованість в розмірі 12996,20 грн., з яких: 12996,20 грн. - заборгованість за тілом кредиту; 12996,20 грн. - заборгованість за простро- ченим тілом кредиту. На даний час відповідач продовжує ухилятись від виконання зобов`язання і заборгованість за договором не погашає, що є порушенням законних прав АТ КБ «Приватбанк».

Ухвалою суду від 18 лютого 2021 року (а.с.66) було витребувано від Татарбунарського район- ного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) копію актового запису про зміну прізвища відповідачки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

02 березня 2021 року на адресу суду надійшла копія актового запису про шлюб № 72 від 24.10. 2020 р., якою підтверджується, що в зв`язку з реєстрацією шлюбу ОСОБА_1 змінила своє прізвище з « ОСОБА_1 » на « ОСОБА_1 » (а.с.69).

Ухвалою суду від 02.03.2021 р. справу призначено до розгляду у спрощеному позовному прова- дженні відповідно до ст.274 ЦПК України (а.с.70).

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надіслав заяву, в якій просив справу роз- глянути у відсутність представника "ПриватБанку", позовні вимоги підтримав (а.с.62).

Відповідач в судове засідання не з`явилася, хоча про дату, час та місце розгляду справи за міс- цем реєстрації сповіщалася належним чином - рекомендованим листом з повідомленням (а.с.71), але вона до суду не з`явилася, у відповідності до ст.178 ЦПК України відзиву до суду та учасни- кам справи не надіслала.

Розгляд справи проведено у порядку спрощеного позовного провадження у відповідності до ч.5 ст.279 ЦПК України за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсу- тності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального техніч- ного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог.

В судовому засіданні встановлено, що між сторонами був укладений договір без номеру від 21. 11.2011 р., за яким ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) отримала кредитну картку. Пунктами 2.1.1.2.5 та 2.1.1.2.6 Умов та Правил надання банківських послуг передбачено зміна кредитного ліміту. До- говором передбачено порядок та умови погашення кредиту, погашення заборгованості за креди- том, сплата нарахованих за період користування кредитом відсотків, комісії за користування кре- дитом та інших витрат.

Розрахунком (а.с.5-10) підтверджується заборгованість відповідача перед позивачем за кредит- ним договором без номеру від 21.11.2011 р. Так, станом на 23.12.2020 р. має заборгованість в роз- мірі 12996,20 грн., з яких: 12996,20 грн. - заборгованість за тілом кредиту; 12996,20 грн. - заборго- ваність за простроченим тілом кредиту.

Відповідно до п.2.1.1.5.5, п.2.1.1.5.6 Умов та правил надання банківських послуг (зворот а.с.35), позичальник зобов`язується погашати заборгованість за кредитом, відсотками за його використан- ня, за перевитрати платіжного ліміту, а також оплачувати комісії на умовах передбачених даним договором. У разі невиконання зобов`язань за договором, на вимогу Банку виконати зобов`язання з повернення кредиту, оплати винагороди Банку.

Згідно даних з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ПАТ КБ «При- ватбанк» пройшло останню реєстрацію у зазначеному реєстрі юридичних осіб 12.02.2018 р. і воло- діє банківською ліцензією на право надання банківських послуг (а.с.45-46).

Відповідно до ст.1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умо вах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити процен- ти.

За змістом ст.1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника проце- нтів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержа- ння процентів встановлюється договором… У разі відсутності іншої домовленості сторін процен- ти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Як передбачено ч.1 ст.1049 ЦК України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві по зику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кіль- кості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

У відповідності до ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відпо- відно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсут- ності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.530 ЦК України, якщо в зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Як передбачено ч.1 ст.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливістю виконання грошового зобов`язання.

Відповідно до ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За змістом ст.611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, вста- новлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої від- мови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; змі- на умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Як передбачено ч.ч.1,3 ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язан- ня. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 не виконала зобов`язання у строк, вста- новлений договором. Відсутність своєї вини за порушення зобов`язання він не довів, як це перед- бачено ч.2 ст.614 ЦК України.

За таких обставин, вважає суд, позовні вимоги позивача про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 за кредитним договором мають бути задоволені в повному обсязі.

Крім того, з відповідача підлягають стягненню судові витрати, понесені позивачем в сумі 2270 грн., відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.76-81, 89, 95, 133, 141, 247, 258-259, 263-265, 279, ЦП К України, ст.ст.526, 625, 1048, 1050, 1054 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Татарбунари Одеської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , на користь акціонерного товариства комер- ційний банк "Приватбанк" (код ЄДРПОУ 14360570, рахунок для погашення заборгованості та су- дових витрат № НОМЕР_2 , МФО 305299) заборгованість за кредитним договором без номеру від 21.11.2011 р. в розмірі 12996 грн. 20 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Татарбунари Одеської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , на користь акціонерного товариства комер- ційний банк "Приватбанк" судовий збір в розмірі 2270 грн.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його про голошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учас- никами справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили піс- ля повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Тимошенко С.В.

Джерело: ЄДРСР 96133572
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку