open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я (заочне)

Іменем України

№ 610/3273/20

№ 2/610/180/2021

07.04.2021 року

Балаклійський районний суд Харківської області -

головуючий: Стригуненко В.М.

за участі

секретаря: Паточки А.М.,

розглянувши у місті Балаклія Харківської області у відкритому судовому засіданні в залі суду за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «ХАРКІВГАЗ» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованого (донарахованого) об'єму природного газу,

в с т а н о в и в:

15.12.2020 року до суду надійшов позов АТ «Харківгаз», в якому останній просить стягнути з відповідача вартість необлікованого (донарахованого) об'єму природного за період з 26.12.2019 року по 25.06.2020 року в сумі 9103,73 гривні, вартість робіт по експертизі лічильника в сумі 4533,60 гривень, а також судовий збір.

В обґрунтування позову вказує про те, що ОСОБА_1 користується послугами з розподілу природного газу на підставі підписаної заяви - приєднання до умов типового договору розподілу природного газу (для побутового споживача) за адресою: АДРЕСА_1 . 25.06.2020 року за адресою споживача представниками АТ «Харківгаз» було виявлено порушення, а саме: несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ (комерційного ВОГ, зокрема лічильника газу), про що складено Акт про порушення. Згідно з актом експертизи лічильника газу встановлено несанкціоноване втручання в газовий лічильник, лічильник визнано непридатним до застосування. За результатами експертизи видана довідка про непридатність законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки, згідно з якою підставою для визнання ЗВТ непридатним є наявні ознаки пошкодження (руйнування) захисного пломбування лічильника, наявні ознаки пошкодження відлікового пристрою. 20.10.2020р. на засіданні комісії було розглянуто акт про порушення та прийнято рішення про його задоволення. Вартість донарахованого об`єму природного газу за цінами закупівлі АТ «Харківгаз» за період з26.12.2019р. по 25.06.2020р. склала 9103,73 гривні. Також відповідач повинен сплатити вартість робіт по експертизі лічильника. У добровільному порядку зазначені суми відповідач сплатити відмовляється, тому позивач просить стягнути їх у судовому порядку.

Представник позивача просила справу розглянути за її відсутності, не заперечувала проти заочного розгляду справи (а.с. 45).

Відповідач про час і місце судового засідання повідомлений належним чином за зареєстрованим місцем проживання (перебування) (а.с. 32), про що свідчить отримання судової повістки, копії позовної заяви з доданими до неї документами (а.с. 37, 44), однак в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву та заяви про розгляд справи за його відсутності не надав, поважності неявки не убачається.

Тому суд ухвалив провести заочний розгляд справи, на підставі наявних у ній доказів і зважаючи на вжиті заходи для забезпечення участі відповідача у розгляді справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені такі обставини і визначені відповідні до них правовідносини.

АТ «Харківгаз», як оператор ГРМ, виконує функції розподілу природного газу, забезпечення комерційного обліку природного газу, формування добових, декадних, місячних, квартальних та річних показників фактичного об`єму та обсягу передачі (розподілу, споживання) природного газу тощо, а також здійснює комерційний облік природного газу в газорозподільній системі. В своїй діяльності ПАТ «Харківгаз» керується Законом України «Про ринок газу», Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2494.

Судовим розглядом встановлено та підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, що ОСОБА_1 є споживачем послуг з газопостачання за адресою: АДРЕСА_1 , які надає йому АТ «Харківгаз», з приводу чого між позивачем та відповідачем було укладено типовий договір шляхом підписання заяви-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для побутового споживача).

Відповідач фактично користувався газом та сплачував рахунки за його користування.

Тобто між сторонами фактично виникли договірні відносини з приводу розподілу та споживання природного газу.

Згідно п. 1 глави 5 розділу XI Кодекс газорозподільних систем, у разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 16 до цього Кодексу.

Згідно акту про порушення № 000078/168 від 25 червня 2020 року, який засвідчений підписами представників оператора ГРМ Буриловим О.Ю. , Кравцовим К.І. , Бичковим С.С. та споживачем ОСОБА_1 , на об`єкті - житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , встановлено порушення Кодексу газорозподільних систем, а саме п.п. 3 п. 1 глави 2 розділу ХІ, виявлено ознаки зняття мастичних пломб або порушення повірочного тавра.

Показання лічильника на дату складання акту 47620,48. Лічильник природного газу GALLUS G-4 заводський номер 00901301 демонтовано для проведення експертизи, встановлено скобу.

В акті також зазначено, що споживачу необхідно з`явитися на експертизу та на комісію, дату проведення комісії буде повідомлено додатково по телефону в зв`язку з карантином.

Споживачем зауважень до даного акту не вказано (а.с. 11, 12).

В акті про виявлені порушення від 25.06.2020р. представники газопостачальної організації висловили сумніви у правильності роботи вищевказаного лічильника з причини наявності ознак зняття мастичних пломб або порушення повірочного тавра. Акт було підписано споживачем ОСОБА_1 (а.с. 13).

Актом (протоколом) 000078/168 від 25.06.2020р. вказаний лічильник було направлено на експертизу в лабораторію. З цього числа на час проведення експертизи газові прилади та пристрої споживача підключені до системи газопостачання без лічильника (а.с. 14).

Згідно з актом № 473 від 24.09.2020р. експертизи лічильника газу GALLUS-2000 встановлено, що наявні ознаки пошкодження (руйнування) захисного пломбування лічильника, існує доступ до відлікового механізму, механічне пошкодження корпусу відлікового механізму в районі пломби, механічне пошкодження колес відлікового механізму, лічильник визнано непридатним до застосування. Висновок комісії - несанкціоноване втручання в роботу газового лічильника (а.с. 18).

За результатами повірки лічильника газу 24 вересня 2020 року ДП «Всеукраїнський ДНВЦ стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів (ДП «Укрметртестстандарт») була складена довідка № 39-1-3/30000 про непридатність лічильника газу мембранного GALLUS-2000 G-4 заводський номер 00901301, який не відповідає вимогам п. 6.4 Р50-071-98 «Лічильники газу побутові. Методи та засоби повірки», а саме: наявні ознаки пошкодження (руйнування) захисного пломбування лічильника, наявні ознаки пошкодження відлікового пристрою (а.с. 19).

Відповідач повідомлявся про час та місце проведення експертизи, однак на експертизу не з`явився (а.с. 21).

За рішенням комісії з розгляду актів про порушення Чугуївського відділення АТ «Харківгаз» (протокол засідання № 09/20 від 20.10.2020 року) акт про порушення № 000078/168 від 25 червня 2020 року визнано таким, що відповідає нормам Кодексу ГРС, а саме: несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ, зокрема лічильника газу, та задоволено. Було вирішено здійснити перерахунок об`єму необлікованого природного газу за граничними об`ємами споживання природного газу населенням, з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців), та з урахуванням строку на його усунення, за період з 26.12.2019р. по 25.06.2020р., витрата газу від граничних об`ємів споживання склала 2657,23м3-1072,15м3 (витрата природного газу на особовому рахунку споживача)=1585,08м3. Вартість донарахованого обсягу природного газу за цінами закупівлі АТ «Харківгаз» склала 9103,73 гривні (а.с. 15, 16).

Відповідач повідомлявся про час та місце проведення засідання комісії, однак на нього не з`явився (а.с. 22).

За правилами п. 1 глави 3 розділу ХIКодексу ГРС, у разі виявлення Оператором ГРМ несанкціонованого газопроводу або несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу розрахунок об'єму необлікованого природного газу здійснюється за граничними об'ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача (фізичної особи) за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням строку на його усунення.

Відповідно до акту-розрахунку від 20.10.2020р. вартість донарахованого об'єму природного газу за цінами закупівлі ПАТ «Харківгаз» склала 9103,73 гривні (а.с. 17).

На виконання вимог Кодексу газорозподільних систем 27.10.2020р. Чугуївське відділення АТ «Харківгаз» направило відповідачу вимогу про погашення заборгованості по оплаті донарахованого об`єму природного газу, яка відповідачем не виконана (а.с. 23).

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про ринок природного газу» споживач зобов'язаний не допускати несанкціонованого відбору природного газу.

У разі порушення або невиконання своїх обов`язків споживач несе відповідальність згідно із законом.

Суб`єкти ринку природного газу, які порушили законодавство, що регулює функціонування ринку природного газу, несуть відповідальність згідно із законом.

Правопорушеннями на ринку природного газу зокрема є: несанкціонований відбір природного газу; використання приладів обліку природного газу, не повірених або не атестованих в установленому порядку; несанкціоноване втручання в роботу газової інфраструктури (частина 1, пункти 2, 5, 7 частини 2 статті 59 Закону «Про ринок природного газу»).

Відносини між суб`єктами ринку природного газу та оператором газорозподільних систем регулюються нормами Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2494 (далі - Кодексу).

Відповідно до п. 7 глави 9 розділу Х Кодексу, у разі виявлення під час перевірки комерційного ВОГ чи його складових або контрольного огляду вузла обліку ознак нижченаведених порушень представник Оператора ГРМ на місці перевірки складає у порядку, визначеному цим Кодексом, акт про порушення, зокрема про: 1) пошкодження пломб; 2) пошкодження ЗВТ (лічильника газу); 3) наявність зміни параметрів параметризації обчислювача чи коректора об'єму газу; 4) непрацездатність комерційного ВОГ чи його складових та/або його (їх) невідповідність умовам експлуатації чи узгодженій проектній документації або умовам договору; 5) наявність ознак несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ; 6) наявність несанкціонованого газопроводу; 7) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок чого перевищується діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

Розрахунок необлікованого або облікованого частково об'єму природного газу внаслідок порушення здійснюється за наявності акта про порушення та у порядку, визначеному в розділі ХІ цього Кодексу.

При виявленні ознак пошкодження пломб (крім факту їх відсутності чи розірвання пломбувального матеріалу, на якому встановлено пломбу) та/або несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ, що має бути зазначено в акті про порушення, за домовленістю сторін або за ініціативою Оператора ГРМ чи споживача (суміжного суб'єкта ринку природного газу) може бути ініційована їх експертиза у порядку, визначеному цим розділом.

Відповідно до висновків експертизи проводяться відповідні подальші заходи, передбачені цим Кодексом.

Пунктом 4 глави 1 розділу І Кодексу визначено, що несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу - втручання в роботу або конструкцію чи складові комерційного вузла обліку (зокрема лічильника газу), у тому числі шляхом їх підробки, пошкодження чи пошкодження на них пломб, впливу дії спрямованого постійного магнітного поля або зміни конфігурації даних обчислювача/коректора об'єму газу (первинного програмування чи протоколу параметризації), внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним вузлом обліку не обліковується (обліковується частково чи з порушенням законодавства), та інші дії, що призводять до викривлення даних обліку природного газу.

Експертизою, результати якої не спростовано, було підтверджено несанкціоноване втручання в роботу газового лічильника.

Главою 2 розділу ХІ Кодексу перебачено, що до порушень споживача та несанкціонованого споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір природного газу з ГРМ (крадіжка газу) та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування необлікованих об'ємів (обсягів) природного газу, належать: 1) наявність несанкціонованого газопроводу; 2) несанкціоноване відновлення газоспоживання; 3) несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ (комерційного ВОГ, зокрема лічильника газу); 4) несанкціоноване підключення газових приладів на об'єкті споживача, який обліковується за нормами споживання; 5) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок якого перевищується діапазон обчислення вузла обліку (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення вузла обліку); 6) використання природного газу споживачем за відсутності чи після розірвання договору розподілу природного газу.

Таким чином, несанкціоноване втручання в роботу газового лічильника є порушенням (несанкціонованим відбором природного газу з ГРМ), внаслідок якого споживачу здійснюється нарахування необлікованих об'ємів (обсягів) природного газу.

Пунктом 8 глави 9 розділу Х Кодексу визначено, якщо за результатами експертизи або позачергової чи експертної повірки ЗВТ буде підтверджений факт несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ, у всіх випадках витрати, пов`язані з демонтажем, транспортуванням, монтажем ЗВТ, та витрати, пов`язані з експертизою або позачерговою чи експертною повіркою ЗВТ, компенсуються за рахунок споживача (сторони, відповідальної за збереження ЗВТ). При цьому якщо сам ЗВТ за результатами експертизи або позачергової чи експертної повірки буде визнаний таким, що непридатний до подальшої експлуатації та потребує ремонту, витрати, пов`язані з ремонтом ЗВТ або встановленням нового ЗВТ, мають бути компенсовані за рахунок споживача (сторони, відповідальної за збереження ЗВТ).

Відповідно до розрахунку збитків, завданих споживачем, внаслідок порушення Правил надання населенню послуг з газопостачання (зняття та встановлення газового лічильника) за вересень 2020р., їх загальна вартість склала 4533,60 гривні (а.с. 20).

Згідно ч. 1 ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ст. 526, п. 4 ч.1 ст. 611 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - відшкодування збитків.

Суд приходить до висновку, що внаслідок несанкціонованого втручання в роботу газового лічильника позивачу АТ «Харківгаз» було завдано збитків у вигляді суми необлікованого (донарахованого) об'єму природного газу та вартості робіт по експертизі лічильника, які підлягають стягненню з відповідача.

Внаслідок задоволення позову судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України

у х в а л и в:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківгаз» вартість необлікованого (донарахованого) об'єму природного газу в розмірі 9103,73 гривні.

3.Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківгаз» вартість робіт по експертизі лічильника в розмірі 4533,60 гривні.

4.Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 )на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківгаз» 2102 гривні судового збору.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення до Харківського апеляційного суду через Балаклійський районний суд Харківської області шляхом подачі протягом тридцяти днівз дня його проголошення апеляційної скарги.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач: Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Харківгаз», місцезнаходження: 61109, м. Харків, вул. Безлюдівська, 1, код ЄДРПОУ 03359500.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 .

Головуючий В.М. Стригуненко

Джерело: ЄДРСР 96099051
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку