open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 755/15034/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" березня 2021 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Чех Н.А.,

за участі секретаря судового засідання - Кузьменко А.М.,

розглянувши в місті Києві в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» до ОСОБА_1 про стягнення страхового відшкодування,

установив:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про стягнення страхового відшкодування посилаючись на те, що 30.05.2019 року між ПАТ «НАСК «Оранта» ОСОБА_2 було укладено Договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів Поліс № АО/5726003, згідно якого було застраховано відповідальність власника транспортного засобу «Ford», державний номерний знак НОМЕР_1 . 13.07.2019 року в м. Києві відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_2 , та автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_1 . Постановою Дніпровського районного суду м. Києва від 27.08.2019 року винним у ДТП було визнано ОСОБА_1 , який місце ДТП залишив. Внаслідок даної пригоди власнику автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_2 , завдано матеріальної шкоди. На підставі заяви АТ «СК «АРКС», яка є страховою компанією потерпілої сторони, здійснено виплату страхового відшкодування в розмірі 4 824,80 грн. Оскільки, відповідач залишив місце пригоди, просив стягнути з нього суму страхового відшкодування в розмірі 4 824,80 грн. та судовий збір.

Даний позов зареєстровано в Дніпровському районному суді м. Києва 12.10.2020 року.

13.10.2020 року проведено автоматизований розподіл судової справи між суддями.

22.10.2020 року здійснено запит до Електронного реєстру територіальної громади м. Києва «ГІОЦ/КМДА» щодо відомостей про реєстрацію місця проживання та інші персональні дані відповідача.

27.10.2020 року надійшла відповідь з Електронного реєстру територіальної громади м. Києва «ГІОЦ/КМДА».

Згідно ухвали Дніпровського районного суду м. Києва від 30.10.2020 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Відповідачу був встановлений п`ятнадцятиденний строк з дня вручення вказаної ухвали подати відзив на позовну заяву.

Копію ухвали про відкриття провадження та копію позовної заяви з додатками направлено відповідачу по місцю реєстрації. В установлений судом строк відповідач відзив не подав.

Оскільки розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, розгляд проводиться по матеріалах справи.

Клопотання по суті спору та з процесуальних питань сторонами не подавалися.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

В суді встановлено, що ПАТ «НАСК «Оранта» застраховано відповідальність водія автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_1 , згідно Договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів Поліс № АО/5726003.

12.07.2019 року в м. Києві по вулиці Воскресенська, відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_3 , під керуванням водія ОСОБА_3 , та автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_1 , яким керував ОСОБА_2 . Внаслідок ДТП транспортні засоби отримали механічні пошкодження. Після вчинення зіткнення ОСОБА_1 залишив місце події.

27.08.2019 року Дніпровський районний суд м. Києва винним у вчиненні ДТП та порушенні ст. 122-4 КУпАП визнав ОСОБА_1 .

В результаті ДТП автомобіль «Ford», державний номерний знак НОМЕР_3 , отримав пошкодження.

Згідно Рахунку № 1053964 від 10.09.2019 року ТОВ «Віннер Автомотів» послуги з ремонту автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_3 , склали 5 824,80 грн., без ПДВ - 4 854,00 грн.

На підставі заяви про виплату страхового відшкодування АТ «СК «АРКС», яка є страховиком автомобіля «Ford», державний номерний знак НОМЕР_3 , Рахунку № 1053964 , Акту огляду транспортного засобу, страхового акту № ОЦВ-Р-19-32-10756/1, розрахунку страхового відшкодування від 20.11.2019 року, позивач 22.11.2019 року виплатив страхове відшкодування в сумі 4 824,80 грн. (платіжне доручення № 59960 від 22.11.2019 року).

У вимозі від 14.01.2020 року позивач пропонував відповідачу у досудовому порядку сплати кошти, однак дана вимога залишена відповідачем без уваги.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України договори та інші правочини є підставами виникнення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. ст. 525, 526, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та у встановлені договором строки. Одностороння відмова від зобов`язань або одностороння зміна умов договору не допускається.

Відповідно до ст. 993 Цивільного кодексу України та ст. 27 Закону України «Про страхування», до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, межах фактичних виплат, переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 1187 Цивільного кодексу України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання та створює підвищену небезпеку.

Згідно ст. 38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду якщо він після дорожньо-транспортної пригоди за його участю самовільно залишив місце пригоди.

По даній справі було встановлено, що відповідач порушив умови договору обов`язкового страхування, у зв`язку з чим, має нести відповідальність, та сплатити страхове відшкодування.

Відповідач не скористався процесуальним правом висловити свої заперечення на позов та надати відповідні докази.

Враховуючи надані докази, вимоги законодавства України, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог позивача та їх задоволення.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони всі судові витрати. По даній справі позивачем було сплачено судовий збір - 2 102,00 грн., дані кошти підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 81, 141, 258, 259, 264, 265, 273, 280-284, 289, 354, 355 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позовні вимоги за позовом Публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» до ОСОБА_1 про стягнення страхового відшкодування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ) на користь Публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (код ЄДРПОУ 00034186, адреса: м. Київ, вулиця Здолбунівська, будинок № 7-Д) кошти по виплаті страхового відшкодування в розмірі 4 824,80 (чотири тисячі вісімсот двадцять чотири гривні 80 копійок) грн., та витрати по оплаті судового збору в розмірі 2 102,00 грн.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Дата складання повного судового рішення 24.03.2021 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 96120197
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку