open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 939/290/21

УХВАЛА

08 квітня 2021 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючої судді - Герасименко М.М.,

за участі секретаря - Рассказової М.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі судових засідань Бородянського районного суду в смт Бородянка Київської області цивільну справу за позовоморгану опіки та піклування Бородянської районної державної адміністрації Київської області до ОСОБА_1 , треті особи: Центр соціальної реабілітації «Ковчег» всеукраїнського громадського благодійного фонду «Батьківська турбота», Бородянська селищна рада Київської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом про позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав та стягнення аліментів на користь центру реабілітації «Ковчег» всеукраїнського благодійного фонду «Батьківська турбота» аліментів на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі ј усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Ухвалою суду від 24 лютого 2021 року було відкрито провадження у даній справі та ухвалено провести розгляд справи в порядку загального позовного провадження, призначено справу до розгляду у підготовчому засіданні на 23 березня 2021 року.

23 березня 2021 року за клопотанням представника третьої особи про надання часу для підготовки клопотання про заміну позивача його правонаступником підготовче засідання відкладено на 08 квітня 2021 року.

01 квітня 2021 року від позивача надійшов лист, у якому позивач повідомляє, що відповідно до статті 13 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо формування банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виконання наказу Міністерства соціальної політики від 28 грудня 2015 року № 1256 «Про ведення банку даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім`ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів», пунктів 14, 20 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини», з метою забезпечення прав дитини на охорону життя і здоров`я, освіту та соціальний захист Служба у справах дітей та сім`ї Бородянської районної державної адміністрації здала, а служба у справах дітей Бородянської селищної ради прийняла особові справи дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, зокрема особову справу відносно ОСОБА_2 .

У підготовчому засіданні представник служби у справах дітей Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області Політико М.Ю. заявила клопотання про заміну позивача органу опіки та піклування Бородянської РДА Київської області, в зв`язку з ліквідацією Бородянської РДА, на його правонаступника - орган опіки та піклування виконавчого комітету Бородянської селищної ради Київської області, в зв`язку з чим просила виключити зі складу третіх осіб Бородянську селищну раду Київської області.

Відповідач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила, про час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлена належним чином.

Представник третьої особи Центру соціальної реабілітації «Ковчег» всеукраїнського громадського благодійного фонду «Батьківська турбота» - адвокат Філатова О.Б. щодо задоволення клопотання про заміну позивача його правонаступником та виключення зі складу третіх осіб Бородянської селищної ради не заперечувала.

Вирішуючи зазначене вище клопотання щодо заміни первісно визначеного позивача правонаступником, суд виходить з такого.

Відповідно до положень частини першої статті 189 ЦПК України завданням суду у підготовчому провадженні, зокрема, є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог і складу учасників судового процесу.

У підготовчому судовому засіданні суд також серед іншого вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача тощо (пункт 4 частини другої статті 197 ЦПК України).

Приписами статті 55 ЦПК України визначено, що в разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу; усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року №1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» здійснено реорганізацію районних державних адміністрацій шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, утворених як нові юридичні особи публічного права, зокрема Бородянську районну державну адміністрацію Київської області приєднано до новоутвореної Бучанської районної державної адміністрації Київської області (згідно з Додатком 3 до вказаного розпорядження Уряду).

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців, громадських формувань Міністерства юстиції України Бородянська районна державна адміністрація Київської області перебуває в стані припинення з 13 січня 2021 року.

Розпорядженням Бородянської районної державної адміністрації Київської області № 15 від 29 січня 2021 року припинено у результаті реорганізації юридичну особу - службу у справах дітей та сім`ї Бородянської районної державної адміністрації.

Таким чином, правонаступником Бородянської районної державної адміністрації Київської області, на підставі наведеного розпорядження Кабінету Міністрів України, є Бучанська районна державна адміністрація Київської області.

Водночас суд вважає за можливе взяти до уваги повідомлення представника служби у справах дітей Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області щодо створення в органі місцевого самоврядування за місцем проживання відповідача служби у справах дітей Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області як органу опіки та піклування з огляду на таке.

За загальним визначенням правонаступництво це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого; при цьому правонаступництво може бути універсальним або частковим (сингулярним). За універсального правонаступництва до правонаступника (фізичної або юридичної особи) переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За часткового (сингулярного) правонаступництва від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі права і обов`язки. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні; правонаступництво слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника (зокрема, постанова Верховного Суду від 20 березня 2018 року у справі № 910/1972/17).

Наказом Міністерства соціальної політики України від 03 лютого 2021 року № 48 «Про затвердження Примірного порядку передання документації щодо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, від служб у справах дітей районних державних адміністрацій до служб у справах дітей виконавчих органів міських рад, сільських та селищних рад» визначено порядок передання документації щодо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, від служб у справах дітей районних державних адміністрацій до служб у справах дітей виконавчих органів міських рад, сільських та селищних рад.

Відповідно до частини першої статті 56 ЦК України органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Як вбачається з листа Бородянської районної державної адміністрації Київської області від 31 березня 2021 року № 3-26/153 особова справа відносно ОСОБА_2 була передана від служби у справах дітей та сім`ї Бородянської районної державної адміністрації Київської області до служби у справах дітей Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області.

Зважаючи на викладене та враховуючи припинення повноважень Бородянської районної державної адміністрації Київської області, водночас беручи до уваги створення в органі місцевого самоврядування за місцем проживання відповідача служби у справах дітей Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області, якій було передано особову справу дитини ОСОБА_2 , суд вважає наявними передбачені законом підстави для залучення органу опіки та піклування виконавчого комітету Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області до участі в цій справі як правонаступника первісно визначеного позивача, відтак клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 56 ЦК України, ст. 55, 189, 196-197 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника служби у справах дітей Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області Політико М.Ю. задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі № 939/290/21 за позовом органу опіки та піклування Бородянської районної державної адміністрації Київської області до ОСОБА_1 , треті особи: Центр соціальної реабілітації «Ковчег» всеукраїнського громадського благодійного фонду «Батьківська турбота», Бородянська селищна рада Київської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, в якості правонаступника позивача орган опіки та піклування виконавчого комітету Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області.

Виключити зі складу третіх осіб Бородянську селищну раду Київської області.

Відкласти підготовче засідання до 12 години 00 хвилин 6 травня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяМ. Герасименко

Джерело: ЄДРСР 96132523
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку