open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"07" квітня 2021 р. Справа № 924/981/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Олексюк Г.Є.

судді Гудак А.В.

судді Маціщук А.В.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Фермерського господарства "Левада-В" на рішення Господарського суду Хмельницької області від 22.12.2020 р. у справі № 924/981/20 (суддя Димбовський В.В., повний текст рішення складено 30.12.2020 р.

за позовом Керівника Шепетівської міської прокуратури (м. Шепетівка) в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (м. Хмельницький)

до Фермерського господарства "Левада-В" (Шепетівський район, с. Чотирбоки)

про внесення змін до договору оренди землі № 25 від 18.10.2007 р.

ВСТАНОВИВ:

Керівник Шепетівської міської прокуратури звернувся до Господарського суду Хмельницької області з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до Фермерського господарства "Левада-В" про внесення змін до договору оренди землі № 25 від 18.10.2007 р.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 22.12.2020 р. у справі № 924/981/20 позов задоволено. Внесено зміни до договору оренди землі № 25 від 18.10.2007 р., укладеного між Шепетівською районною державною адміністрацією та фермерським господарством "Левада-В": доповнено п. 1 договору: "Кадастровий номер земельної ділянки 6825585100:05:006:0003". Абзаци 1, 2 п. 3 договору викладено в такій редакції - "нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 1 468 619,21 грн, орендна плата за загальну площу орендованої землі складає 14 686, 20 грн в рік, що становить 1 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки". Здійснено розподіл судових витрат.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Фермерське господарство "Левада-В" звернулося до суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції, прийняти нове рішення, яким відмовити в позові. Провадження у справі закрити, судові витрати покласти на позивача.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.01.2021 р. у даній справі апеляційну скаргу скаржника залишено без руху та зобов`язано його протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки та подати до суду:

- належні та допустимі докази надіслання копії апеляційної скарги з доданими до неї документами позивачу у справі.

- належні та допустимі докази на підтвердження того, що представник Сподаренко О.М. має право на зайняття адвокатською діяльністю або докази на підтвердження його повноважень представляти інтереси відповідача у суді апеляційної інстанції в порядку самопредставництва юридичної особи.

- оригінал платіжного документа (квитанції, платіжного доручення, тощо) про сплату судового збору в розмірі 3153 грн за вказаними судом реквізитами.

На виконання вимог ухвали суду від 22.01.2021 р., Фермерське господарство "Левада-В" подало до суду клопотання до якого долучено належні та допустимі докази надіслання копії апеляційної скарги з доданими до неї документами позивачу у справі та оригінал квитанції про сплату судового збору в розмірі 3153 грн.

В свою чергу, в клопотанні вказано, що представник Сподаренко О.М. має право представляти інтереси відповідача у суді апеляційної інстанції в порядку самопредставництва юридичної особи, що підтверджується п. 8.4. Статуту ФГ "Левада-В" у новій редакції, затвердженого рішенням засновника від 07.08.2019 р., копією Свідоцтва про державну реєстрацію, копією наказу № 2 від 07.07.2009 р. про призначення голови господарства та наказом № 17 від 03.04.2020 р., яким голова ФГ "Левада-В" призначив Сподаренка О.М., члена виконавчого органу господарства, представником господарства уповноваженим діяти від його імені відповідно до Статуту та наданих йому повноважень в порядку самопредставництва юридичної особи.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 17.02.2021 р. продовжено ФГ "Левада-В" строк для усунення недоліків апеляційної скарги на рішення Господарського суду Хмельницької області від 22.12.2020 р. у справі № 924/981/20. Фермерському господарству "Левада-В" до 10.03.2020 р. усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки та надати суду докази (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (станом на момент подання (підписання) ОСОБА_1 даної апеляційної скарги) з відомостями (у разі їх наявності) про те, що він уповноважений представляти ФГ "Левада-В" у судах в порядку самопредставництва.

На виконання вимог ухвали суду від 17.02.2021 р., Фермерське господарство "Левада-В" подало до суду клопотання, в якому просить суд визнати ОСОБА_1 особою, яка представляє ФГ "Левада-В" за довіреністю і виконує процесуальні дії на підставі наданих йому довіреністю повноважень, виступає від імені цієї особи як довірителя, а не в порядку самопредставництва (ч. 3 ст. 56 ГПК України). Просить відкрити провадження у справі та призначити апеляційну скаргу до розгляду.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги, клопотання ФГ "Левада-В" подані суду, перевіривши відповідність апеляційної скарги вимогам ГПК України, суд зазначає наступне.

Приписами ч. 3 ст. 56 ГПК України передбачено, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ГПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч. 3 ст. 131-2 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Згідно з пп. 11 п. 16-1 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України представництво відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 131-1 та ст. 131-2 Конституції здійснюється виключно прокурорами або адвокатами, зокрема, у судах апеляційної інстанції з 1 січня 2018 року.

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" (дата набрання чинності 30.09.2016), здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

Отже, з 01.01.2018 р. представництво у судах апеляційної інстанції у провадженнях, розпочатих після 30.09.2016 р., має здійснюватися адвокатами.

При цьому підписання та/або подання апеляційної скарги є процесуальними формами реалізації повноважень з представництва.

З матеріалів справи вбачається, що дана справа не була віднесена судом першої інстанції до малозначних, а розглядалася за правилами загального позовного провадження.

Провадження у справі порушено 04.09.2020 р., тобто після внесення змін до Конституції України, які набрали чинності 30.09.2016 р., тому представництво відповідача у даній справі може здійснювати керівник, член виконавчого органу, уповноважений діяти від імені юридичної особи відповідно до закону, статуту, положення, або адвокат.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Згідно з ч. 3 ст. 26 вказаного Закону повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Як вбачається з поданої апеляційної скарги, останню підписано представником Сподаренко О.М., який діє на підставі виданої ФГ "Левада-В" довіреності від 07.09.2020 р., яка долучена до матеріалів справи та апеляційної скарги.

Однак матеріали справи та апеляційної скарги, не містять доказів того, що Сподаренко О.М. має право на зайняття адвокатською діяльністю або доказів на підтвердження його повноважень представляти інтереси відповідача у суді апеляційної інстанції в порядку самопредставництва юридичної особи.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", Рада адвокатів України забезпечує ведення Єдиного реєстру адвокатів України з метою збирання, зберігання, обліку та надання достовірної інформації про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, які відповідно до цього Закону набули права на заняття адвокатською діяльністю в Україні, про обрані адвокатами організаційні форми адвокатської діяльності. Внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України здійснюється радами адвокатів регіонів та Радою адвокатів України.

До Єдиного реєстру адвокатів України вносяться, зокрема, відомості про прізвище, ім`я та по батькові адвоката (ч. 2 ст. 17 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Єдиний реєстр адвокатів України - це електронна база даних, яка містить відомості про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, які відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" набули права на зайняття адвокатською діяльністю, та про обрані адвокатами організаційні форми адвокатської діяльності. (п. 1.1. Порядку ведення єдиного реєстру адвокатів України затвердженого рішенням Ради адвокатів України № 26 від 17.12.2012р.

Згідно ч. 4 ст. 17 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" інформація, внесена до Єдиного реєстру адвокатів України, є відкритою на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України. Рада адвокатів України і відповідні ради адвокатів регіонів надають витяги з Єдиного реєстру адвокатів України за зверненням адвоката або іншої особи.

Відповідно до п. 6.7. Порядку єдиний реєстр адвокатів України доступний користувачам на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України - www.unba.org.ua.

Водночас, в Єдиному реєстр адвокатів України (www.unba.org.ua) наявні відомості про те, що право на зайняття адвокатською діяльністю Сподаренком Олександром Миколайовичем припинено з 16.11.2016 р. згідно п. 6 ч. 1 ст. 32 ЗУ "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Окрім того, на вимогу ухвали суду від 17.02.2021 р. ФГ "Левада-В" не надало доказів уповноваження Сподаренка О.М., на момент підписання апеляційної скарги, представляти відповідача в суді в порядку самопредставництва юридичної особи. Натомість в клопотанні від 16.03.2021 р. ФГ "Левада-В" просило суд визнати Сподаренка О.М. особою, яка представляє ФГ "Левада-В" за довіреністю і виконує процесуальні дії на підставі наданих йому довіреністю повноважень, виступає від імені цієї особи як довірителя, а не в порядку самопредставництва.

Разом з тим, колегія суддів вказує, що з 01.01.2018 р. представництво у судах апеляційної інстанції у провадженнях, розпочатих після 30.09.2016 р., має здійснюватися лише адвокатом, відповідачем не доведено суду (не надано відповідних доказів) того, що Сподаренко О.М. є адвокатом або уповноважений діяти від імені відповідача в порядку самопредставництва юридичної особи, тому колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підписана не уповноваженою особою.

Приписами п. 1 ч. 5 ст. 260 ГПК України визначено, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо, апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Згідно з ч. 6 ст. 260 ГПК України питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Таким чином, наявні підстави для застосування судом апеляційної інстанції п. 1 ч. 5 ст. 260 ГПК України та повернення апеляційної скарги особі, що звернулася із апеляційною скаргою. Аналогічного висновку за подібних обставин дійшов Верховний Суд в ухвалі від 24.01.2019 р. у справі № 910/17046/17.

Керуючись ст. ст. 56, 58, 60, 234, 258, 260 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Фермерського господарства "Левада-В" на рішення Господарського суду Хмельницької області від 22.12.2020 р. у справі № 924/981/20 не приймати до розгляду і повернути заявнику.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та у строк відповідно до статей 287-291 Господарського процесуального кодексу України.

3. Справу повернути до Господарського суду Хмельницької області.

Головуючий суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Гудак А.В.

Суддя Маціщук А.В.

Джерело: ЄДРСР 96103741
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку