open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 688/682/21

№ 2-о/688/22/21

Рішення

Іменем України

07 квітня 2021 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Козачук С.В.,

з участю секретаря судового засідання - Марчук І.Г.,

заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шепетівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Грицівська селищна рада Шепетівського району Хмельницької області, про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

встановив:

12.03.2021 року ОСОБА_1 звернувся до судуіз заявою, за участі заінтересованих осіб - ОСОБА_2 , Грицівської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області, про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В обґрунтування заяви посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , з якою він постійно проживав до дня смерті. Після її смерті відкрилась спадщина на земельну частку (пай). Спадкоємцем першої черги за законом, окрім нього, є також його рідний брат ОСОБА_2 , який заяви про прийняття спадщини не подавав. З метою оформлення права на спадщину заявник звернувся до приватного нотаріуса Шепетівського районного нотаріального округу, але отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки неможливо встановити факт постійного проживання з померлою на момент її смерті. А тому, для подальшого оформлення спадкових прав просив суд встановити факт постійного проживання із спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 15.03.2021 року відкрито провадження у справі, судове засідання призначено на 07.04.2021 року.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримав з підстав, викладених у ній, просив її задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, подав заяву про проведення судового розгляду справи у його відсутність, не заперечував проти задоволення заяви, вказуючи на те, що спору щодо права на спадщину у нього з ОСОБА_1 не має, оскільки брат постійно проживав разом з спадкодавцем ОСОБА_3 до дня її смерті.

Представник заінтересованої особи Грицівської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився. Проте, Грицівський селищний голова Поліщук М.А. подала заяву, у якій просила розгляд справи провести без участі представника ради, не заперечувала проти задоволення заяви.

Вислухавши пояснення заявника, з`ясувавши думки заінтересованих осіб, викладені у письмових заявах, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку заяву задовольнити з огляду на наступне.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

За змістом ст.ст. 1218, 1220, 1221, 1223, 1258 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. У разі відсутності заповіту, право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має особисто подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини у шестимісячний термін з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Пунктом 23 цієї постанови роз`яснено, що якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» передбачено, що громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом. Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявника ОСОБА_3 , яка проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 .

Вказане підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 18.03.1977 року Великошкарівською сільською радою Шепетівського району Хмельницької області, свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 03.04.2012 року виконавчим комітетом Великошкарівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області та довідки №209 від 06.05.2019 року, виданої виконавчим комітетом Грицівської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на право на земельну частку (пай), розміром 3,1 га в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості) у землі, яка перебуває у колективній власності селянської спілки «Мрія», що підтверджується даними сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ХМ №0130127, виданого Шепетівською районною державною адміністрацією 25.12.1996 року.

Спадкоємцями першої черги за законом до майна померлої ОСОБА_3 є її сини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено через неможливість встановлення факту постійного проживання останнього із спадкодавцем ОСОБА_3 на момент її смерті, оскільки померла ОСОБА_3 була зареєстрована в АДРЕСА_1 , а ОСОБА_1 - в с. Партинці Старокостянтинівського району Хмельницької області та для вирішення вказаного питання нотаріусом рекомендовано звернутися до суду, що слідує із повідомлення №93/01-16 від 04.02.2021 року, виданого приватним нотаріусом Шепетівського районного нотаріального округу Огородник Л.Ю. Згідно вказаного повідомлення спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась.

Дійсно, з паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 01.08.1997 року Шепетівським МРВ УМВС України в Хмельницькій області на ім`я ОСОБА_1 слідує, що він значився зареєстрованим в с. Партинці Старокостянтинівського району Хмельницької області з 21.01.2000 року по 04.03.2021 року. В той же час, з довідки №3, виданої 05.01.2021 року виконавчим комітетом Грицівської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області, вбачається, що ОСОБА_1 постійно проживав з матір`ю ОСОБА_3 на день її смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 по АДРЕСА_1 без реєстрації вищевказаного місця проживання, де проживає і в даний час.

Факт постійного проживання заявника ОСОБА_1 зі спадкодавцем ОСОБА_3 однією сім`єю до часу відкриття спадщини підтвердили також допитані у судовому засіданні свідки. Так, свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 суду пояснили, що добре знають заявника ОСОБА_1 та знали його матір ОСОБА_3 , оскільки проживають в одному селі по сусідству та бували у них дома. Вказали, що спільне життя з дружиною ОСОБА_6 у заявника ОСОБА_1 не склалось, а тому він постійно проживав однією сім`єю з матір`ю по АДРЕСА_1 . До дня її смерті вони вели спільне господарство, були пов`язані спільним побутом, після смерті заявник здійснив її поховання. До даного часу проживає у будинку матері.

З огляду на те, що факт постійного проживання заявника зі спадкодавцем на час відкриття спадщини знайшов своє підтвердження під час судового розгляду, а також те, що заінтересовані особи не заперечують проти задоволення заяви, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити, оскільки встановлення цього факту породить для заявника певні юридичні наслідки та іншого шляху для підтвердження цього факту не існує.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 76-80, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Грицівська селищна рада Шепетівського району Хмельницької області, про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом із спадкодавцем - його матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: С.В. Козачук

Джерело: ЄДРСР 96123696
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку